A Zika-vírus a megszületett csecsemő agyában is szaporodik

2016.12.15. 13:17

Amerikai kutatók bizonyítékot találtak arra, hogy a Zika-vírus képes szaporodni a magzati agyban még legalább hét hónapig az után, hogy az anya Zika-fertőzésen esett át, sőt a vírus a csecsemő megszületése után is jelen van a gyermek agyában.

A szakemberek felfedezése alátámasztja azokat a kezdeti esettanulmányokat, amelyek azt jelezték, hogy a szúnyog által terjesztett vírus mind a várandós nő méhlepényében, mind a magzati agyban képes növekedni.

Kimutattuk, hogy a Zika-vírus képes szaporodni a csecsemőagyban a gyermek születése után és jelen van a placentában hónapokon át, azaz a vártnál sokkal hosszabb ideig - közölte Julu Bhatnagar, az amerikai járványügyi hivatal (CDC) kutatója, a hivatal folyóiratában közzétett tanulmány vezető szerzője.

A kutatók felfedezése segíteni fogja a tudományt abban, hogy megértsék, miként képes születési rendellenességeket és vetélést okozni a Zika-láz. Tanulmányukhoz a CDC szakemberei Zika-fertőzött betegek szöveteit vizsgálták, köztük nyolc kisfejűséggel született csecsemő agyszöveteit, akik később meghaltak. 44 várandós nő placentaszöveteit is bevonták tanulmányukba, közülük 22 látszólag egészséges gyermeknek adott életet, 22 pedig elvetélt vagy mikrokefáliával (kisfejűség) született gyermeket hozott világra.

A Zika-vírus szerkezeteForrás: AFP/Handout

A Zika-vírusról már egyértelműen kimutatták, hogy kisfejűséget, egy olyan ritka születési rendellenességet okoz, amelyben a csecsemő a normálisnál kisebb fejkörfogattal és aggyal születik. Ez egész életére kiható fogyatékosságot okoz. A kutatók megtalálták a zika genetikai anyagát a magzati agyszövetekben és a placentában több mint hét hónappal az után is, hogy az anya zikalázon esett át. Egy esetben találtak bizonyítékot arra, hogy a vírus növekszik a mikrokefáliával született csecsemő agyában, aki két hónappal születése után meghalt.

Mind a nyolc mikrokefáliás csecsemő Zika-vírus tesztje pozitívnak bizonyult. Valamennyi édesanyja a várandósság első három hónapjában fertőződött meg a vírussal, ami megerősíti azt a korábbi bizonyítékot, hogy a Zika-vírus a terhesség korai időszakában a legveszélyesebb. "Nem tudjuk, mennyi ideig képes létezni a vírus, de jelenlétének jelentősége van a mikrokefáliával született és a Zika-fertőzött anyától látszólag egészségesen született gyermekek esetében is" - magyarázta Bhatnagar.

Forrás: Brazil Photo Press/BRAZIL PHOTO PRESS/Diego Herculano

Egy másik tanulmányukban amerikai kutatók kimutatták, hogy az Egyesült Államokban Zika-lázon átesett várandós nők mintegy hat százalékának magzatánál alakult ki születési rendellenesség.
Az amerikai Zika-adatbank adatait elemezve megállapították, hogy a 442 nő esetében, akik kihordták terhességüket 26 gyermek született a Zika-vírushoz köthető egy vagy több rendellenességgel. Közülük 18 gyermeknek vagy magzatnak volt kisfejűsége. Az anyák olyan térségekben fertőződtek meg, ahol a vírus járványszerűen terjedt - olvasható az amerikai orvostársaság lapjában (JAMA) megjelent tanulmányban.

Thomas Frieden, a CDC igazgatója hangsúlyozta, hogy a tanulmány azért nagy jelentőségű, mert kimutatta, hogy a kisfejűség és más magzati rendellenességek aránya az Egyesült Államokban született gyermekeknél hasonló a Brazíliában becsült fertőzési aránnyal. A Zika-vírus valódi veszélyt jelent az egész terhesség alatt, de különösen az első három hónapban létfontosságú, hogy a várandós nők ne utazzanak olyan térségbe, ahol a Zika-láz terjed - hívta fel a figyelmet Frieden. Az általában szúnyogok terjesztette kór legtöbbször veszélytelen, azonban ha várandós nőt fertőz meg, akkor a magzata rendellenesen kis fejjel, mikrokefáliával jöhet világra, ami további súlyos fejlődési rendellenességeket okozhat.