Tumorbankot alakítanak ki Szegeden

rák
An evolutionary biologist takes a sample from a cell culture with tumor cells in a laboratory at Christian Albrechts University in Kiel, Germany, 23 June 2014. An international group of researchers plans to publish proof that cancer is as old as multicellular life on earth - and will probably never completely eradicated. Photo: CARSTEN REHDER/DPA (ATTENTION EDITORS - RETENTION PERIOD UNTIL 24 JUNE 2014 11:00 CET)
Vágólapra másolva!
A daganatos betegségek kialakulását vizsgáló kutatási program indult 1,5 milliárd forintos uniós és hazai támogatással, a projekt részeként egy tumorbankot alakítanak ki a Szegedi Tudományegyetemen.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint az SZTE és a Debreceni Egyetem a tagja annak az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontja vezette konzorciumnak, amely a következő években a daganatok kialakulásában szerepet játszó genetikai és epigenetikai változásokat vizsgálja. Az alapkutatás célja meghatározni, hogy a génállomány instabilitása és az örökítőanyag sérülései hogyan járulnak hozzá a daganatok kialakulásához. Az SZTE a teljes pályázati összegből 400 millió forintot fordíthat a kutatásokra.

Boros Imre, a kutatás szakmai vezetője elmondta, azt szeretnék azonosítani, hogy mi hozza létre a tumorok kialakulásához vezető változásokat, és milyen rendszerek működnek a sejtekben, amelyek ezeket próbálják kijavítani. Az így nyert információkat arra használják, hogy a hibák javításában szerepet játszó molekulák működésének megismerésével és megváltoztatásával hozzájáruljanak a tumoros megbetegedések gyógyításához.

A professzor kiemelte, a program fontos része egy szövetbank kialakítása, amelyben tumorokból származó mintákat helyeznek el, lehetőséget teremtve a daganatképződés különböző fázisainak vizsgálatára. A szegedi tumorbank úttörő kezdeményezés Magyarországon: a nemzetközi sztenderdeknek megfelelő, a régióban egyedi lesz. Az SZTE által felhasználható 400 millió forintos pályázati támogatás körülbelül negyedét költik a tumorbank kialakításához szükséges infrastruktúrára, amely alapfeltétele annak, hogy a mintákat úgy tudják megőrizni, hogy azok ezekre a vizsgálatokra alkalmasak legyenek. A fennmaradó összeg kutatói állások létrehozását szolgálja, valamint a kutatás költségeit fedezi.

A négyéves kutatási program szorosan kapcsolódik két másik - egy immunológiai, illetve egy anyagcsere-folyamatokat vizsgáló - projekthez, amelyben a szegedi egyetem kutatói szintén részt vesznek.