Rejtélyes csecsemőhalált okozott egy D-vitamin-készítmény

2017.01.04. 15:28

A francia hatóságok felfüggesztették egy ötéves kor alatti gyermekeknek szánt D-vitamin-készítmény forgalmazását, mert azt gyanítják, adagolásának köze lehet egy 10 napos csecsemő halálához. Az Uvesterol D nevű készítményt Franciaországban elterjedten adják gyerekek D-vitamin-hiányának megelőzésére, de másutt, így Magyarországon se forgalmazzák.

A francia csecsemő halála december 21-én következett be az után, hogy műanyag pipettával juttattak a szájába egy adag Uvesterol D készítményt. Rögtön a beadás után fuldokolni kezdett, és két óra múlva szív- és légzésleállás következtében meghalt – olvasható a BBC weboldalán.

Valószínűleg az adagoló a hibás

A francia nemzeti egészségbiztonsági szolgálat (ANSM) azt közölte, hogy „lehetséges kapcsolat" áll fenn a haláleset és az adott készítmény beadása között. A tisztviselők azonban hangsúlyozzák, hogy sok más hasonló készítmény biztonságosan használható.

 

A halált okozó vitaminForrás: AFP/Martin Bureau

Marisol Touraine egészségügyi miniszter elmondta, hogy a gyerekeket általánosságban nem veszélyeztetik a D-vitamin-készítmények, hanem „csak a készítmény speciális adagolása jár kockázattal".
A miniszter „átlátható, objektív és megbízható információt" ígért a szülőknek.

A cég korábban már változtatott a pipettán

A franciául kiadott közleményben (amelyet a BBC-től átvéve idézünk) a nemzeti egészségbiztonsági szolgálat azt mondta, hogy „kizárólag a pipettával adagolandó Uvesterol D érintett".

Az ANSM azt mondta, hogy 2006-ban intézkedéseket vezetett be az Uvesterol D beviteli kockázatának csökkentésére, miután mellékhatások váltak ismertté. Azt is hozzátették, hogy a szer 1990-es forgalomba hozásától számítva ez a decemberi volt az első vele kapcsolatba hozható haláleset.

A Crinex 2006-ban megváltoztatta az adagoló pipettáját, hogy megakadályozza a folyadék túl gyors lefolyását.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK