Gyorsabban öregszünk a sok üldögéléstől

laptop, férfi, depresszió
A közösségi média depressziót okoz, illusztráció.
Vágólapra másolva!
Nem csak elhízással, hanem gyorsabb öregedéssel is járhat a folyamatos ücsörgés – írja egy új kutatás.
Vágólapra másolva!

A friss tanulmányban azt állapították meg a szakemberek, hogy ha napi 10 órát vagy annál többet üldögélünk és a káros hatásokat nem ellensúlyozzuk rendszeres testmozgással, sejtjeink gyorsabban fognak öregedni.

Az American Journal of Epidemiology című szakfolyóiratban publikált kutatás során összesen 1500, 64 és 95 év közötti nőt vizsgáltak.

Rövidülő telomérák

A kutatás eredményei azt mutatják, hogy napi 10 órás ücsörgés esetében legalább 40 percet kellene szánnunk intenzív testedzésre.

Azok a nők, akik nem ennek megfelelően alakították napirendjüket, nyolc évvel idősebbnek tűntek a nem ülő életmódot folytató társaiknál.

Fontos megállapítás, hogy a biológiailag öregebb sejtekkel rendelkező nőknél a telomerák rövidebbek voltak. Ezek olyan DNS-szakaszok, amelyek a kromoszómák végeit védik a kopástól és töredezéstől.

DNS-lánc Forrás: AFP/Science Photo Library

Funkciójuk ahhoz hasonlítható, ahogy a cipőfűző végére illesztett műanyag henger megakadályozza az anyag szétfoszlását. Minden sejtosztódás alkalmával elvész egy kevés a telomérákból, vagyis a "védőkupakok" fokozatosan kopnak az élet során. Ezért a telomérák "molekuláris homokóraként" működve meghatározzák a sejtek maximális élettartamát: amikor már kritikus mértékben megrövidülnek, a sejt nem képes tovább osztódni, vagy elpusztul.

A rövidülő telomérák olyan betegségekkel hozhatók összefüggésbe, mint a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség vagy a rák. A telomérák rövidülését gyorsíthatják az egészségre káros szokások, például a dohányzás és az elhízás.

A testmozgásnak egész életünket végig kell kísérnie

– nyilatkozta dr. Aladdin Shadyab, a kutatás vezető szerzője.

A kutató elmondta, hogy a sokat üldögélő, de naponta legalább 30 percet intenzív edzéssel töltő nőknél nem lehetett gyorsabb teloméra-rövidülést tapasztalni. A szakember ezért azt javasolja, hogy minél fiatalabb korban kezdjünk el sportolni, és amennyiben lehetséges, a testmozgás idős korban is maradjon meghatározó része az életünknek.

Ülőmunka mellett elengedhetetlen a napi 40 perces intenzív testedzés (illusztráció) Forrás: PhotoAlto/Ale Ventura

Dr. Shadyab elmondta, hogy munkatársaival folytatják a kutatásokat, ennek keretében pedig a férfiakat, illetve a fiatalokat is vizsgálni fogják majd.