A túl sok ülés és a túl kevés testmozgás gyorsíthatja az öregedést

család, Így éli meg a nő az öregedést
Vágólapra másolva!
A naponta több mint tíz órát ülő és kevés fizikai aktivitást végző idősebb nők sejtjei gyorsabban öregednek, mint azon társaiké, akik kevesebbet ülnek és többet mozognak napközben - állítják a San Diegó-i Kaliforniai Egyetem orvostudományi karának szakemberei.
Vágólapra másolva!

Az American Journal of Epidemiology című folyóirat internetes oldalán közölt eredmények szerint a napjában kevesebb mint 40 percnyi - mérsékelttől az erőteljesig terjedő - testmozgást végző és több mint tíz órát ülő nőknek

rövidebb telomereik

vannak, mint aktívabb társaiknak - olvasható a ScienceDaily tudományos-ismeretterjesztő portálon.

A rövidülés növeli a betegségek kockázatát

A telomer a kromoszóma végén elhelyezkedő „védőkupak", amelynek a feladata, hogy óvja a kromoszómát és megakadályozza, hogy sejtosztódáskor sérüljön a genetikai információ. Ahogy az ember öregszik, a telomerek rövidülnek, szerkezetük gyengül.

Vidéken többet mozognak az emberek Forrás: MTI/Krizsán Csaba

A folyamatot azonban felgyorsíthatják bizonyos egészségi és életmódbeli tényezők, úgy mint az elhízottság és a dohányzás. A rövid telomerek a szív- és érrendszeri betegségek, a diabétesz és bizonyos ráktípusok kialakulásának kockázatával vannak összefüggésben.

Az ülő életmód gyorsítja a rövidülést

A valódi életkor nem mindig egyezik a biológiaival" - mondta a tanulmányt vezető Aladdin Shadyab, az egyetem doktori hallgatója.

A vizsgálat csaknem 1500 idős, 64 és 95 éves kor közötti nő bevonásával készült, akik a Women's Health Initiative (WHI) elnevezésű nagyszabású amerikai vizsgálat résztvevői voltak.
A résztvevőkkel kérdőíveket tölttettek ki és hét egymást követő napon át mérőműszert viseltek magukon a sétálással és alvással töltött órák alatt, hogy a szakemberek nyomon kövessék a mozgásukat.

30 percnyi testmozgás kell

Az eredmények szerint a napjában több mint tíz órát ülő és kevés testmozgást végző idősebb nők sejtjeinek biológiai életkora nyolc évvel magasabb, mint aktívabb társaiké.

A mozgás késlelteti az öregedést Forrás: Thinkstock

Shadyab szerint ugyanakkor azoknál a nőknél, akik hosszú időt töltöttek ülve, de

legalább 30 percnyi testmozgást végeztek naponta, nem észlelték a telomerek gyorsabb rövidülését.

A szakember szerint további vizsgálatokra lesz szükség annak megállapítására, hogy milyen összefüggésben van a testmozgás és a telomerek hossza a fiatalabb nemzedékek, valamint a férfiak esetében.

Telomérák: a kromoszómák védősapkái<br/>http://www.origo.hu/tudomany/elet/20001003telomerak.html