Magyar szer kergeti a halálba a daganatos sejteket

Semmelweis Egyetem
Hazánkban az Európai Unió tagállamaihoz képest még mindig kedvezőtlenek az onkológiai betegségekben szenvedők aránya
Vágólapra másolva!
A programozott sejthalál serkentésével pusztítja el a daganatokat az a kísérleti gyógyszerjelölt, amelynek sikeréről a tekintélyes Nature tudományos lap számolt be – közölte az MTI-vel hétfőn a Magyar Tudományos Akadémia (MTA).
Vágólapra másolva!

Magyar kutatók sikerei a Nature-ban

A nemzetközi szerzőgárda élén a Servier Kutatóintézet Zrt. magyar kutatói állnak, akik együttműködnek az MTA Természettudományi Kutatóközpont (TTK) Szerves Kémiai Intézetével és több hazai egyetemmel is.

Hazánkban az Európai Unió tagállamaihoz képest még mindig kedvezőtlenek az onkológiai betegségekben szenvedők kilátásai Forrás: AFP/Philippe Huguen

Az új szer az úgynevezett programozott sejthalál, vagyis az apoptózis folyamatát serkenti,

azt az állatokban és az emberi szervezetben is folyamatosan zajló, természetes folyamatot, amely a sérült, fertőzött vagy daganatos sejtek "öngyilkosságát" teszi lehetővé – írta a közlemény. A Servier gyógyszerjelölt molekulája több olyan előnyös tulajdonsággal is rendelkezik, amilyennel a korábbi, hasonló hatású szerek nem. Ez megkönnyítheti a folyamatot, hogy gyógyszer váljon belőle.

Már idén elkezdik a klinikai teszteket az ígéretes szerrel

A gyógyszerjelölt molekulával

nagyon jó eredményeket értek el leukémiás, limfómás és egyéb daganatos sejttenyészeteken,

ezeket az állatkísérletek során is meg tudták ismételni. Blaskó Gábor akadémikus és Kotschy András, a Servier főigazgatója szerint az emberi (klinikai) próbák még az idén elindulhatnak. Az új vegyület és a róla hírt adó Nature-cikk több más vonatkozásban is egyedülálló – olvasható az MTA honlapján.

Rákos sejt Forrás: AFP

Egyrészt ritkaságnak számít, hogy e nagy tekintélyű folyóirat ipari gyógyszerkutatási eredményeknek adjon helyt a hasábjain. Másrészt nem szokványos, hogy a nemzetközileg színes – brit, francia és ausztrál kutatócsoportok tagjait is felvonultató – szerzőgárda élén magyar tudósok szerepelnek, ráadásul egy olyan intézet, a Servier képviseletében, amelyről viszonylag keveset tud a közvélemény.

Nem csak onkológiai szereket, hanem a 2-es típusú diabétesz ellenszereit is kutatják

Blaskó Gábor akadémikus, az intézet alapító főigazgatója az MTA honlapján olvasható interjúban elmondta, a kutatóintézetben elsősorban szintetikus szerves kémiai gyógyszerkutatói munkát végeznek.

Tanácskozás az MTA székházában Forrás: MTI/Mohai Balázs

Az onkológiai és egyes metabolikus betegségek, többek között a 2-es típusú diabétesz gyógyszereinek kutatása képezi a két főbb terápiás területet, ahol az intézet új gyógyszerjelölt molekulák kutatását és előállítását végzi – áll az MTA közleményében.