Nem kell sanyargatni az embereket a tojással

érelmeszesedés, koleszterin szint, illusztráció
Vágólapra másolva!
A diéta csak 5-10 százalékkal képes mérsékelni a koleszterinszintet, akinek ennél nagyobb mértékű csökkentésre van szüksége, annál a gyógyszerek előtt még szóba jöhetnek növényi eredetű szerek is. 
Vágólapra másolva!

„Néhány évtizede még az orvostudomány úgy vélte, hogy a diéta a koleszterincsökkentés hatásos módja, ezért sanyargatták az embereket, hogy ne egyenek például tojást. Mára viszont kiderült, hogy a koleszterinszintünket háromnegyed részben a máj által termelt, majd a bélből visszaszívódó koleszterin mennyisége határozza meg. Ily módon diétával csak körülbelül 5-10 százalékkal csökkenthető a koleszterinszint. A magyar lakosság átlag koleszterinszintje 5,7 mmol/liter, a normál érték pedig 5 mmol/liter lenne, azaz a többség esetében elegendő lenne a diéta. Nem sokat segít azonban azoknál, akiknek örökletesen 8-10 mmol/liter a koleszterinszintjük” – mondja dr. Pados Gyula, a Szent Imre Kórház lipidológusa.

Sztatin egy életen át

A penicillin és a viagra mellett talán a világ harmadik legismertebb gyógyszercsoportja a koleszterincsökkentő sztatinok. A sztatinok a máj koleszterintermelésébe avatkoznak be: a gyógyszerben lévő enzim gátolja a koleszterin kialakulását. A gyógyszerrel a koleszterinszint 20-30 százalékkal csökkenthető, és a hatás már néhány hét alatt megmutatkozik.

„Emellett a sztatinoknak más kedvező, érelmeszesedés elleni hatásuk is van, mely gyorsan fellép, ezért is fontos, hogy ha valaki szivinfarktust kap, mielőbb kezdje szedni a sztatinokat, mert bár a koleszterinszintje egy héten belül nem fog lecsökkenni, de a gyógyszer egyéb hatásai miatt az illető elkerülheti, hogy szövődmények keletkezzenek – mondja a lipidológus. „Sajnos, a mai tudásunk szerint, akinek magas a koleszterinszintje, annak a sztatint egy életen keresztül szednie kell.”

Diétával, koleszterincsökkentő ételekkel 5-10 százalékkal mérsékelhető a koleszterinszint Forrás: AFP/Remy Gabalda

Növényi vegyületekkel a koleszterinek felszívódása ellen

A szakember szerint a betegek 5 százaléka azonban nem tolerálja jól a sztatinokat: májenzim értékeik megugranak a gyógyszertől, vagy izomfájdalmakra panaszkodnak. A sztatinok további hátránya, hogy 9 százalékkal növelik a cukorbetegség kockázatát is.

Ezeknél a betegeknél az orvosok a koleszterin körforgásba más ponton beavatkozó hatóanyagokat alkalmaznak: például a koleszterin felszívódását gátló szereket. (Nagyon magas koleszterinszint esetén a sztatinkezelést is kiegészítik koleszterin felszívódást gátlókkal, ilyenkor beszélnek kettős gátlásról.)

Ám nemcsak a gyógyszerek, hanem a növényi eredetű szterinek is akadályozzák a koleszterin felszívódását. „Az amerikai lipidológusok az alternatív, vagyis a nem gyógyszeres koleszterincsökkentő kezelési módok közé hivatalosan bevették a szterineket is, itthon azonban kevésbé elterjedtek. Örökletesen magas koleszterinszintűeknél nem segítenek, de egyéb, kevésbé súlyos esetekben hatékonyak lehetnek: körülbelül 5-10 százalékkal képesek csökkenteni a koleszterinszintet. A szterinek nem csak tablettában, hanem ezzel dúsított élelmiszerekből is fedezhetők, például az amerikai ajánlás napi háromszor két dekagramm, szterinnel dúsított margarint javasol” – mondja a lipidológus.

A mozgás csökkenti a trigliceridek, és növeli a jó koleszterinek szintjét

Mozgással a rossz koleszterinek (LDL) szintje, vagy a máj koleszterinszint termelőképessége nem befolyásolható. A másik vérzsír, a trigliceridek szintje viszont jelentősen csökkenthető rendszeres mozgással.

A jó koleszterin, a HDL szintje azonban elsősorban mozgással befolyásolható, maratoni futókra például emelkedett HDL-koleszterinszint jellemző. "Étkezéssel is jól befolyásolható a HDL-koleszterinszint: a sok halat, rengeteg omega-3 zsírsavat fogyasztó eszkimóknak szintén híresen magas volt a HDL szintjük” – mondja dr. Pados Gyula.

A sztatinok egyébként a triglicerid és a jó koleszterinek szintjét is befolyásolják, ám csak csekély mértekben. A szterinek kizárólag csak a koleszterin felszívódásra hatnak, a trigliceridek ellen hatástalanok.

A trigliceridszint csökkentésére az orvosok elsősorban fibrátokat és nikotinsavat írnak, de a triglicerid diétával is jól befolyásolható. Érdekes módon a szénhidrátok bevitelének csökkentése erőteljesebben csökkenti a triglicerid szintet, mint a zsíros ételek visszafogása.