Vágólapra másolva!
Tíz magyarból hét-nyolcnak berögzült rossz szokása, hogy amint az étel az asztalra kerül, ízlelés nélkül azonnal a sószóróhoz nyúl. A Só Stop elnevezésű nemzeti sófogyasztás-csökkentő program idei kampányának célja, hogy az éttermek asztaláról eltűnjenek a sószórók. Ez - más életmódbeli változtatásokkal együtt - jelentősen csökkentené a magasvérnyomásos betegek számát.
Vágólapra másolva!

Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint egy felnőtt embernek napi két-három gramm sót kellene fogyasztania, ehhez képest ma Magyarországon az átlagfogyasztás 19 gramm, azaz az ajánlott mennyiség csaknem tízszerese - hangzott el az Országos Alapellátási Intézet és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség sófogyasztás-csökkentését célzó közös kampányának sajtótájékoztatóján. Míg az éves ajánlott sófogyasztás 1,1 kilogramm, itthon az emberek többsége 13-15 kilót is megeszik évente.

A kampány arra a berögzült rossz szokásunkra akar hatni, hogy ízlelés nélkül, automatikusan sózzuk az elénk kerülő ételt ("vakon sózás"). Első lépésként a cél, hogy a vendéglők asztaláról lekerüljenek a sótartók. Eddig kilenc étterem csatlakozott a kezdeményezéshez. "Inkább étterembe hordjuk a pénzt, mint gyógyszertárba" - mondja Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke.

A sok só a szív, az erek és a vese ellensége

A túl sok só lerakódik a szövetekben, megköti a vizet, azaz a túlzott nátriumfogyasztás vízvisszatartáshoz vezet. Ennek a víznek egy része a vérbe kerül, megnövelve annak tömegét. Ha a vérmennyiség elér egy bizonyos értéket, és az erek nem tudnak tovább tágulni, megemelkedik a vérnyomás. Az állandó magas vérnyomás megterheli a szívet, és gyengíti az érfalakat is, megnövelve ezzel a szívinfarktus és a stroke kockázatát.

A statisztikai adatok szerint akinek 155/95 Hgmm a vérnyomása, négyszer nagyobb az elhalálozási kockázata, mint annak, akié csak 115/75 Hgmm. Ha a vérnyomás 175/105 Hgmm, ez a kockázat nyolcszorosára nő az optimális vérnyomású emberéhez képest.

"A túlzott sófogyasztás a gyerekek vérnyomását is megemeli, de a fiatal szervezet tűrőképessége még nagy, nem így az időseké" - mondja dr. Balogh Sándor, az Országos Alapellátási Intézet igazgatója. A sok só leginkább a közép- és időskorúakra, a túlsúlyosakra, valamint a szív-, a vese- és a cukorbetegekre veszélyes.

Ha valaki átlagosan, kiegyensúlyozottan táplálkozik, akkor extra sózás nélkül is beviszi a szükséges sómennyiséget, sőt általában jócskán túl is haladja azt. Példának okáért: egy-két szelet kenyér elfogyasztása már fedezi a napi sószükségletünket.

Mi lesz a jóddal?

A mikrotápanyagok közül az egyik legfontosabb a jód, amelynek hiánya többek között pajzsmirigy-rendellenességet okoz. Mivel az ivóvíz hazánk legtöbb megyéjében jódszegény, a betegség megelőzésének világszerte egyik elfogadott megoldása a só jódozása. Hogy ne alakuljon ki jódhiányunk, só vásárláskor válasszunk jódban gazdag készítményt. Táplálékaink közül jódban gazdag a máj, a tengeri halak és algák, és ugyancsak jó forrása a jódnak a zöldbab, a vöröshagyma, a fehérrépa, az eper, a szilva, a ribizli, a retek és a tej is.



Forrás: NorthFoto
Forrás: NorthFoto

Búcsú a hagyományos magyar konyhától?

A hagyományos magyar konyha elsősorban sót és borsot használ, ezek helyettesítésére a borsikafű a legalkalmasabb, de húsok esetében jó választás a majoránna, a szurokfű, a kömény és a rozmaring szárított és friss változata is.

A főzelékek, mártások esetében érdemes több kaprot, babérlevelet, fokhagymát, snidlinget használni. Olaszos ételeknél használjunk bőven bazsalikomot, szurokfüvet (oreganót).

Egyszerű trükk a sómennyiség csökkentéséhez, ha az ételeket csak utólag, már a fűszerezés után sózzuk.

Ugyancsak érdekes kísérlet, ha mostantól nem sózzuk a friss zöldségeket (paradicsomot, paprikát, uborkát, retket, újhagymát), és tudatosan megpróbálunk rácsodálkozni eredeti ízükre. Figyeljük meg, hogy 2-3 alkalom után már nem fog hiányozni a só.

Életmódtippek a vérnyomás csökkentésére

Egészségi állapotunkat ötven százalékban életmódunk határozza meg, így kisebb változtatásokkal akár a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek mennyisége is csökkenthető.

A magas vérnyomás megelőzhető vagy csökkenthető az alábbi változtatásokkal:

- A sóbevitel visszafogása napi 2-3 grammra 8 hét alatt 2-8 Hgmm csökkenést eredményezhet.

- Fogyjunk le, tartsuk ideális testsúlyunkat. Minden tíz kilogramm testsúlycsökkenés 5-20 Hgmm vérnyomáscsökkenéssel jár együtt.

- A napi 30-40 perc testmozgás 4-9 Hgmm vérnyomás csökkenést okozhat.

- Csökkentsük a telített zsírsavak arányát étrendünkben, fogyasszunk inkább alacsony zsírtartalmú tejtermékeket, illetve több friss zöldséget, gyümölcsöt, ily módon a vérnyomás 8-14 Hgmm-rel mérsékelhető.

- Az alkoholfogyasztás mérséklése férfiaknak napi 3, nőknek 1,5 deciliterre 2-4 Hgmm vérnyomáscsökkenést okozhat.

Kockázatcsökkentés megfelelő étrenddel

A szív- és érrendszeri betegségek kockázatát jelentősen csökkenthetjük bizonyos ételekkel is - mondta dr. Balogh Sándor.

Napi másfél deciliter vörösbor átlagosan 32, heti négyszeri halfogyasztás (összesen 114 gramm/hét) 14, napi 100 gramm étcsokoládé 21, napi 400 gramm zöldség, gyümölcs 21, napi 3 gramm fokhagyma 25, napi 7 dekagramm mandula 12,5 százalékkal csökkenti a kardiovaszkuláris kockázatot.

E táplálékok kombinált hatása 76 százalékkal mérsékli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.