Ezek a legjobb koleszterincsökkentő élelmiszerek

Vágólapra másolva!
A tartósan magas koleszterinszint többek között azért veszélyes, mert az érelmeszesedés kialakulásának első számú kockázati tényezője. A koleszterinszint általában sikeresen csökkenthető étrendi és életmódbeli változtatásokkal: a zöldségekben, gyümölcsökben és teljes kiőrlésű gabonafélékben gazdag táplálkozás, rendszeres testmozgás, valamint a stressz csökkentése jótékonyan hat a koleszterinszintre.
Vágólapra másolva!

Az általános tanácsok mellett amerikai dietetikusok összegyűjtötték és közreadták a legújabb kutatásokon alapuló, a koleszterinszintet leginkább csökkentő élelmiszerek listáját.

1. Teljes kiőrlésű gabonafélék és zab
Egy öt évig tartó, az érelmeszesedést is vizsgáló kutatás kimutatta, hogy a teljes kiőrlésű gabonaféléket leggyakrabban fogyasztóknál a leglassabb az erek falvastagságnak növekedése.

2. Áfonya
Az áfonya a benne lévő pterosztilbén nevű vegyület miatt a gyógyszerekkel összemérhető mértékben képes csökkenteni a koleszterinszintet, ráadásul jóval kevesebb mellékhatása van. Korábbi kutatások azt is bizonyították, hogy az áfonyában lévő antioxidánsok (pl. antocianinok) a "rossz" (LDL-) koleszterinszintet igen hatékonyan csökkentik.

3. Olajos magvak
Naponta egy kis marék olajos mag elfogyasztása csökkentheti az összkoleszterin- és az LDL-koleszterinszintet, valamint növelheti a jó (HDL) koleszterin szintjét.

4. Csokoládé
Örömhír a csokirajongóknak, hogy az étcsokoládé többek között a koleszterinszintet is javítja. Célszerű a mesterséges édesítőktől és tejtermékektől mentes, minél magasabb kakaótartalmú fajtákat választani.

5. Olívabogyó, olívaolaj és avokádó
A bennük lévő telítetlen zsírsavak védenek a cukorbetegség és a szívbetegségek ellen, valamint csökkentik a rossz, és növelik a jó koleszterin szintjét.

6. Lenmag és lenmagolaj
A szakemberek szerint a lenmag és a belőle készült olaj védi a szívet és javítja a koleszterinszintet. Tegyen egy evőkanál őrölt lenmagot kedvenc süteményébe vagy joghurtjába!

7. Szójatermékek
A jó minőségű szójatermékek (pl. tofu vagy edamame bab) önmagukban ugyan nem csökkentik a koleszterinszintet, de a húst helyettesítve mindenképpen egészséges fehérjeforrást biztosítanak.

8. Leveles zöldségek
A zöld színű leveles zöldségek, (pl. spenót vagy fodros kel) rendkívül rostdúsak, emellett igen sok bennük a koleszterinszintet csökkentő, lutein nevű karotinoid, amely gyulladásgátló hatása révén segít megelőzni a szívbetegségek kialakulását is.

9. Tengeri alga (chlorella)
Itthon is kapható, omega-3 zsírsavakban igen gazdag algafajta, amely por formájában az ételekbe keverve fogyasztható, és hatékonyan csökkenti a koleszterinszintet.

A dietetikusok hangsúlyozzák, hogy a magas koleszterinszint nem az egyedüli oka a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának, ám mindenképpen hozzájárul ahhoz. Éppen ezért célszerű rendszeresen ellenőrizni a koleszterinszintünket, és megfogadni az étrend átalakítására vonatkozó tanácsokat.

Három koleszterincsökkentő recept

Ananászos pirított rizs

Hozzávalók: pár szál zöldhagyma, kis fej hagyma, piros húsú kaliforniai paprika, főtt barnarizs, ananász kockákra vágva (legjobb a friss ananász), olaj (lehetőleg szezám- vagy mogyoróolaj), egy kevés csípős szósz (pl. Tabasco vagy Sriracha, de Erős Pista is megfelel), ízlés szerint só

Közepes tűzön melegítsünk át egy magas falú serpenyőt. Öntsünk bele pár kanál szezámolajat, majd adjuk hozzá a kockára vágott hagymát, zöldhagymát és paprikát. Folyamatosan keverve pirítsuk 5 percig, majd adjuk hozzá az ananászt és pirítsuk tovább 1-2 percig. Tegyük bele az előre megfőzött barnarizst és egy kis csípős szószt, majd jól keverjük össze. Pirítsuk további 5 percig, amíg a rizs barnulni kezd. Vegyük le a tűzről, ízlés szerint sózzuk és tálaljuk.

Grillezett zöldségszendvics

Hozzávalók: 2 szelet teljes kiőrlésű kenyér, negyed avokádó, pár csík marinált paprika (konzerv), hagyma, cukkini, 1 gerezd fokhagyma, 1 szelet citrom, 1 evőkanál extra szűz olívaolaj, őrölt bors

Villával törjük össze az avokádót egy tálban, locsoljuk meg a citrom levével, majd tegyük félre. Szeleteljük fel a hagymát, a cukkinit és a marinált paprikát vékony csíkokra, hogy kényelmesen ráférjenek a kenyérre. Hevítsünk fel egy serpenyőt, öntsük bele az olívaolajat, majd adjuk hozzá a cukkinit. Pároljuk, amíg puha, de roppanós nem lesz. Tegyük félre a cukkinit, majd pároljuk üvegesre a hagymát, és azt is tegyük félre. A marinált paprikacsíkokat csak egy percre tegyük a serpenyőbe, hogy átmelegedjenek, majd tegyük azt is a hagymához és a cukkinihez. A kenyérszeleteket mindkét oldalon enyhén pirítsuk meg, majd dörzsöljük be a fokhagymagerezddel. A szendvics összeállításához kenjük az avokádókrémet a kenyér egyik felére, majd halmozzuk rá a meleg cukkinit, hagymát és paprikát. Szórjunk őrölt borsot a tetejére, rakjuk rá a másik szelet kenyeret, és azonnal tálaljuk.

Zöldséges burrito (reggelire is)

Hozzávalók 2 burritóhoz: 2 tortilla lepény (lehetőleg teljes kiőrlésű), 2 evőkanál mártás (pl. paradicsomos vagy csípős), 4 tojás, egy nagy marék friss spenót, 1 paradicsom, 1 zöld kaliforniai paprika, hagyma, 1 kanál extra szűz olívaolaj, só és bors

Vágjuk apróra a paprikát és a hagymát, majd közepes lángon az olívaolajjal kezdjük el párolni egy serpenyőben. Pároljuk körülbelül 5 percig, amíg a hagyma és a paprika puhulni nem kezd. Egy tálba törjük fel a tojásokat, adjunk hozzá egy pici vizet (vagy tejet), majd verjük fel. Vágjuk össze a paradicsomot, azt is tegyük a serpenyőbe a friss spenóttal és a tojásokkal együtt. Folyamatosan keverjük addig, amíg a spenót összeesik és a tojások omlettállagúak lesznek. Ezalatt melegítsük meg a tortillákat, kenjük meg őket egy-egy kanál szósszal, majd halmozzuk rá a tojásos zöldségeket. Kicsit sózzuk és borsozzuk, majd melegen tálaljuk. Ezt az ételt még egészségesebbé tehetjük, ha tojás helyett egy fél doboz lecsepegtetett tofut morzsolunk a serpenyőbe.