Szennyezett levegőjű városokban alacsonyabb az emberek védőkoleszterin értéke

2017.10.23. 10:13

Az erősen szennyezett levegőjű területen élő felnőtteknek alacsonyabb a HDL koleszterinszintjük, mely a szervezet védőkoleszterinje. Ez pedig növeli a szív- és érrendszeri katasztrófák kockázatát.

A tanulmány amely arra keresett magyarázatot, hogy a levegőszennyezés miért növeli a szív- és érrendszeri kockázatot.

A vérzsírok egyik típusa a HDL, ami a High-density Lipoprotein rövidítése, ez annyit tesz: "magas sűrűségű lipoprotein". A HDL felveszi és visszaszállítja a májba a felesleges koleszterint. Ezért nevezik a "jó" koleszterinnek.


A levegőszennyezést több tanulmány hozza kapcsolatba a legkülönfélébb betegségek megemelkedett kockázatával, különösen a szív- és érrendszeri betegségekkel; az összefüggések különböző módjait már részletesen feltárták, ám a magyarázat eddig nem volt elég konkrét.
A Dr. Griffith Bell (Washingtoni Egyetem, Egészségügyi Kar, Seattle) és munkatársainak 2017. április 13-án, az Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology című lapban publikált tanulmánya szerint

az összefüggés oka a szennyezés HDL-csökkentő szerepében kereshető,

bár az összefüggés módja még nem világos.

érelmeszesedés, koleszterin szint, illusztrációForrás: AFP

A 6654 főből álló csoportban fehér- és fekete bőrű, kínai és spanyol, 45-84 éves felnőttek voltak, akik az Egyesült Államok hat nagyvárosi régiójában éltek, és a vizsgálat kezdetekor nem volt szív- és érrendszeri betegségük.
Megvizsgálták, hogy a résztvevők hol laktak a kutatás idején, megmérték, hogy a környezetükben milyen volt a levegőszennyezés mértéke; majd természetesen a vizsgálat kezdetekor megmérték a HDL koleszterinszintjüket és a HDL részecskeszámukat – amely több kutatás szerint is jobb előrejelzője a várható szív- és érrendszeri betegségeknek, mint önmagában a koleszterinszint.
A méréseket a kutatási időszak előtt 2 héttel, 3 hónappal és 12 hónappal összegezték. 

A kutatók azt találták, hogy a HDL-szint változása már akkor is megfigyelhető, a rövid vagy közepesen hosszú ideig vagyunk kitéve a szennyezésnek.  

Az egyéves kutatási időszak után, akik magasabb szénkoncentrációnak voltak kitéve, azoknak érzékelhetően alacsonyabb volt a HDL-szintjük, mint akik alacsonyabb szénkoncentrációjú környezetben éltek.
A szerzők megjegyezték, hogy a HDL részecskeszám és az érelmeszesedés, valamint a szívkoszorúér-betegség között kapcsolatot találtak.A szénkoncentráció növekedésének a HDL-csökkentő szerepe mindkét nemnél megfigyelhető volt, de a nők esetében hangsúlyosabb volt. A szerzők szerint ez az első nagyobb megfigyelő kutatás, amely összefüggést mutatott ki a HDL részecskeszint és a légszennyezés között.

A Szívderítő rovat további cikkei
Szeretne többet tudni a szív- és érrendszeri betegségek kezeléséről, megelőzéséről, a táplálkozás, a mozgás, a stressz szerepéről? Érdeklik a magas vérnyomással, a magas koleszterinszinttel, elhízással, diabétesszel kapcsolatos legújabb hírek, kutatások? A rovat további cikkeit ide kattintva éri el!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK