Kezelés nélkül halálos lehet az érszűkület

2017.05.11. 04:43

Ha most magunk elé képzelnénk az alábbi "adatot", vélhetőleg rosszul lennénk: évente körülbelül tízezer végtagot amputálnak Magyarországon, hétezret kifejezetten amiatt, mert az érszűkület miatt menthetetlenné válik.

Sajnos az első tünetek nem tűnnek elég komolynak, így az érintettek többsége évekig húzza, hogy orvoshoz forduljon.

Éhenhalnak a szövetek

Az érszűkületnek azt nevezzük, amikor a verőerek fala merevvé válik, csökken a belső átmérő, így a szállítani kívánt vér mennyisége is csökken. Emiatt az érintett szövetek tápanyag és oxigén-ellátottsága egyre rosszabb lesz. Amikor a keringés annyira leáll, hogy a végtagon fekélyek keletkeznek és azok elfertőződnek, akkor gyakran már csak az amputáció marad - hiszen egy végtag elvesztése után még lehet élni, ám ha nem tesznek semmit, akkor a fertőzés és egyéb szövődmények miatt a beteg meghalna.

Forrás: AFP/Ian Hooton

Nemzetközi felmérések adatai azt mutatják, hogy ha a tünetek megjelenését követő 5 éven belül nem diagnosztizálják a betegséget és nem kezdik kezelni a pácienst, akkor öt éven belül 10 kezeletlen betegből három meghal. A következő öt éven belül újabb két ember hal meg a tíz beteg közül. Ha azonban gyógyszerekkel, műtéttel beavatkoznak, akkor ez a folyamat kordában tartható.Azért is fontos a betegség felismerése, mert a halálozást nem feltétlenül a végtag elfekélyesedése okozza: az érszűkület a test összes erét érinti, így a beteg szívinfarktust vagy stroke-ot kaphat.

Az alsó végtagi érszűkület egyik legjellemzőbb tünete a járás közben fájó, begörcsölő láb. Időben felismerve a betegséget a láb még megmenthető az amputálástól, illetve így még megelőzhető a szívinfarktus, stroke.

50 felett veszélyben

50 éves kor felett minden harmadik ember érintett lehet, és itt is vannak kockázati tényezők:

  • dohányzás,
  • elhízás,
  • mozgásszegény életmód,
  • emelkedett vércukorszint,
  • magas vérnyomás,
  • magas koleszterinszint.

Érszűkületben - becslések szerint - körülbelül egymillió ember szenved Magyarországon.

Forrás: Dreamstime

Nem csak időseknél alakul ki érszűkület, a folyamat már akár az ember húszas éveiben is elkezdődhet. Tünetek azonban inkább a negyvenes, ötvenes korosztálynál okoz.

Önellenőrzés

Meg kell figyelni, hogy ha megszabott ideig és intenzitással gyalogol valaki, akkor mikor kezd fájni a lába és mennyi idő alatt múlik el.Bár az ember attól tart, hogy laikusként nem képes eligazodni a különböző okok között, de az érszűkületes lábfájást könnyű megkülönböztetni a reumás fájdalmaktól vagy a porckopástól, mivel érszűkület esetén az ember rövid séta után kényszerűen meg kell álljon, hogy a fájdalom enyhüljön, aztán a fájdalom elmúlik, és képes továbbmenni. Minél kevesebbet tud valaki sétálni két ilyen "megállás", vagy "kirakat" között, annál súlyosabb az érszűkület. Ez az oka, hogy az alsó végtagi érszűkületet "kirakatbetegségnek" is nevezik.

Megelőzés

Az időben elkezdett, kornak, testsúlynak és egészségi állapotnak megfelelő testmozgás csökkenti a betegség kialakulásának kockázatát. Már hetente háromszor fél órányi folyamatos mozgás is segíti a betegség megelőzését.