Mentális hanyatlást jelezhet az emelkedő vérnyomás és pulzusszám

2018.01.29. 04:42

A szisztolés vérnyomás, illetve az átlagos pulzusszám változásai képesek előre jelezni a szív- és érrendszeri betegek szellemi képességeinek csökkenését.

Dr. Michael Böhm, a német Universitätsklinikum des Saarlandes kutatója szerint a pulzusszám emelkedése, valamint a szisztolés vérnyomásérték változása a magas szív- és érrendszeri kockázatú betegek esetében hasznos jelzőszám lehet a kognitív képességek csökkenése előrejelzésében - olvasható a Medscape.com-on.

Két vizsgálat

Böhm és kollégái két tanulmány eredményeit hasonlították össze és dolgozták fel kutatásukban. Mindkét eredeti vizsgálatban a betegek szisztolés vérnyomásértékének és átlagos pulzusszámának változásait mérték alkalomról alkalomra azoknál a pácienseknél, akiknél fokozott szív- és érrendszeri kockázattal kellett számolni. A vizsgálatok résztvevőnek kórtörténetében szerepelt valamilyen szív- és érrendszeri betegség, például koszorúér-betegség, perifériás érbetegség, átmeneti iszkémiás roham (TIA), stroke vagy az ugyan nem a szív- és érrendszert érintő, viszont ezek kockázatát növelő cukorbetegség, amely már szervi károsodást is okozott.

Forrás: AFP/DPA

Az összesen 24 593 résztvevőnél nem állapították meg a mentális, kognitív képességek korábbi romlását.
A pácienseket rendszeresen felkeresték a kutatók, és ezeken a látogatásokon megmérték a nyugalmi vérnyomásukat, valamint a pulzusszámukat, majd kiszámították ennek változásait.

Jellegzetes minta

A betegek kognitív funkcióit a Mini Mentális Állapotfelmérés (Mini Mental State Examination, MMSE) elnevezésű teszt segítségével mérték a kutatás indulásakor, utána 2 évvel, illetve az általában a kutatás kezdetét követő 3. és 5. év közötti időszakban bekövetkező lezáró látogatás során.

A résztvevők 88 százalékát 3 és 5,5 évvel a kutatás kezdete után is felmérték. Kognitív diszfunkciónak akkor nevezték a változást, ha az MMSE pontszám csökkenése 24 pontnál kisebb, vagy azzal egyenlő volt az utolsó látogatás idején. A kognitív hanyatlás az MMSE pontszám 5-nél nagyobb, vagy azzal egyenlő csökkenését jelentette, míg a kognitív csökkenés az 1 pontnál nagyobb, illetve 24 pontnál kisebb pontszámcsökkenést jelezte.

Idegvégződések az emberi agyban, időskori memóriavesztésForrás: Wikipedia

Így kognitív diszfunkciót 1857 résztvevőnél, a résztvevők 7,6 százalékánál azonosítottak, kognitív gyengülés 1176 páciensnél (4,8 százaléknál volt felfedezhető, míg 1017 páciens (4,1%) felelt meg mindkét végpont kritériumainak.

Amikor a résztvevőket az átlagos szisztolés vérnyomásérték alapján öt csoportra osztották, a kognitív diszfunkció és a kognitív hanyatlás eseteiben volt megfigyelhető a szisztolés vérnyomás legnagyobb mértékű emelkedése, ezek a résztvevők a legalacsonyabból a legmagasabb vérnyomásértékű ötödbe kerültek.

A kogitív diszfunkció, hanyatlás és gyengülés eseteiben hasonlóan jelentős vérnyomásváltozás volt megfigyelhető, és a pulzusszám emelkedése is ugyanilyen mintázatot mutatott. Szerinte a szív- és érrendszeri betegeknél célszerű az alappulzusszámot béta-blokkolók alkalmazásával 70 alatt tartani.

Ám Böhm szerint a potenciális gyógyszeres terápiák, illetve ezek kimenetelének értékeléséhez további vizsgálatokra van szükség.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK