Zsírból, rostból és ásványi anyagokból alakulnak ki lerakódások az érfalon

2018.01.26. 04:05

Magyarországon a halálozási statisztikák élén a szív- és érrendszeri megbetegedések állnak, mintegy hetvenezer áldozatot követelnek évente. Több, nagyon súlyos érrendszeri betegség, így a szívinfarktus, az agyi infarktus (a szélütés) és a végtagi érszűkület hátterében ugyanaz az elváltozás, az atherotrombózis áll. Ennek a lényege, hogy a verőerekben vérrög (trombus) képződik, amely az érpályában a keringést akadályozza, elzárja. Az akadály mögött a vérellátás megszűnik, a szövetek egy része elhal.

Trombózis (atherothrombosis)

Az artériákat az érelmeszesedés folyamata teszi sérülékenyebbé: az érfalakon zsírból, rostból és ásványi anyagokból lerakódások, úgynevezett plakkok alakulnak ki,

amelyek csökkentik az erek rugalmasságát és szűkítik átmérőjüket, helyi elzáródást, leváláskor érfalsérülést is okozhatnak. A trombus, az érpályán belül kialakult vérrög vénákban, verőerekben egyaránt létrejöhet: legnagyobb veszélyt a verőerek trombusa okozhatja. Ha a lerakódás miatt merevebb érfal megsérül, a sérülést elzáró véralvadékból vérrög keletkezhet. A trombus a véráramba kerülve a keletkezési helyétől távolabb is okozhat elzáródást, trombózist.

A szívben vagy az agyban elzáródást okozó trombusok jelentős része a lábon kialakult érszűkület trombusából szakad le!

Attól függően, hogy agyi, szív, vagy végtagi területen keletkezik az elzáródás, beszélhetünk agyi infarktusról (közkeletű nevén szélütésről), szívinfarktusról vagy végtagi artériás trombózisról. A három probléma összefügg, mivel az atherothrombosis valamennyi megjelenési formája előfordulhat ugyanazon betegen is: például aki átesett szívinfarktuson, az fokozottan veszélyeztetett a szélütéssel kapcsolatban is.

Infarktus, szélütés, végtagi érszűkület

Szívinfarktus akkor alakul ki, ha a szívizmokhoz oxigénben gazdag vért szállító érbe kerülő vérrög megakadályozza a szívizom egy részének vérellátását, így a szívizom szöveteinek egy része oxigén- és tápanyaghiány miatt elhal.

IllusztrációForrás: AFP/SPL

Ha ugyanez a folyamat az agyban játszódik le, szélütésről vagy agyi infarktusról beszélünk. Ennek során az agyi vérellátás akadályozottsága miatt az agy egyes területein megszűnik a vérellátás, ennek következtében az agy egyes részei elhalnak.

Az alsó végtagi érfalakon kialakuló trombusok miatti érszűkület, vagyis a láb egyes területeinek vérellátási zavara helyi tünetekként lábfájdalommal, lábikragörccsel jelentkezik, először csak terhelésre, később már nyugalmi állapotban is. Az elégtelen vérkeringés miatt előrehaladott állapotban a lábszáron vagy a lábfejen fekély alakulhat ki, ami súlyosbodva a végtag amputációjához is vezethet. A helyi tüneteken kívül is lehetnek súlyos, akár életveszélyes következményei a végtagok érszűkületének, ha a kialakult trombusok egy része leválik és a véráramban más, életfontosságú szervekhez jut, akadályozva azok vérellátását.

Az atherothrombosis okai

Trombózist okozhat a vér összetételének, az érfal minőségének, illetve a véráramlás jellegének rendellenessége. Fokozott véralvadási és rögképződési hajlamot veleszületett génhiba és egyes autoimmun betegségek is okozhatnak, de kialakulhat fogamzásgátló használata és dohányzás miatt, valamint a vörösvérsejtek túltermelődéséhez és egyes szövetszéteséssel járó betegségekhez társulva is.

Angioplasztika, koszorúér tágító műtét.Forrás: AFP/SPL

Az érfalak sérülése, sejtkárosodása létrejöhet többek között gyulladás, meszes plakk, külső behatás, sugárkezelés következtében. Ilyenkor az érfalból jelentős mennyiségű véralvadási faktor szabadul fel, és a sérülés helyén a vérlemezkék (trombociták) összetapadnak. A véráramlás lelassulását okozhatja például tartós ágyhoz kötöttség, sérült vagy operált végtag rögzítése, jelentős visszértágulat, szívelégtelenség, hosszú repülőút is, és számolni kell a kockázatával rosszindulatú daganatok esetén, illetve kemo- vagy sugárkezelés során.

A megelőzés lehetőségei

A trombózis megelőzése az érrendszert károsító életmódi körülmények, kiemelt kockázati tényezők kerülésével lehetséges. A dohányzás, az egészségtelen, kiegyensúlyozatlan táplálkozásból fakadó magas koleszterinszint, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a túlsúly, a mozgáshiány kerülésével tehetünk a legtöbbet.
Ajánlatos az évenkénti orvosi és laboratóriumi kontrollvizsgálat is.

A Szívderítő rovat további cikkei
Szeretne többet tudni a szív- és érrendszeri betegségek kezeléséről, megelőzéséről, a táplálkozás, a mozgás, a stressz szerepéről? Érdeklik a magas vérnyomással, a magas koleszterinszinttel, elhízással, diabétesszel kapcsolatos legújabb hírek, kutatások? A rovat további cikkeit ide kattintva éri el!
Facebookon pedig itt talál meg minket!