Megszakadhat a szív a szeretett ember halála után

2017.06.09. 04:22

A szeretett partner elvesztése megduplázza a szívroham vagy a stroke kockázatát - derült ki abból a vizsgálatból, melyben szakértők tanulmányozták a gyász emberi egészségre gyakorolt hatását.

Régóta jól tudjuk, hogy a közeli hozzátartozó elvesztése halálos rizikófaktor, és ezzel a kutatással jobban megérthetjük mindennek az olyan kardiovaszkuláris betegségekre való hatását mint a szívroham vagy a stroke. A kutatás kimutatta, hogy a stroke vagy a szívroham valószínűsége a partner elvesztése utáni kritikus 30 napban a legmagasabb a szeretett partner hiánya miatti érzett fájdalom miatt, ezt követően csökken. 

Megszakad a szív

A bánat egyrészt extra fizikai stresszt okoz, másrészt ilyenkor az emberek gyakran elfelejthetik bevenni a gyógyszereiket vagy egyszerűen nem érdekli őket a gyógyszerszedés – állítják a szakértők.
Dr. Sunil Shah, a londoni St. George's Egyetem közegészségügyi vezető előadója, a tanulmány társszerzője szerint gyakran használjuk a 'megszakad a szíve' kifejezést annak a fájdalomnak a jelzésére, amit valaki akkor érez, amikor elveszti egy szeretett hozzátartozóját, és a kutatásunk most bebizonyította, hogy ennek a gyásznak valóban közvetlen hatása lehet a szívünk egészségére.

A megtört szív szindróma tünete általában a mellkasi fájdalom és nehézlégzés. Hasonlít arra az érzésre, mintha infarktus lenne.
Forrás: Thinkstock

„Más kutatásokból is van bizonyíték arra, hogy a partner elvesztése és az efölött érzett szomorúság egy sor negatív reakciót vált ki például a véralvadásban, a vérnyomásban, a stresszhormon szintjében, a szívritmus-szabályozásban. Mindez hozzájárul az olyan események kockázatának az emelkedéséhez, mint a szívroham és a stroke.
Továbbá egy másik kutatásban azt találtuk, hogy a közeli hozzátartozó elvesztése utáni néhány hónapban az emberek nem feltétlenül szedik rendszeresen az olyan betegségmegelőző gyógyszereiket, mint a koleszterinszint-csökkentő vagy az aszpirin. A hirtelen, rövidtávú kimaradása ezeknek a betegségmegelőző gyógyszereknek megemeli a szív- és érrendszeri események kockázatát.Fontos tehát, hogy az orvosok, a barátok és a család fokozottan biztosítsák a rendszeres ellátást és támogassák a szeretett párját elvesztő embert ebben kockázatos időszakban."

Forrás: Thinkstock

Meggyőző számok

A kutatók olyan 60 évnél idősebb betegek szívroham és stroke előfordulási arányát hasonlították össze ugyanabban az időszakban, akiknek egyik csoportja elvesztette a párját, illetve akiknek él a párjuk.

Azt találták, hogy 10.000 vizsgált személy közül 16-nál fordult elő szívroham vagy stroke a partnerük elvesztését követő 30 napon belül, míg a normál populációban (tehát akik körében nem volt ilyen haláleset) a 10.000-ből csak 8 esetben fordult elő ilyen betegség.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK