Drasztikusan csökkenti az infarktusok és szélütések számát a gyógyszer - de mikortól elérhető?

2017.05.10. 01:38

Megbolygatta a kardiológus szakmát annak az új terápiának a hatásossága, mely forradalmi változást hozott a koleszerinszint csökkentésben. Nem elég, hogy csupán kéthetente vagy havonta kell egy injekciót kapni, de ráadásul gyakorlatilag újszülöttkori értékre vihető le vele a vérzsírszint.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Egy olyan injekciót teszteltek két éven keresztül és találtak hatásosnak az akár több társbetegségben szenvedőknél is, amely az eddigi gyógyszeres terápiákra nem, vagy csak részben reagálóknál képes drasztikusan levinni a szervezet vérzsírszintjét.

A vizsgálatok szerint a hatóanyag kiváló hatásfokkal, akár 60 százalékkal is képes csökkenteni a betegek LDL-koleszterinszintjét azáltal, hogy monoklonális antitestekként blokkolja a májban az úgynevezett PCSK9 nevű vegyületeket, ezzel pedig támogatja a májat az LDL koleszterint a véráramból kiürítő funkciójában.

Emellett a koleszterinszint csökkenésének eredményeként jelentősen, 20-30 százalék közötti mértékben csökkent a stroke, vagy az akut infarktus előfordulása.

Arról, hogy Magyarországon kik juthatnak majd hozzá az új terápiához és mikortól, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke számolt be az Origónak.

Mit kell tudnunk a koleszterinről?

A koleszterin a zsírok (lipidek) körébe tartozik és a szervezetünk számára nélkülözhetetlen anyag, hiszen például a sejtfalak, a nemi hormonok, a D-vitamin és az epesav fontos alkotóeleme. A szervezet a koleszterin-szükségletének többségét maga állítja elő, csak egyötödét fedezi a táplálékokból - sokáig tartotta magát a nézet, hogy ha valakinek magas a koleszerinszintje, akkor tilos bizonyos élelmiszereket fogyasztania. Ma már másként gondolják a szakemberek.

A koleszterin az egészségre veszélyt akkor okozhat, ha túl magas a vérben lévő koncentrációja,illetve az összkoleszterinen belül nem megfelelő arányban vannak jelen benne a koleszterin különféle típusai.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

 Sajnos a magyar lakosság körülbelül 60 százalékának magasabb az ajánlottnál a koleszerinszintje.

A magas koleszterinszint okai

A vérzsír (koleszterin) felszaporodásának egyik oka lehet genetikai hajlam, másrészt a többi szív- és érrendszeri megbetegedéshez hasonlóan az életmód is: az egyoldalú táplálkozás, a túl zsíros ételek fogyasztása, a mozgáshiány és a túlzott alkoholfogyasztás is kiválthatja.

Ugyanakkor azok az élelmiszerek, amelyek koleszterinben gazdagok (például a tojás vagy a vaj) kevésbé befolyásolják a vér koleszterinszintjét, mert a koleszterin a vékonybélből már csak korlátozottan szívódik fel. Egyes betegségek, például a pajzsmirigyproblémák, az anyagcsere-betegségek, mint a cukorbetegség és a máj-, az epe-, illetve a vese működési zavarai is okozhatják a koleszterinszint emelkedését. Vannak olyan gyógyszerek is, amelyek hozzájárulhatnak az emelkedett értékhez.

Tünetei

Külső tünete nincs, ránézésre szinte senkiről sem állapítható meg, hogy magas a koleszterinszintje, éppen emiatt nevezik a magas vérnyomással együtt „néma gyilkosnak". Csak ritkán fordul elő, hogy a felszaporodott vérzsírszintnek az arcon, szemhéjakon, illetve könyéken, térden lehet látható tünete, sárgás bőr alatti lerakódások formájában.

Forrás: AFP/Valeriy Melnikov

Ám csupán laborvizsgálatokkal mutatható ki, ha a vérben megemelkedik az összkoleszterinszint értéke, és azon belül a normálistól eltér az LDL- és HDL-koleszterin aránya.

Magyarországon ma minden második ember halálát szív- és érrendszeri betegség okozza, amelynek hátterében egyik legfontosabb rizikófaktorként a magas koleszterinszint húzódik.