A szívinfarktus kezelésében hatalmas előrelépés a 3D nyomtatóval előállított szívizom

2017.05.15. 04:30

A Minnesotai Egyetem orvosbiológus-mérnökökből álló kutatócsoportja forradalmian új technológiával, 3D nyomtatóval állított elő egy olyan foltot, amely meg tudja gyógyítani a szívroham után a szív szövetállományában kialakult forradásokat. Ez a felfedezés nagy lépés a szívinfarktus következtében kialakuló szövegkárosodás gyógyítása felé.

Az erről szóló kutatási jelentést az Amerikai Szív Társaság Circulation Research című folyóiratában publikálták. A kutatók szabadalmaztatták a felfedezésüket.

Az Amerikai Szív Társaság felmérései szerint a szívbetegségek a vezető halálokok az Egyesült Államokban,amelynek következtében 360 000 ember hal meg évente. A szívinfarktus alatt a betegnek csökken a szívszövetek felé irányuló vérkeringése, amelynek következtében elhalnak a sejtjei. A szervezetünk nem képes pótolni ezeket az elhalt szívsejteket, ezért a szervezet hegszövetet állít elő a szív elhalt területén, amely miatt megnő a beteg kockázata arra, hogy gyengébben működjön a szíve, és később szívelégtelenség alakuljon ki – ami gyakran halálos kimenetelű.

KAPCSOLÓDÓ CIKK

A Minnesotai Egyetem, a Wisconsini Egyetem és az Alabamai Egyetem kutatóiból álló csoport lézer alapú 3D bionyomtatási technológiát használtak, amelynek során felnőtt szívszövetből kivont őssejteket illesztettek egy mátrixba, és az így kialakított szövetek elkezdtek növekedni és ütemesen verni laboratóriumi környezetben.

Amikor ezt a sejtfoltot a kutatók olyan egerekbe ültették, amelyeken szívinfarktust szimuláltak, a szívfunkciójuk már négy hét után jelentősen javulni kezdett. Mivel ez a folt szívazonos sejtekből és fehérjékből áll, a szív részévé vált és a szervezet befogadta, így további műtétekre nem volt szükség.