Magas vérnyomás: ezt mindenképp tudnia kell!

2017.05.26. 04:18

A magasvérnyomás-betegség sokáig képes észrevétlen maradni – eközben azonban a háttérben súlyosan károsíthatja a szív- és érrendszert. Épp ezért érdemes rendszeresen ellenőriztetnünk a vérnyomásunkat, sőt nemcsak az orvosi rendelőben, hanem otthon is mérnünk kell az értékeket.

A vérnyomás két mérőszáma közül az első, magasabb, úgynevezett szisztolés érték a szív összehúzódásakor az erekben uralkodó nyomást mutatja. A második értéket akkor olvassa le a vérnyomásmérő készülék, amikor a szív kamrái elernyednek.

Magas vérnyomásról akkor beszélünk, ha 140/90 Hgmm fölötti értékeket mérünk, ekkor már mindenképpen orvosi ellátást igényel a páciens. A magasvérnyomás-betegség ugyanis komoly betegségek előszobája lehet: ha tartósan fennáll, károsítja az erek falának belső rétegét, amely lerakódásokhoz, vizenyőhöz és vérrögök keletkezéséhez is vezethet.

A kezeletlen betegség hajlamosabbá tesz az agyi történésekre, például a stroke-ra, de szívelégtelenséghez, a szívinfarktushoz, a szívizom elhalásához is vezethet, illetve az ideghártya, a retina ereinek összehúzása folytán akár a vaksághoz is hozzájárulhat. A veseműködés is romolhat a magasvérnyomás-betegség miatt.

Súlyos betegségeket okozhat

Hogy milyen súlyos betegség is valójában a magas vérnyomás, arról jól árulkodik az a statisztikai adat, amely szerint Magyarországon évente 5000 ember halála köthető ehhez a tünetegyütteshez.

Forrás: Thinkstock

A fejlett országokban sajnos népbetegségnek számít, a népesség mintegy 15 százalékát érinti. De vajon milyen okokra vezethető vissza a vérnyomás kóros megemelkedése?

Az esszenciális hipertónia esetében nincs alapvető kóros folyamat a háttérben. A magasvérnyomás-betegségek 80-90 százaléka esetében az örökletes tényezők játszanak szerepet, ám ilyenkor is a stressz, a mozgásszegény életmód, a túlsúly, a helytelen táplálkozás, a dohányzás, az alkohol segítheti a betegség kialakulását.

A másodlagos hipertónia általában valamilyen konkrét betegség, például idült vesebetegség, a pajzsmirigy, vagy a mellékvese túlműködése és más krónikus kórképek következménye. Ilyen esetben az alapbetegséget kell minél hamarabb kezelni.

De térjünk vissza az életmód okozta magasvényomáshoz: itt a beteg maga is sokat tehet a gyógyulásáért. Az orvosi kezelés, a gyógyszer felírása természetesen nem maradhat el, de nagy szükség lehet a testsúly csökkentésére, a táplálkozási szokások megváltoztatására, a káros szenvedélyekről való lemondásra, a rendszeres mozgásra is.

A magas vérnyomásról, annak vélt tüneteiről számos tévhit kering, ez lehet az oka, hogy sokaknak az első tünet egyben az utolsó is.A minden előjel nélküli, gyakran halálos stroke vagy szívinfarktus hívja fel a betegségre a figyelmet, sajnos már későn - erről Dr. Benczúr Béla szívgyógyász beszélt az Origó kardiológiai rovatának. 

 

 

Hogyan ismerjük fel?

Ahhoz azonban, hogy a magas vérnyomást kezelni lehessen, előbb fel kell ismerni. Ez pedig tünetek híján nem megy másként, mint vérnyomásméréssel. Ezért is nagyon fontos, hogy félévente-évente még az is megméresse a vérnyomását az orvosnál, aki egyébként egészségesnek hiszi magát – különösen akkor, ha az életmódjában vannak rizikófaktorok, például túlsúlyos, dohányzik, vagy nem sportol.

Mivel a vérnyomás időlegesen a stressztől is megemelkedhet, van, akinél komoly eltéréseket mutat az otthon, nyugalomban, illetve a rendelőben, a fehér köpeny látványa okozta esetleges stressz hatása alatt mért érték. A magasvérnyomás diagnózisának megállapításához nem elegendő a rendelői vérnyomásmérés.

VérnyomásmérésForrás: Wikimedia Commons

Épp ezért fontos, hogy otthon is legyen lehetőleg felkar-mandzsettás vérnyomásmérő készülék, amellyel időről időre ellenőrizzük a vérnyomásértékünket, majd a mért értéket jegyezzük fel egy vérnyomásnaplóba – rendkívül sokat segíthetünk ezzel kezelőorvosunknak a diagnózis felállításában, majd később a kezelés követésében is.

Mind a rendelőben, mind otthon fontos lenne, hogy ne csak egyetlen mérés történjen: 5 perc pihenő, nyugalmi állapot után kezdjünk hozzá a vérnyomásméréshez, és lehetőleg 2-3 mérésből álló sorozatot végezzünk 2-3 perces időközönként.

Májusban számos patikában, rendezvényen, szűrőhelyszínen zajlik vérnyomásmérés, mivel most van a vérnyomásmérés hónapja. Mivel az országban vélhetőleg több tízezren nem tudják, hogy magasvérnyomás-betegségük van (hiszen ez tünet- és panaszmentes), ezért elsősorban őket szeretnék kiszűrni az országos program keretében.