A termékenységi kezelés kudarca szív- és érrendszeri kockázatot jelent?

2017.05.30. 04:13

Azok a nők, akik meddőségi kezelésen esnek át, de az nem sikerül, évekkel később a szív- és érrendszeri események nagyobb kockázatával néznek szembe, mint azok, akiknél sikerrel jár a kezelés – ezt állapították meg kanadai kutatók.

Egy új vizsgálatban 28 442 termékenységi kezelésen átesett kanadai nő adatait értékelték. A résztvevők 1993. április 1. és 2011. március 31. között estek át gonadotropin-alapú termékenységi kezelésen, átlagos életkoruk 35.2 év volt, és átlagosan 3 kezelési ciklust csináltak végig. A kezelés 9349 esetben, azaz a nők 32.9 százalékánál volt sikeres, míg 19 093 nő, azaz a résztvevők 67.1 százaléka nem tudott az utolsó kezeléstől számított egy éven belül gyermeket szülni. A megfigyelt szív- és érrendszeri események között volt a stroke, a nem halálos szívkoszorúér-betegség, az átmeneti keringési zavar, a szívelégtelenség és a tromboembólia – hívta fel a figyelmet Dr. Jacob Udell, az University of Toronto, Institute of Evaluative Sciences munkatársa.

Az abszolút kockázat még így is kicsi

A kutatók az adatok elemzése során arra a következtetésre jutottak, hogy azok, akik esetében a kezelés nem volt sikeres, az átlagos, 8.4 éves követési idő során a szív- és érrendszeri események 19 százalékkal magasabb kockázatával néztek szembe,mint azok a nők, akik a terápia után gyermeket szültek.

Forrás: Thinkstock

A tanulmány szerzői megjegyezték, hogy a szív- és érrendszeri események számának emelkedése jórészt a szívelégtelenség és az agyér-problémák gyakoribb előfordulásának volt köszönhető, és a kockázat nem függött a kezelési ciklusok számától. És bár a relatív kockázat valóban magasabb volt, az abszolút kockázat még így is kifejezetten szerénynek bizonyult. Az emelkedés minden 1000 nő és 10 éves követési idő esetében 4 plusz esetet jelentett azok között a nők között, akiknél a kezelés sikertelen volt.

Nemre jellemző kockázati tényező?

A tudósok szerint a szív- és érrendszeri események gyakoribb előfordulásában valószínűleg több tényező is szerepet játszik. Az esetleges okok között ott van a renin-angiotenzin-rendszernek a petefészek túlstimulálása miatti aktiválása, illetve a későbbi érrendszeri komplikációk.
Dr. Udell szerint a termékenységi kezelés szükségessé válása maga is kardio-metabolikus stressz-tesztként működhet, és segíthet kiszűrni azokat, akiket később ilyen problémák fenyegetnek.

A Szent Margit Kórház kardiológiai osztálya.Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A kutatók természetesen elismerik, hogy az adminisztratív adatokon alapuló vizsgálatoknak komoly korlátaik vannak, és hiányoznak belőlük az olyan potenciálisan fontos információk, mint a vérnyomás, a kamrai funkciók és a koleszterinszint. Ezen kívül azt is megemlítik, hogy az eredményeket óvatosan kell kezelni, mivel más kockázati tényezők és háttérmechanizmusok szintén befolyásolják a szív- és érrendszeri kockázatot. Ugyanakkor lehet, hogy a termékenységi kezelések kudarca egy nemre jellemző szív- és érrendszeri kockázati tényező, így további kutatás válhat szükségessé ahhoz, hogy sikerüljön kiszűrni azokat a nőket, akik profitálhatnának a szív- és érrendszeri kockázatbecslésből.