Pitvarfibrilláció kezelése egyetlen nap alatt katéteres eljárással

2017.06.05. 08:26

Az életminőséget és az életkilátásokat egyaránt rontó szívritmuszavarok bizonyos fajtái ellen katéteres eljárással veszi fel a harcot az orvostudomány. A mindössze egy éjszakás kórházi tartózkodással járó beavatkozás során a ritmuszavar gócát térképezik fel, és semmisítik meg.

A pitvarfibrilláció a szív felső üregeinek, más néven pitvarainak szabálytalan remegése, vagy szapora összehúzódása, amelynek hatására a szív pumpáló teljesítménye csökken. Ronthatja az életminőséget, a ritmuszavar esetleg légszomjat vagy ájulást válthat ki, kezelés nélkül pedig növeli a szívelégtelenség kialakulásának és a stroke-nak a kockázatát.
A pitvarfibrillációs esetek kialakulásában szerepet játszhatnak a pulmonális vénákba benyúló pitvari izomrostok, az innen kiinduló elektromos aktiváció indítja be sok esetben a ritmuszavart. A katéteres abláció célja ezeknek az izomrostoknak az izolálása és roncsolása.

Katéterek a szívben

A katéteres beavatkozás során először szívelektrofiziológiai vizsgálattal határozzák meg ezeknek a gócoknak a hollétét.

Forrás: SOTE

Ennek során az éhgyomorra érkező beteg szívébe a jobb oldali nyaki, illetve lágyéki véna felől katétereket vezetnek. Ha erre szükség van, a katéterek segítségével kiváltják a ritmuszavart, hogy minél pontosabban meghatározható legyen a ritmuszavar jellege és a góc helye. Ha az orvos megtalálta a gócot, egy kívülről, rádiófrekvenciás úton melegíthető katéterrel 60 Celsius fokra felmelegíti azt, ezt az eljárást nevezik rádiófrekvenciás ablációnak. A cryoablációt bizonyos speciális esetekben alkalmazzák, ilyenkor a góc megszüntetését fagyasztással végzik el.
Első hallásra riasztónak tűnhet, hogy az eljárás során a szívizom egy részét megsemmisítik, az igazság azonban az, hogy az égetés mindössze egy pár milliméteres szívizom-részt érint, így a szív teljesítőképessége nem romlik a beavatkozástól.

Mit tapasztal a beteg?

A páciens a beavatkozás során ébren van, a katétereket helyi érzéstelenítés mellett vezetik be.
A kezelés során a mellkasban melegségérzet, néha fájdalom léphet fel, ez utóbbit fájdalomcsillapítókkal enyhítik. A vizsgálat és a góc megszüntetése egy-két, néha akár három órán keresztül is tarthat, majd a betegnek a szúrások helyén elhelyezett nyomókötésekkel 4-8 órán keresztül feküdnie kell.

Forrás: Thinkstock

Ha azonban nem lép fel semmilyen szövődmény, 24 óra után a beteg elhagyhatja a kórházat.
Néhány napig tanácsos a fizikai aktivitást visszafogni, a munkába – amennyiben nem kemény fizikai munkáról van szó – pár nap pihenés után érdemes visszatérni. A beavatkozáson átesetteknél csökken a fibrillációs események gyakorisága, illetve azok súlyossága, sőt van, akinél teljesen el is lehet hagyni a szívritmuszavar miatt szedett gyógyszereket, vagy legalább csökkenteni lehet ezek adagját.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK