A házikedvenceink számos módon csökkentik a keringési betegségek kockázatát

2017.06.13. 04:15

A szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésében több vizsgálat szerint is komoly szerepet játszanak négylábú barátaink. Természetesen az életmódváltást nem váltja ki, ha van egy kutyánk, cicánk vagy egy kedves rágcsálónk, ám a kisállat jelenléte tovább csökkentheti a betegségek kockázatát. De vajon mi lehet az oka mindennek?

Az állatok gondoskodnak a rendszeres mozgásról

Ez különösen a kutyákra igaz, akiket rendszeresen, napjában többször sétáltatni kell. Ám azokat az embereket is aktívabbá teszi az állattartás, akik lakásban tartható állatot, például macskát, hörcsögöt, papagájt tartanak, vagy csak a kertben játszanak a kutyájukkal: az állattartás ugyanis mindenképpen munkával jár, a kedvenc után naponta takarítani kell, sőt a kisállat a közös játékot is igényli.

Forrás: giphy.com

Épp ezért az állattartók könnyebben adnak le az esetleges súlyfeleslegükből, és néha ennek hatására a koleszterinszintjük is alacsonyabb, mint azoknak, akik nem tartanak kisállatot. Persze a többi kockázati tényező csökkentését (például a dohányzásról való leszokást, az egészséges táplálkozást) nem helyettesíti önmagában az állattartás, ám az a kis mozgás, ami a kutya sétáltatásával vagy a macska utáni rendszeres takarítással, a táplálékuk megvásárlásával együtt jár, nagyon is sokat nyom a latban.

Az állatok csökkentik a vérnyomást

Több kutatás is igazolta már, hogy az állatok közelsége, a simogatásuk akár a kórosan magas vérnyomást is csökkentheti.

Forrás: Dreamstime

Sőt több vizsgálatból is kiderül, hogy az állatot tartók vérnyomása tartósan is alacsonyabb, mint azoké, akik nem osztják meg otthonukat egy kedvenccel.

Az állatok oldják a stresszt

Annak, hogy az állatok közelében csökken a vérnyomásunk, az is lehet az oka, hogy a négylábúak simogatása, a velük való játék kiváló stresszoldó. 

Hát lehet ennek ellenállni?

Forrás: Thinkstock

Egy doromboló cica, vagy egy nekünk örvendező kutya olyan érzelmi többletet ad, hogy nehéz a közelükben feszültnek, idegesnek lenni, de még az akváriumban úszkáló halak látványa is nyugtató hatással bír - nem véletlen, hogy az orvosi rendelők váróiban gyakran van akvárium.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Az állatok megóvnak a depressziótól

Egy háziállat őszinte szeretete már önmagában is kiváló ellenszer a kiüresedés, a depresszió érzése ellen. Tapasztalatok szerint azok, akik például felnőtt gyermekeik kirepülése, vagy a munkanélküliség, nyugdíjba vonulás miatt élnek át lehangolt periódusokat, újra hasznosnak érezhetik magukat attól, hogy egy rájuk utalt kis lényről gondoskodniuk kell.

Forrás: --

A rendszeres testmozgás, amelyhez az állattartás hozzájárul, szintén hangulatjavító hatással bír, különösen akkor, ha – elsősorban kutyatulajdonosok esetében – ki kell menni hozzá a szabadba.

Az állatok javítják a szociális kapcsolatainkat

A stabil kapcsolatrendszer szintén a feszültség és a depressziós állapotok kivédésében játszik szerepet. Márpedig a gyakorló kutyások tudják, hogy sétáltatás közben nehéz magányosnak maradni, akik rendszeresen ugyanabban az időben viszik le a kutyájukat, előbb-utóbb beszélgetni kezdenek egymással.

Forrás: AFP

A cica-, rágcsáló- és madártulajdonosok, de a hüllők és a halak gazdái is gyakran bukkannak hasonló érdeklődésű társakra a környezetükben, vagy akár a világhálón, akik egy részéből adott esetben akár közeli barátok is válhatnak. Megosztják kedvenceik fotóit, elmesélik vicces eseteiket és tanácsot kérnek, kapnak kisállattartási problémáik esetén.

Támogatóink
Sandoz
Merck
Egis
Most
Top 12 óra