A házikedvenceink számos módon csökkentik a keringési betegségek kockázatát

2017.06.13. 04:15

A szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésében több vizsgálat szerint is komoly szerepet játszanak négylábú barátaink. Természetesen az életmódváltást nem váltja ki, ha van egy kutyánk, cicánk vagy egy kedves rágcsálónk, ám a kisállat jelenléte tovább csökkentheti a betegségek kockázatát. De vajon mi lehet az oka mindennek?

Az állatok gondoskodnak a rendszeres mozgásról

Ez különösen a kutyákra igaz, akiket rendszeresen, napjában többször sétáltatni kell. Ám azokat az embereket is aktívabbá teszi az állattartás, akik lakásban tartható állatot, például macskát, hörcsögöt, papagájt tartanak, vagy csak a kertben játszanak a kutyájukkal: az állattartás ugyanis mindenképpen munkával jár, a kedvenc után naponta takarítani kell, sőt a kisállat a közös játékot is igényli.

Forrás: giphy.com

Épp ezért az állattartók könnyebben adnak le az esetleges súlyfeleslegükből, és néha ennek hatására a koleszterinszintjük is alacsonyabb, mint azoknak, akik nem tartanak kisállatot. Persze a többi kockázati tényező csökkentését (például a dohányzásról való leszokást, az egészséges táplálkozást) nem helyettesíti önmagában az állattartás, ám az a kis mozgás, ami a kutya sétáltatásával vagy a macska utáni rendszeres takarítással, a táplálékuk megvásárlásával együtt jár, nagyon is sokat nyom a latban.

Az állatok csökkentik a vérnyomást

Több kutatás is igazolta már, hogy az állatok közelsége, a simogatásuk akár a kórosan magas vérnyomást is csökkentheti.

Forrás: Dreamstime

Sőt több vizsgálatból is kiderül, hogy az állatot tartók vérnyomása tartósan is alacsonyabb, mint azoké, akik nem osztják meg otthonukat egy kedvenccel.

Az állatok oldják a stresszt

Annak, hogy az állatok közelében csökken a vérnyomásunk, az is lehet az oka, hogy a négylábúak simogatása, a velük való játék kiváló stresszoldó. 

Hát lehet ennek ellenállni?Forrás: Thinkstock

Egy doromboló cica, vagy egy nekünk örvendező kutya olyan érzelmi többletet ad, hogy nehéz a közelükben feszültnek, idegesnek lenni, de még az akváriumban úszkáló halak látványa is nyugtató hatással bír - nem véletlen, hogy az orvosi rendelők váróiban gyakran van akvárium.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Az állatok megóvnak a depressziótól

Egy háziállat őszinte szeretete már önmagában is kiváló ellenszer a kiüresedés, a depresszió érzése ellen. Tapasztalatok szerint azok, akik például felnőtt gyermekeik kirepülése, vagy a munkanélküliség, nyugdíjba vonulás miatt élnek át lehangolt periódusokat, újra hasznosnak érezhetik magukat attól, hogy egy rájuk utalt kis lényről gondoskodniuk kell.

Forrás: --

A rendszeres testmozgás, amelyhez az állattartás hozzájárul, szintén hangulatjavító hatással bír, különösen akkor, ha – elsősorban kutyatulajdonosok esetében – ki kell menni hozzá a szabadba.

Az állatok javítják a szociális kapcsolatainkat

A stabil kapcsolatrendszer szintén a feszültség és a depressziós állapotok kivédésében játszik szerepet. Márpedig a gyakorló kutyások tudják, hogy sétáltatás közben nehéz magányosnak maradni, akik rendszeresen ugyanabban az időben viszik le a kutyájukat, előbb-utóbb beszélgetni kezdenek egymással.

Forrás: AFP

A cica-, rágcsáló- és madártulajdonosok, de a hüllők és a halak gazdái is gyakran bukkannak hasonló érdeklődésű társakra a környezetükben, vagy akár a világhálón, akik egy részéből adott esetben akár közeli barátok is válhatnak. Megosztják kedvenceik fotóit, elmesélik vicces eseteiket és tanácsot kérnek, kapnak kisállattartási problémáik esetén.