Bypass műtét

2017.10.08. 07:15

Ez az eljárás mellkas megnyitásával járó, úgynevezett nyitott szívműtét.

Mi a bypass műtét és mikor van szükség rá?

Amennyiben a katéteres koszorúér tágítás nem lehetséges vagy nem hozná meg a kellő tartós eredményt, szóba kerül az éráthidaló, más néven bypass műtét.
A műtét során a szívsebész egy egészséges érszakasz segítségével hidalja át a beszűkült vagy elzáródott koszorúér szakaszt azért, hogy a szívizom ismét kellő mennyiségű vérhez jusson.

Az új ér, szaknyelven graft általában a beteg lábából, karjából, vagy a mellkas belső feléből kivett egészséges ér.

Szívműtét - a bypass mára rutinbeavatkozásnak számít.Forrás: Pixabay.com

A koszorúér műtétet kétféleképpen végezheti el a szívsebész: vagy verő szíven vagy megállított szíven. Amennyiben verő szíven kerül rá a sor, akkor a mellkas felnyitása után a szív érintett szakaszát stabilizálják, hogy ne tudjon elmozdulni és így végzik el az áthidaló műtétet.

A bypass műtét lefolyása megállított szíven

A műtét első lépéseként a sebész metszést ejt a mellkason és elfűrészeli a szegycsontot, hogy hozzáférhessen a mellkasban található szervekhez. Ezután 30-90 percre leállítja a szívet, melynek munkáját a szív-tüdő motor veszi át, ez a műszer áramoltatja a vért a testben a műtét során.
A szív hűtése és a befecskendezett tartósító folyadék segít abban, hogy a szívizom a legkevesebb károsodást szenvedje el a műtét során. Ezalatt egy másik sebész kiveszi a megfelelő érszakaszt, vagy érszakaszokat, amelyet a szívsebész graftként fog felhasználni. A graftként használt ér egyik végét a sebész a koszorúér elzáródáson túli szakaszához, a másik végét az aortához, a fő verőérhez varrja.
Ma már rutinműtétnek számít a négyszeres, vagy akár ennél is többszörös graft beültetés is. A műtét végén a szívsebész újraindítja a szívet és egy speciális acéldróttal összevarrja a szegycsontot, azután zárja a mellkason ejtett vágást.

Forrás: pixabay.com

A mellkasban hagyott, úgynevezett drén csöveket a következő napon távolítják el, hogy a mellkasban esetleg felgyülemlett folyadék és vér kiürülhessen.

A bypass műtét kockázatai

A nagy műtétek nagy kockázatot is jelentenek, bár a kockázat függ a beteg egészségi állapotától. A fertőzés kockázata minden sebészi beavatkozásnál fennáll, ahol belső szövetek, szervek érintkeznek baktériumokat tartalmazó levegővel. Vérzés is keletkezhet a behatolási kapun, vagy ritkábban a műtéti területen. A vérrögképződés szintén gyakori szövődmény lehet.

A beavatkozás során felléphetnek életet veszélyeztető ritmuszavarok, vagy szívinfarktus alakulhat ki, mégis a bypass műtétet a biztonságos beavatkozások közé sorolják.

A Szívderítő rovat további cikkei
Szeretne többet tudni a szív- és érrendszeri betegségek kezeléséről, megelőzéséről, a táplálkozás, a mozgás, a stressz szerepéről? Érdeklik a magas vérnyomással, a magas koleszterinszinttel, elhízással, diabétesszel kapcsolatos legújabb hírek, kutatások? A rovat további cikkeit ide kattintva éri el!