A koszorúér szűkület leggyorsabb megszüntetése egynapos sebészeti eljárással

2017.09.29. 04:12

Szívkatéterezést akkor végez a kardiológus, ha pontosan meg akarja ítélni, hogy fennáll-e koszorúérbetegség, illetve a koszorúér szűkület milyen mértékű.

Miért van szükség a szívkatéterezésre?

Jelenleg a szívkatéterezés során elvégezhető koszorúér festés a legmegbízhatóbb módszer a koszorúér szűkület biztos kimutatására és a szűkület mértékének pontos megítélésére. Ha a tünetek és az előzetes vizsgálatok jelentős mértékű szűkületre utalnak, akkor mindenképpen ajánlatos a szívkatéteres vizsgálatot elvégezni a további tennivalók meghatározása céljából.

A szívizom táplálását a koszorúerek végzik. Ha valamelyik koszorúérszakasz átmérője 50 százaléknál jobban beszűkül, akkor a szívizom fokozott munkavégzésének vér (és oxigén) ellátása nem biztosított. Ilyenkor általában mellkasi fájdalom (angina pectoris) jelentkezik. Minél nagyobb mértékű a szűkület, annál kisebb terheléskor is jelentkezhet a fájdalom.

Rutinbevatakozásnak számít.Forrás: AFP/Martin Bureau

A vizsgálat vagy kizárja, vagy megerősíti a koszorúér szűkületet. Az elváltozás jellegétől függ a további teendő: gyógyszeres kezelés vagy orvosi beavatkozás jöhet szóba.

A beavatkozások egy része már a katéteres vizsgálat során elvégezhető! A katéteres koszorúér tágítás, a sztent beültetése a katéterezéssel egy időben megtörténik. Így elkerülhetővé válik a mellkas megnyitásával járó szívműtét, amely komoly megterhelést jelent a beteg számára.
A mellkas megnyitásával járó szívműtétre akkor lehet szükség, ha a katéteres tágítással nincs megfelelő lehetőség a koszorúér keringés helyreállítására. Ekkor az orvos koszorúér áthidalásos (bypass) műtétet javasolhat.

Hol történik a szívkatéterezés?

A beteg megfelelő előkészítés után kerül steril a katéteres laboratóriumba, ahol egy mozgatható asztalra fekszik. A felkészült orvos-team egy nagyfelbontású röntgenkészülék segítségével követni tudja a szívkatéter helyzetét és a beadott kontrasztanyag által alkotott képet. Közben monitorokon folyamatosan figyelik a beteg szívműködését és vérnyomását. Ritmuszavar vagy kóros vérnyomás érték esetén minden eszköz és gyógyszer rendelkezésre áll az esetleges problémák elhárítására. A szívkatéterezés nem fáj, a legkellemetlenebb rész a tűszúrás, az ereinkben már alig érzékeljük a beavatkozást.

Hogyan történik a szívkatéterezés?

Egy vékony műanyagcsövet vezetnek a főütőéren keresztül a szívhez, Magyarországon leggyakrabban a csuklón keresztül - ez ugyanis a beteg számára legkényelmesebb, legkisebb kellemetlenséggel járó változat. (Régebben, és sok országban még ma is a combhajlatból jutottak be az érbe.)

Koszorúér tágító műtét.Forrás: AFP/SPL

Helyi érzéstelenítést követően szúrják meg az ütőeret és egy „hüvelyt" helyeznek be az érbe, amelyen keresztül felvezethetőek a katéterek. A katéterek mozgatását általában nem érzi a beteg, de aki fél, az természetesen kérhet nyugtatót a vizsgálat előtt.

A beteget azért nem altatják el, mert szükség van arra, hogy kommunikálni tudjon az orvossal és felelni tudjon annak kérdéseire, utasításaira, például, hogy vegyen mély levegőt, köhintsen.

A Szívderítő rovat további cikkei
Szeretne többet tudni a szív- és érrendszeri betegségek kezeléséről, megelőzéséről, a táplálkozás, a mozgás, a stressz szerepéről? Érdeklik a magas vérnyomással, a magas koleszterinszinttel, elhízással, diabétesszel kapcsolatos legújabb hírek, kutatások? A rovat további cikkeit ide kattintva éri el!

A szívkatéter segítségével kontrasztanyagot juttatnak a koszorúérbe, (ritkábban a szívüregekbe) a röntgen alatt láthatóvá válik a kontrasztanyag haladása, és az erek telítődése, viselkedése. A folyamatról felvételeket készítenek, hogy a későbbiek során is ki tudják elemezni.

Amennyiben tágításra és sztent behelyezésére van szükség, a beavatkozást ugyanazon az úton, amelyen a katéter haladt, azonnal el tudják végezni.

Ha nem történt tágításos beavatkozás, a vizsgálat végeztével a hüvelyt eltávolítják. Az egész beavatkozás egy óránál rövidebb időt vesz igénybe.

Ha megtörtént beavatkozás és a beteg az eljárás során véralvadásgátlót kapott, akkor csak néhány óra múlva lehet a hüvelyt eltávolítani. A csuklóütőérből a katétert azonban a beavatkozás után minden esetben azonnal kihúzzák. A katéteres hüvely eltávolítása után nyomókötést helyeznek el a beszúrás helyére, amely néhány óráig fennmarad, aztán a beteg hazamehet.