Kikből lehet szívdonor és hogyan zajlik egy szívtranszplantáció? Magyar történetek.

2017.11.26. 07:27

Íme a csoda, amikor valaki szíve egy másik testben dobog tovább. Hat perces összefoglaló a szívátültetésről, csak erős idegzetűeknek!

SZERVDONÁCIÓ - szerv eltávolítása halottból

A hatályos törvény alapján hazánkban az úgynevezett "feltételezett beleegyezés" elve él - elméletileg tehát nagyon sok szervdonor lehet, ha az illető egészségesen húnyt el (jellemzően baleset következtében).

Forrás: Thinkstock
A jogszabály így rendelkezik
Halottból szerv, illetve szövet eltávolítására átültetés céljából akkor kerülhet sor, ha az elhunyt életében ez ellen nem tett tiltakozó nyilatkozatot. Tiltakozó
nyilatkozatot a cselekvőképes személy írásban (közokiratban vagy teljes bizonyító erejű magánokiratban) vagy - amennyiben írásbeli nyilatkozatot egyáltalán nem vagy csak jelentékeny nehézséggel tudna tenni - kezelőorvosánál szóban tehet.
Korlátozottan cselekvőképes személy tiltakozó nyilatkozatot törvényes
képviselőjének közreműködése nélkül is tehet. A cselekvőképtelen személy helyett tiltakozó nyilatkozatot törvényes képviselője tehet.
A kezelőorvos a szerv, illetve szövet eltávolítására rendelkezésre álló időn belül köteles meggyőződni arról, hogy az elhunytnál maradt-e tiltakozó nyilatkozat.
Amennyiben az írásbeli nyilatkozat az eltávolításra rendelkezésre álló időn belül nem kerül elő, illetve ilyet nem juttatnak el a kezelőorvoshoz, annak hiányát kell vélelmezni.

A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben évente 6-7 gyermek kap új szívet - mondta Dr. Ablonczy László gyermekkardiológus főorvostól a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet valamint a Kor Kontroll Társaság egészségnapján, még 2014-ben.

Tudja, kitől kapott szívet

Tudja Réka Kisvárdáról érkezett a Kor Kontroll Társaság egészségnapjára, hogy elmesélje szívátültetése történetét. Az akkor 21 éves lány annyira gyorsan esett át mindenen, hogy még szorongani sem volt ideje. Jelenleg gépészmérnök hallgató, és boldog, hogy végre sportolhat: kipróbálta már a kerékpározást, a súlyzós edzést és a step aerobikot is, mostanában pedig a futásban leli örömét. Ahogyan visszaemlékszik az operáció utáni időszakra, családjának és barátainak nehéz volt a steril létet biztosítani számára. Kesztyű, maszk, külön fürdőkád, szőnyeg nélküli szoba. Dekoltázsa mélyen kivágott, így látszik a műtét helye. Azt mondja, tudja kitől kapta a szívét, egy másik fiataltól, de nem szeretne találkozni a családjával.

Nem vette át a donor szokásait

A 2014-ben 32 éves Szőcs Júlia Luca egy vírusfertőzés miatt kialakult súlyos szívelégtelenség következtében szorult új szívre 2006-ban. A mezőgazdasági mérnökként végzett ifjú hölgy azóta PhD hallgatóként a szívátültetettek alvászavarait tanulmányozta, rendszeresen lovagol és élvezi az életet. Szokásai nem változtak, nem iszik sört, és nem eszik hamburgert. Bár amerikai pszichológusok kutatják, szerinte sci-fi, hogy valaki elkezdi átvenni az előző szív birtokosának tulajdonságait Ablonczy doktor elmondta, hogy a transzplantált betegek tünetmentes, teljes életet élhetnek, néhány gyógyszer szedésén kívül semmilyen megkötés nem korlátozza őket.

Forrás: pixabay.com

Bűvös 1000 kilométer

Az is kiderült, hogy maximum ezer kilométeres távolság jöhet szóba, ami a donorszívet illeti, hiszen a nemzetközi ajánlások szerint a donor testéből eltávolított szívet négy órán belül be kell ültetni a szívre váró mellkasába, utána már alkalmatlanná válik a keringés biztosítására.
Ebben a négy órában benne kell legyen a kioperálása, a helikopteres, vagy repülőgépes szállítás, a leszállópályától a kórházig a mentőautós szállítás, egyszóval komoly logisztikai folyamat összeszervezni, hogy mindenki mindenhová időben érkezzen.

Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben a gyermekek szívtranszplantációja mellett 30-40 felnőtt szervátültetésre történő előkészítése és utógondozása zajlik.

Egy szomorú történetet is megosztott a Kor Kontroll Társaság rendezvényen a hallgatósággal 2014-ben a főorvos. Jött a hír, hogy kioperálták a szívet, indul a helikopter vele. Kiszámították, hogy mikorra ér a helyszínre, és eltávolították e beteg szívét. Csakhogy a helikopter lezuhant, a katasztrófa során a személyzet életét vesztette, és sajnos a beteget is elveszítették. Akkor rendelték el, hogy az átültetésre váró beteg szívét csak akkor lehet kiemelni a mellkasából, ha már belépett az ajtón, aki a donorszívet hozza.