Mikor van szükség Holter vizsgálatra?

2017.06.26. 18:22

Szívritmuszavar-érzések, szapora vagy lassú szívverés érzése, szívkihagyás, szédülés, ájulás, indokolatlan elesések esetén azok veszélyességének megítélése, illetve a terápia kialakításának céljából, a probléma hátterének felderítése érdekében, szívbillentyű hibák, veleszületett betegségek, koszorúér betegség okozta oxigénhiány gyanúja esetén az orvos kérheti a 24 órás Holter vizsgálat elvégzését.

Mi a Holter vizsgálat?

A vizsgálat célja a szív elektromos tevékenységének folyamatos, 24 órán át tartó megfigyelése, amelyet a vizsgálandó személy mindennapos megszokott tevékenysége közben rögzítenek.

Különböző, csak időszakosan fellépő eltérések, szívritmuszavarok kimutatására szolgál a módszer, ugyanis vannak olyan néhány percig, másodpercig tartó elváltozások, amelyek nem mutathatók ki a hagyományos EKG-vizsgálat keretében. Ezért elsősorban szívritmus zavarok kimutatására végzik a 24 órás monitorozást, vagy szívrohamot követő gyógyszeres kezelés hatékonyságának ellenőrzésére.

A Holter vizsgálat menete

Maga a készülék egy miniatűr, zsebrádióhoz hasonló dobozka, amelyből öt vezeték ágazik el, és a szívből érkező elektromos jeleket rögzíti. A beteg mellkasára a megfelelő helyekre öntapadós, egyszer használatos elektródát rögzítenek, ehhez kapcsolják a vezetékeket.

A kis dobozkából vezetékek futnak a mellkasig, az elektródákon keresztül a készülék rögzíti a jeleket.Forrás: Origo

A pontos mérés érdekében (ha szükséges) a meglévő mellkas-szőrzetet a tappancsok helyén leborotválják. A készüléket egy kis nyakba vagy derékövre akasztható hordozható tokba helyezik, amelyet 24 órán keresztül nem szabad levenni, és nem érheti víz!

Mit tegyen a beteg a Holter vizsgálat közben?

Szedje be a gyógyszereit a szokott módon, viszont nem kell változtatnia az életmódján. Ha vannak olyan tevékenységek, melyek kifejezetten kiváltják a panaszokat, akkor azokat érdemes a 24 óra alatt végezni, hogy a készülék rögzíteni tudja az eltéréseket.

A beteg feladata, hogy vezesse az asszisztenstől kapott naplót, amibe jegyezzen be minden tevékenységet, amit folytat (pl. séta, étkezés, munka, lépcsőzés, rohanás a busz után, pihenés, sport).

Ha szívpanaszt vagy kellemetlenséget érez, akkor a készüléken az erre a célra kialakított gombot nyomja meg, és a naplóba is jegyezze be, hogy mit érzett. Ez nagyon fontos információ lehet a leletet kiértékelő orvosnak.

Huszonnégy óra elteltével vissza kell menni a rendelőbe, a készüléket leveszik és a benne tárolt adatokat számítógép segítségével kiértékelik.