Mennyit ver egy élőlény szíve az élete során?

2017.06.25. 07:00

Elgondolkodott már azon, hogy vajon mennyit ver a szíve egy embernek az élete során? És vajon a kutyáké és a macskáké? Kiderült, hogy az anyagcsere folyamatok, illetve a testméret függvényében minden állatnak körülbelül egymilliárdszor ver a szíve.

Az emberek és a csirkék kilógnak a sorból, mivel az emberi szív (edzettségtől és élettartamtól függően) körülbelül 2,65 milliárdot, a csirkék szíve 2,17 milliárdot ver. A legtöbb állaté viszont az egymilliárdos érték körül ingadozik: ló, disznó, nyúl, elefánt, macska, bálna...

Forrás: Origo

Akár nagy, akár kicsi, akár kövér, akár erős, akár gyors, akár lassú – úgy tűnik, mindannyiunk számára van egy varázslatos érték. A kis termetű kutyák kivételek. Nekik jut a legkevesebb szívdobbanás.

A kiskutyák hátrányban vannak a közepes termetűekhez képest!Forrás: pixabay.com

Ez a viszonylag kisméretű szerv – tulajdonképpen egy izomcsomó, üregekkel és átjárókkal, belső elektromos vezérléssel – egészen fantasztikus teljesítményre képes, nem véletlen, hogy az emberi technikának csak a legutóbbi időben sikerült megközelítően lemásolni, műszívként működtetni ezt a „biotechnológiát".

A felnőtt, nyugalomban lévő ember szíve percenként megközelítőleg 70-szer húzódik össze, közel száztízezret ver naponta, percenként nyugalomban megközelítőleg 5 liter vért forgat meg, mely fizikai terhelés során akár 4-5-szörösére is megnőhet.

A szív felépítése, működéseForrás: pixabay.com

A szív nagyságát általában az egyén zárt ökléhez hasonlítják. A nők szíve átlagosan 250-300 g, a férfiaké 300-350 g. A szívverések gyorsaságát és szabályosságát egy finoman felépített és beállított rendszer szabályozza. Ezt a rendszert idegi és környezeti tényezők is befolyásolják, így a keringés minden pillanatban képes alkalmazkodni a szervezet változó szükségleteihez.