A mediterrán diétán élők ereiben kevesebb a plakk

2017.06.26. 04:14

A mediterrán diéta - más rizikófaktoroktól függetlenül is - védő hatást mutat az erekben lerakódó plakkok jelenlétével, számával és vastagságával szemben. Az összefüggés a combartéria esetében, illetve a dohányzóknál volt a legkifejezettebb.

Ez az étrend képes védelmet nyújtani a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben, azáltal, hogy akadályozza az érelmeszesedést okozó lipoproteinek oxidációját – közölte Dr. Rocio Mateo-Gallego, a spanyolországi Hospital Universario Miguel Servet munkatársa, a kutatás vezetője. A kutató azt is megjegyezte, hogy a lerakódásokat eddig főként a nyaki ütőérben vizsgálták ultrahang segítségével, ám az utóbbi kutatások arra utaltak, hogy a combartériákban és mélyvénákban ultrahanggal kimutatott plakkok gyakoribbak, és szorosabb összefüggésben vannak a szív- és érrendszeri betegségekkel. A combartériában jelen levő plakkok és a mediterrán diéta való életbeli kapcsolatát azonban korábban nem vizsgálták.

Részletes kérdőív

A kutatók ultrahang segítségével mérték fel az erekben levő lerakódásokat a nyaki és a combartériákban, illetve az aorta területein, 2523 középkorú autóipari munkás esetében (átlagosan 51 éves korúak, 95 százalékuk férfi). A résztvevők kórtörténetében nem szerepelt szív- és érrendszeri betegség. Érrendszeri plakkot a résztvevők körül 1983 résztvevő esetében észleltek.

Forrás: Thinkstock

Az étkezési szokások felmérése egy 134 élelmiszer fogyasztási gyakoriságát felmérő kérdőívvel történt, ennek nyomán számították ki az Alternatív Mediterranean Index (aMED) pontszámot. A kérdőíven többek között a gyümölcsök, zöldségek, olajos magvak, hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonafélék, halak, vörös húsok, alkohol fogyasztásával kapcsolatos kérdések szerepeltek, valamint az egyszeresen telítetlen és telített zsírsavak fogyasztási arányát is felmérték. A pontszám 0-tól 9-ig terjedt, minél magasabb volt a pontszám, annál jobban követte az illető a mediterrán étrendet.

A dohányosoknál a legjellemzőbb

Az átlagos aMED pontszám 4.19 volt, a két nem között e tekintetben nem volt különbség. Ez a mediterrán étrend mérsékelt követését jelzi. A legalacsonyabb (0-2) pontszámú negyeddel összehasonlítva a legmagasabb, 6-9 pontszámú negyedben elhelyezkedők általában idősebben voltak (51,7 éves átlagos életkor, szemben az 50.9 éves átlagos életkorral), és kisebb volt közöttük a dohányzók aránya (25.3% szemben 44 százalékkal).

Forrás: Thinkstock

Amikor a legmagasabb, illetve a legalacsonyabb aMED pontszámú csoportot összehasonlították, a legmagasabb negyedbe tartozók esetében a combartériában levő plakkok jelentős csökkenését állapították meg – függetlenül minden más kockázati tényezőtől. Az aortában a plakkok jelenléte sokkal kisebb volt a legmagasabb aMED pontszámot kapó negyedben, miután a kor és nem szerint korrigálták az adatokat. A nyaki artériában egyik modellben sem találtak jelentős eltérést a plakkok jelenlétében.

A legmagasabb aMEd pontszámot kapó negyedbe tartozó dohányosok esetében a 61 százalékkal kevesebb plakk volt a combartériában, illetve 67 százalékkal kevesebb volt bármely területen. A nyaki artéria kivételével mindenütt jellemző volt az aMED pontszám fordított aránya a plakkok számával.Dr. Chris Packard, a skóciai University of Glasgow munkatársa szerint a nyaki artériára jellemző kutatási eredmények összecsengenek más, korábbi tanulmányok eredményével, és a többi következtetés is meggyőző. Az aMEd pontszám pedig a mediterrán étrend követésének felmérését szolgáló praktikus segédeszköz.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK