SZÍVSN (Segítünk Neked!) Országos Betegegyesület célja - interjú Bernáth-Lukács Zsuzsannával

2018.03.25. 16:56

Interjú Bernáth-Lukács Zsuzsannával, a SZÍVSN (Segítünk Neked!) Országos Betegegyesület alapítójával.

A gyógyításban kiemelt szerepet játszik, hogy a beteg értse, mi történik vele és tisztában legyen a teendőivel, mert a páciens aktív közreműködésével sokkal eredményesebb a felépülés – mondta a Semmelweis Egyetem magazinja számára Mozer Máriának adott interjújában a szakdolgozói Astellas-díjjal is kitüntetett Bernáth-Lukács Zsuzsanna. A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika kardiológiai asszisztense klinikai munkája mellett egyesületet is alapított, melynek fő célja a betegtájékoztatás.

„A betegek nem mernek kérdezni, a zárójelentést és a leletet nem mindig értik, a túlterhelt kardiológusok pedig idő hiányában nem tudnak minden részletre kiterjedő tájékoztatást adni. Ezért sajnos gyakori, hogy a páciens nincs tisztában a teendőivel és egy komoly szívbetegség vagy operáció után sem változtat mozgásszegény, stresszes életmódján, táplálkozási szokásain, pedig a szív nem felejt – osztja meg tapasztalatait Bernáth-Lukács Zsuzsanna. Elmondása szerint a SZÍVSN (Segítünk Neked!) Országos Betegegyesület elindítására azért volt szükség, mert, bár Magyarországon az elmúlt évek alatt a kardiológia óriási fejlődésen ment keresztül, még mindig vezető halálok a szív- és érrendszeri megbetegedés. A tudatosabb életmódnak tehát kiemelt jelentősége van a betegszám csökkentésében – hangsúlyozza. A 2011-ben életre hívott egyesület mára országosan ismert, betegeket és szakembereket megmozgató szervezetté nőtte ki magát.

Bernáth Lukács ZsuzsannaForrás: Kovács Attila/Kovács Attila

A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika oktatótermében a szervezet szakemberei interaktív előadásokat, tanácsadásokat tartanak az infarktuson átesett, valamint a magas vérnyomással, ritmuszavarral, veleszületett szívbetegséggel, pacemakerrel, illetve ICD-vel élő betegeknek és családtagjaiknak. Ezek az alkalmak azért fontosak, mert az a beteg, akire a kórházban, rendelőben kevés idő jut, itt felteheti a kérdéseit – fejti ki Bernáth-Lukács Zsuzsanna. A programban résztvevő diplomás szakdolgozók egyebek mellett beszélnek a rizikófaktorokról, megmutatják, hogyan kell vérnyomást és pulzust mérni, megtanítják az újraélesztés lépéseit, illetve megosztják, melyek a szívroham és a stroke tünetei és mi a teendő ezek észlelésekor. Arra ösztönözzük a betegeket: álljanak ki azért, hogy értsék, mi történik velük, ha kórházba kerülnek, az információhiány ugyanis kiszolgáltatottá tesz – emeli ki Bernáth-Lukács Zsuzsanna, hozzátéve, hogy a jelen lévő sorstársak tapasztalatai is segítenek a gyógyulásban.

Az életmódváltás megtanulható!Forrás: Thinkstock

Egyesületével kampányokat indítanak az infarktus és a stroke megelőzéséért. Ezeken az EKG és szívultrahang vizsgálatok mellett vércukor-, koleszterin- és vérnyomásméréssel is ellenőrzik a megjelentek egészségi állapotát. A szervezet a betegoktatás mellett az egészséges életmód elsajátításában is segít: jógaoktatással a stressz kezelésére, városmajori nordic walking órákkal a testedzésre, közös sütés-főzéssel pedig a megfelelő táplálkozásra hívják fel a figyelmet.

„A szív szeretetét az utolsó polihisztorok egyikétől, Dr. Juhász Nagy Sándortól, a Városmajori Klinika professzorától kaptam" – idézi fel a kardiológus asszisztens, aki egyúttal kiemeli Dr. Merkely Béla klinikaigazgató szakmai támogatását is. Bernáth-Lukács Zsuzsanna több mint harminc éve dolgozik a Szív- és Érgyógyászati Klinikán, a munka mellett pedig – két egyetemista gyermeke mellett – diplomás ápoló képesítést is szerzett. Mint fogalmaz, ezzel üzenni szeretne az egészségügyben dolgozóknak: tanulni sosincs késő. Más gondolatok születnek ebben az életkorban, mint huszonévesen, ráadásul a már meglévő tudás nem vész el, arra alapozni lehet. Diplomamunkám a betegoktatásról szólt, ezt próbálom a gyakorlatban is megvalósítani" – mutat rá. A tanulás hozzásegítette egyebek mellett gyerekkori álmához is, ugyanis tanár szeretett volna lenni, és mint mondja, ez a betegoktatással kicsit meg is valósult.

A Szívsn betegegyesület a Facebookon is megtalálható!

Szeretne többet tudni a szív- és érrendszeri betegségek kezeléséről, megelőzéséről, a táplálkozás, a mozgás, a stressz szerepéről? Érdeklik a magas vérnyomással, a magas koleszterinszinttel, elhízással, diabétesszel kapcsolatos legújabb hírek, kutatások? A rovat további cikkeit ide kattintva éri el!
Facebookon pedig itt talál meg minket!