Mi a szívultrahang vizsgálat?

2017.12.20. 04:11

A szívultrahang vizsgálatot (echokardiográfia) akkor rendeli el az orvos, ha a szív szerkezeti felépítéséről, illetve a szívbillentyűk működéséről, méretéről, veleszületett vagy szerzett rendellenességéről, teljesítőképességéről kíván informálódni. Sugármentes, biztonságos és megbízható eljárás, bármikor megismételhető, és általa követni lehet az elváltozások alakulását, stagnálását vagy romlását anélkül, hogy a vizsgálat megterhelő lenne a beteg szervezetére.

Szívultrahang-vizsgálattal ábrázolható a szívburokban felszaporodott folyadék, az infarktus utáni falmozgási zavarok, hegesedések. Színnel megjeleníthető a vér normális vagy kóros áramlása a szívüregek közt, az áramlás iránya és sebessége és az esetleges vérrög a szív valamelyik üregében.
A szívultrahang vizsgálat segítségével felismerhetők a szívizombetegségek, szívritmuszavarok, gyulladások, esetleges folyadék-gyülem, valamint a magas vérnyomás és koszorúér betegség okozta szívelváltozások.

A vizsgálatot végző orvos olykor arra kérheti a pácienst, hogy forduljon az oldalára oldalára, esetleg karjait emelje a feje fölé.

A koszorúereket a szív folyamatos mozgása és az erek kis mérete miatt sajnos mellkason keresztül nem lehet vizsgálni. Az érelmeszesedést általában ezzel a vizsgálattal nem lehet diagnosztizálni. A szívnek vannak olyan zugai, amelyet a mellkas felől nem, vagy nem elég jól látni, ilyenkor a nyelőcső felől készülhet ultrahang vizsgálat.

Ami számunkra csak színes folt, az az orvosnak világos kép.Forrás: Flickr/brownpau

A nyelőcsövön keresztüli ultrahang vizsgálat majdnem olyan, mint a szokásos gyomortükrözés. A speciális ultrahang vizsgálót ilyenkor a torok érzéstelenítésével, enyhe bódításban végzik, így nem okoz túl nagy kellemetlenséget a betegnek és megfelelő eredményre vezet.

Hol készül a szívultrahang vizsgálat?

Speciálisan erre a célra kialakított szívultrahang–laboratóriumban.

Budapest, 2015. augusztus 6. Ultrahang vizsgálatra várakozók az I. számú belgyógyászati osztályon a budapesti Szent János MTI Fotó: Balogh ZoltánForrás: MTI/Balogh Zoltán

A beteg az orvos utasításait követve felfekszik az ultrahang vizsgáló asztalra, és az orvos az ultrahang vizsgáló fejet a mellkason mozgatva vizsgálja a páciens szívét. A szív szerkezete az ultrahang-monitoron látható, a vizsgálatot végző orvos a képet a képernyőn kimerevítheti, lemérheti az ott látott képletek méreteit, az eredményt pedig számítógép rögzíti.
A vizsgálat semmilyen kellemetlenséggel nem jár.