Csodareceptek helyett biztos védelem influenza ellen

2017.12.06. 04:12

A szívbetegek számára különösen fontos az influenza elleni védekezés, a keringési rendszert ugyanis rendkívüli módon megterheli a vírus által okozott magas láz, a halálozások nagy részéért ilyenkor a keringésösszeomlás felelős, melyet a magas testhőmérséklet vált ki.

A halálozások másik oka influenzaszezonban szívbetegeknél (is) a tüdőgyulladás, mely a vírusfertőzés szövődményeként, annak talaján jöhet létre. A szívbetegek számára egy tüdőgyulladás (főleg idős korban) akár végzetes is lehet.

Csodareceptek helyett biztos védelem

Bár a közösségi oldalakon számtalan, természetesnek beállított és hatékonynak mondott influenzamegelőző "recept" található, az egyedüli, bizonyított, igazán hatásos megelőzési formája az influenzának a védőoltás.

 

Az oltást minden évben újra meg kell kapni, mivel az influenza rendkívül változékony, úgynevezett "köpönyegforgató" vírus. Ez azt jelenti, hogy a vírus évről évre egy kicsit változtat a külalakján, így az, aki az előző évben elkapta az influenzát vagy felvette a védőoltást, idén már újra végtelen a kórokozóval szemben, és a szervezet oltás (tanítás) hiányában túl későn kezd védekezni, akkor, amikor már elborították a szaporodó vírusok.  

MTI Fotó: Kallos BeaForrás: MTI/Kallos Bea

Az influenza rendkívül agresszív, nagyon könnyen és gyorsan terjed és igen magas, akár 40 °-ot is elérő lázzal jár. A védőoltás tehát keringési betegségben, magasvérnyomásban, kóros elhízásban szenvedők számára, illetve 60 év felett rendkívüli módon ajánlott.

Mit tehetünk még?

Az influenzavírusok főként nyálcseppekkel terjednek, amelyek tüsszögés, köhögés során jutnak a levegőbe. Akadályozza a vírusok levegőben történő terjedését, ha a beteg szájmaszkot visel - ám Magyarországon még szokatlan ez a látvány.

A tüsszentéssel kis légörvények jönnek létre, amelyek a fertőző anyagot nagyjából kétméteres távolságra képesek eljuttatni. A levegőben szálló cseppek idővel leülepednek a tárgyak felületére. Ezeket megérintve, majd szánkhoz, szemünkhöz, orrunkhoz nyúlva a vírust a szervezetünkbe juttathatjuk.

Kerüljük el tehát orrunk, szájunk felesleges megérintését, figyeljünk tudatosan sokszor önkéntelen mozdulatainkra. Ne feledkezzünk el a rendszeres kézmosásról és a felületek takarításáról. Az influenzavírusok papíron és ruhán 8-12 órán át megőrzik fertőzőképességüket, míg kilincseken, asztallapon 24-48 órán át, nedves felületeken akár 72 órán át is életképesek maradnak!

Hogyan védekezzünk, ha beteg a családban valaki?

A kézzel gyakran érintett felületeket (kilincsek, kapcsolók, csapok, billentyűzet, kapaszkodók, korlátok) naponta le kell mosni. Erre a célra a közönséges háztartási tisztítószerek is megfelelnek.

Célszerű a padló napi egyszeri, ecetes vizes felmosása. Ha megoldható, a beteg tartózkodjon külön szobában, távolabb a családtagoktól, kerülve az érintkezést.

Közérzetjavító intézkedések

Az influenza és a nátha gyakori tünete a fejfájás, ami a magas láz, orrdugulás, nehézlégzés miatt alakul ki. Azonban a fejfájást a levegőtlen szoba is okozhatja, mivel a lakásba bezárkózott beteg oxigénhiányos, széndioxid dús környezetben van. Ezért a beteg szobájában gyakran kell szellőztetni, óránként legalább 5-10 percig.

Ügyeljen arra is, hogy ne fűtse túl a betegszobát, nappal elegendő a 24, legfeljebb 25 Celsius fokos hőmérséklet. Nem kell attól tartani, hogy a beteg megfázik – éjjelente a nappalinál 2 fokkal alacsonyabb hőmérséklet jobb közérzetet ad.

Túlfűtés helyett vegyen melegebb pizsamát, zoknit. Ha köhög, illetve nehezebben lélegzik, még alacsonyabb hőmérsékletet állítson be. A takaró könnyű legyen, pl. pamut (kerüljük a vastag, nehéz ágyneműket).

Szellőztetni is kell!Forrás: --

Szükséges lehet az ágynemű gyakori átszellőztetésére, illetve cseréjére, ha a beteg erősen izzad. A használt zsebkendőket az ágy mellé készített zárt szeméttartóba helyezze használat után, ezzel is megakadályozva a vírus továbbterjedését.

Jó tudni!

Fontos, hogy amennyiben allergiás a tojásfehérjére, ezt a tényt közölje orvosával, mielőtt influenza elleni védőoltást kérne. Nem tilos az influenza elleni oltás tojásallergiában szenvedőknek, ám az oltás beadásához speciális körülményekre van szükség!

Szervezetünk ellenálló képességének biztosítása érdekében télen nagy szükség van a vitaminok pótlására. Töltsünk naponta legalább fél órát a szabad levegőn, ha lehet, használjuk ki a napsütéses időszakokat, hiszen a napsugárzás feltétlenül szükséges a D vitamin képződéséhez, ami sok betegség kialakulását előzi meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK