Hogyan készüljünk a kardiológushoz?

2017.07.05. 04:16

Ön is biztosan járt már úgy, hogy az orvosi rendelőből kijövet, már az elköszönés után jutott eszébe még néhány dolog, amit meg szeretett volna kérdezni. Hogy ez a „lépcsőház-szindróma" ne sújtsa egy olyan fontos konzultáció, mint a kardiológiai vizsgálat alkalmával, gondoljuk végig, milyen teendői vannak a szakorvossal való találkozás előtt!

A kardiológiai vizsgálat beutalóval vehető igénybe, általában a házi- vagy üzemorvos vagy más szakorvos, például diabetológus küldi ide a páciensét. Sem az időpont megbeszélése alkalmával, sem a vizsgálatra menet ne hagyja otthon a beutalóját, a TAJ-kártyáját, a személyi igazolványát, a lakcímkártyáját, mert ezeket a bejelentkezéskor kérni fogják!

Előzmények

Az ilyen fontos szakorvosi konzultációt többnyire megelőzik előkészítő vizsgálatok, például a beküldő orvos minden bizonnyal készíttet Önnel is teljes körű laboratóriumi vér- és vizeletvizsgálatot. A laboratórium – ha ettől eltérő kérés nem érkezik – ennek eredményét általában a beküldő orvosnak továbbítja. Ezt a leletet kinyomtatva kérje ki a laboratóriumból, és vigye magával! Ugyanígy, ha előzetes EKG-vizsgálatra került sor, annak eredményére is szükség lesz.

Forrás: AFP/Klaus Rose

Ajánlatos a korábbi zárójelentéseket, orvosi leleteket is egy mappában összegyűjteni, hiszen ha először megy kardiológushoz, akkor jó, ha tudja mutatni más, a diagnózisa szempontjából kapcsolódó betegségek zárójelentéseit, adatait, ha pedig rendszeresen jár, akkor a friss adatokkal összehasonlítva azok is fontos információkat nyújthatnak.

Feltétlenül hozza magával pontos gyógyszerszedési listáját, a gyógyszerek neveivel, adagjával, tüntesse fel azt is, hogy az adott szert naponta hányszor szedi.

Ha van otthon vérnyomásmérője (nagyon jó, ha van, mert a rendelőben a „fehér köpeny szindróma" miatt egy kicsit gyakran magasabb a mért érték), készítsen legalább egy héttel előbb kezdve vérnyomásnaplót! Ha otthon, nagyjából azonos körülmények között naponta megméri a vérnyomását, annak alakulásából is fontos következtetéseket szűrhet le a szakorvos.

Mi a baj?

Mielőtt a rendelőbe lép, gondolja át, milyen panaszok miatt kérte ezt a vizsgálatot! Néha nem könnyű megfogalmazni, pontosan mit is érez valaki, amikor valamilyen disszonáns jel azt az aggodalmat ébreszti benne, hogy valami baj lehet a szívével.

  • Fájdalom jelentkezett? Hol érezte először, terjedt-e, kisugárzott-e máshova? Milyen volt, szúró, hasító, vagy tompa, szorító jellegű?
  • Tízes skálán hányasra értékelné a fájdalom erősségét?
  • Más problémái is előfordultak, például nehézlégzés, fulladás, verítékezés, zsibbadás? Milyen az erőnléte, történt-e valami változás mostanában a közérzetében, napi életvitelében?

Segítő cetli

Használja ki az alkalmat, hogy egy erre a területre szakosodott orvossal beszélheti meg gondjait! Hogy véletlenül se maradjon ki semmi megkérdezni való, ne restellje felírni! Egy előre elkészített cetlin a kérdéslista nagy segítségére lesz.

Forrás: AFP

A szíve egészségét érintheti számos életmóddal kapcsolatos körülmény, így például az étrend, a munkakörülmények, a mozgás, az edzésforma, a stresszkezelési technikák, az alkohol- és kávéivási szokások, esetleges alvászavarok, szabadidős tevékenységek, stb. Ha ezekkel kapcsolatos kérdései vannak, írja össze, hogy idejében feltehesse!

Gondolja végig és jegyezze fel a más betegségre szedett gyógyszereit is – még az alkalmilag szedett nyugtatók, altatók, emésztést segítő vagy potencianövelők is megemlítendők!

A kardiológiai vizsgálat előkészületet nem igényel, a szokott módon reggelizzen meg, a szokásos gyógyszereit vegye be előtte. A vizsgálat során az anamnézis felvételére, kikérdezésre, fizikális vizsgálatra, vérnyomásmérésre, EKG- és szívultrahang-vizsgálatra, akár terheléses EKG-ra kerül sor, időtartama 20-80 perc is lehet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK