A halolaj bizonyíthatóan csökkenti az újbóli szívinfarktus előfordulását

2017.06.30. 04:17

A szív- és érrendszeri eseményt, például infarktust, vagy a bal kamrai funkció megőrzése nélküli szívelégtelenséget elszenvedők számára hasznos lehet a többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavak felírása – ezt az ajánlást adta ki az American Heart Association.

Az ajánlás - egyértelmű bizonyíték hiánya miatt - nem javasolja a teljes népesség számára az omega-3 zsírsav-tartalmú halolaj szedését, és az orvosokat, valamint a betegeket egyaránt figyelmeztetik rá, hogy kezeljék óvatosan a halolaj jó hatására vonatkozó híreket és azok ne keltsenek senkiben olyan érzést, hogy ennek fejében minden más megelőzési eszközről, gyógyszerről le lehet mondani.

A jelenlegi ajánlás egyébként annak a 2002-ben kiadott hasonló ajánlásnak a felújítása, amely két korábbi kutatás alapján ajánlotta a dokumentált szívkoszorúér-betegségben szenvedők számára a halolajat.

Forrás: Thinkstock

Az új ajánlásokhoz az American Heart Association 11 korábbi kutatás, és két meta-analízis eredményeit tekintette át, amelyekben a különféle szív- és érrendszeri eseményeket vizsgálták. Dr. David S. Siscovick, a New York Academy of Medicine munkatársa szerint az ajánlás alapjául vett elemzés során nagy, kontrollált és randomizált vizsgálatok eredményeit tekintették át, és igyekeztek feltérképezni, mi az, ami tudható a halolajról, és mi az, ami nem, hogy kidolgozzák a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére vonatkozó ajánlást.

Csökkenő halálozás

A bizottság szerint a többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavak segíthetnek a szívkoszorúér-betegség miatt bekövetkező halálozások körülbelül 10 százalékos csökkentésében azoknál a betegeknél, akik korábban már szívkoszorúér-betegségben szenvedtek, valószínűleg azáltal, hogy csökkentik az ischémia okozta hirtelen szívhalálok számát – ezt egyébként már a 2002-es ajánlás is leírja. Azok az eredmények azonban arra utaltak, hogy a halolaj-tartalmú étrend-kiegészítők szedése nem csökkenti a nem halálos infarktusok előfordulását. Az ajánlás alapjául szolgáló kutatásokban a halolaj napi átlagos adagja napi 1000 mg volt, a vizsgálatok átlagos időtartama pedig 2 év.

Forrás: AFP/PhotoAlt

A mostani ajánlásban is szereplő új eredmény egy nagy kutatásból származik, amely szerint az omega-3 étrend-kiegészítő szedése a krónikus szívelégtelenséggel élő páciensek esetében 9 százalékkal csökkentette a halálozás általános kockázatát. A szív- és érrendszeri okból bekövetkező kórházi ápolás, vagy halálozás kockázatát 8 százalékkal csökkentette, miután az adatokat olyan változók szerint korrigálták, mint az előző évben történt szívelégtelenség miatti kórházi ápolás, a korábbi pacemaker-beültetés vagy a korábbi aortaszűkület. A kutatásban részt vevő betegek szinte mindegyike (91 százaléka) csökkent ejekciós frakcióval járó szívelégtelenségben szenvedett.

Ami nem bizonyított

Az omega-3 zsírsavaknak a primer prevencióban betöltött szerepével, vagyis a korábbi szívkoszorúér-betegségben nem szenvedő populációval kapcsolatban nem elemeztek kutatásokat, így erre vonatkozólag nem tesznek ajánlást.

Ugyanígy nem készült ajánlás a pitvari fibrilláció primer (még egészségesek közötti) prevenciójával kapcsolatban sem.

Forrás: AFP

Az omega-3 zsírsavaknak a stroke megelőzésében betöltött szerepével kapcsolatban sincs kutatás, bár a stroke-ot egyes kutatásokban felvették a lehetséges szív- és érrendszeri kifejletek közé. A kutatók eddig nem találtak arra utaló jelet, hogy az omega-3 zsírsavak csökkentenék a stroke kockázatát. A stroke esetleges visszatérési kockázatának csökkentésében sem igazolták az omega-3 zsírsavak szerepét.

Ugyanígy nem igazolódott az omega-3 zsírsavak szerepe a cukorbetegségben, vagy az azt megelőző állapotban szenvedők esetében a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, a pirvari fibrilláció szekunder prevenciójában azoknál, akik már korábban is pitvari fibrillációban szenvedtek, a szívműtét utáni pitvari fibrilláció megelőzésében, a magas kockázatú betegek szívkoszorúér-betegségének megelőzésében, és a korábbi szív- és érrendszeri betegségben nem szenvedők szívkoszorúér-betegségének megelőzésében.
A szív- és érrendszeri betegségek magas kockázatával élők esetében azonban a bizottság tagjainak kisebbik része az egymásnak ellentmondó bizonyítékok miatt inkább javasolta az omega-3 étrend-kiegészítők szedését – hiszen ártani nem fog.