A kisvérkörben fellépő magas vérnyomás (PAH) - késői diagnózisa

2017.08.09. 04:10

A pulmonális artériás hipertónia (magas tüdővérnyomás) kórképét kevesen ismerik, pedig egy olyan krónikus betegségről van szó, amely az idő előrehaladtával egyre súlyosabb tüneteket okoz, és kezelés nélkül a betegek hosszú távú életkilátása sem kedvező. Magyarországon a szakértők tudomása szerint 250 ember él ezzel az egészségkárosodással, tehát a kórkép ritkának mondható, ám éppen azért, mert nem közismert betegségről van szó, lehetnek közöttünk további érintettek is - olvasható a Tüdőér Egylet oldalán.

Mi is az a PAH?

A PAH a kisvérkörben fellépő magas vérnyomás.

A tüdő artériái a túlzott nyomás alatt kórosan feszülnek, a túlterhelt jobb szívfél kitágul. Először a kisebb artériák falai vastagszanak meg, majd a nagyobb artériák is beszűkülnek. Az ily módon kisebb átmérőjűvé vált erekben a véráramlás csökken, ez rontja az oxigénfelvételt, és így a szervezet oxigén ellátását.

Ez az életet veszélyeztető, súlyos betegség felnőtteket és gyermeket egyaránt érinthet, a női-férfi arány 2:1. Kialakulásának pontos oka máig nem ismert.

A tünetek a következők: időnként elkékülő ajkak és/vagy körmök, nehézlégzés, légszomj, szapora szívverés. A hirtelen fizikai terhelés felerősíti a tüneteket, rosszullétet okoz. Jellemző még az általános fáradtság, fáradékonyság is. A légszomjat ájulás követheti. A lépcsőzés idővel megvalósíthatatlan feladattá válik. Késői stádiumban a szív elégtelen működése lábdagadást, hasi folyadék felszaporodást idéz elő.

Az esetek jelentős részében a betegen nem látszódik feltűnő eltérés, de előfordulhat az ajkak és a körmök elkékülése.

A tünetekről, a diagnóziás felállításáról Dr. Forster Tamás beszélt a Szívderítőnek.

A pulmonális hipertónia területén jelentős kutatások zajlanak, a gyógyszeres terápia nyújtotta lehetőségek már az elmúlt 10 évben is bővültek.

A diagnózis felállítása nehéz, Magyarországon a PAH centrumokban van erre lehetőség. Korábban átlagosan majdnem három év is eltelt, míg a páciens elkerült a megfelelő ellátó helyre és diagnózishoz jutott. Mára már sikerült 1-1,5 évre leszorítani ezt az időt.

Mi a helyzet Magyarországon a diagnózis felállításával?

Az orvostanhallgatók találkoznak a témával az egyetemeken, hiszen az beépült a tananyagba, vizsgákon tételként is szerepel. A háziorvosok számára számos, a témával kapcsolatos továbbképzést tartanak. Erősíti ezt a törekvést a PAH Europe terve is, miszerint az orvostanhallgatókat EU szinten bevonják a munkájukba.

Gyógyítható? Kezelhető?

Dr. Karlócai Kristóftól, a Tüdőér Egylet alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a pulmonális artériás hipertónia kezelése más-más támadáspontú készítmények feltalálásának köszönhetően jelentősen fejlődött a 10 évvel ezelőtti időszakhoz képest. A korszerű készítményekkel bizonyos mértékben és esetekben javítható a páciensek túlélése is. Ezzel együtt a PAH sajnos ma még a súlyos, progresszív kórképek közé tartozik.

Amikor a klasszikus hörgőtágítók sem segítenek.Forrás: Thinkstock

Kezelésében három alapvető gyógyszerosztályt alkalmaznak a szakorvosok, melyek mindegyike tartogat új szereket a közeljövőre. A korszerű gyógyszerek egy része hazánkban hozzáférhető, azonban tenni kell azért, hogy a további fejlesztések is mind elérhetőek legyenek Magyarországon is.

Szükséges a betegeknek beépíteniük a fizikai terhelést a mindennapjaikba a PAH-al élő embereknek. Annak ellenére, hogy a nagyobb fizikai megterhelést kerülniük kell, fontos, hogy a rendszeres mozgás – pl. a séta – mindennapjaik részévé váljon. Akkor is - sőt talán még inkább - szükség van erre, ha a krónikus betegség mellé szorongás vagy depresszió társul, hiszen a rendszeres mozgás kedvező hatással van az ember hangulatára is, segíti a lelki egyensúly kialakítását.

A szakértő mindenekelőtt leszögezte: a tréninget kizárólag stabil állapotban, jól beállított gyógyszerezés kezeléssel lehet elkezdeni, és előtte konzultálni kell a kezelőorvossal.

Az érintettek vegyék fel a kapcsolatot a Tüdőér Egyelettel, ahol segítséget kaphatnak!