Magas vérnyomást, túlsúlyt, cukorbetegséget okozhat az ultrafeldolgozott élelmiszer

2017.08.05. 07:25

„Ipari járványnak" nevezi egy ausztrál kutatócsoport azt a jelenséget, amely során egészségkárosító fogyasztási cikkek (például dohánytermékek, alkohol vagy sokszorosan feldolgozott élelmiszerek) népbetegségek kialakulásához vezetnek.

Az alkohol, illetve a dohányzás jól ismert romboló hatásai mellett mára már az is bizonyított, hogy a sokszorosan feldolgozott vagy „ultrafeldolgozott élelmiszerek" mértéktelen fogyasztása a következő megbetegedéseket okozhatja:

  • magas vérnyomás
  • emelkedett koleszterinszint
  • túlsúly, elhízás
  • cukorbetegség

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Mik is azok az „ultrafeldolgozott élelmiszerek"?

Az „ultrafeldolgozott élelmiszerek" egyes összetevőit teljes értékű táplálékokból finomították vagy vonták ki. Ennek eredményeképpen olyan feldolgozott anyagokat tartalmaznak ezek az élelmiszerek, mint például a hidrogénezett zsírok, olajok, keményítők, különféle cukorfajták vagy állati eredetű származékok. A fent említett összetevők mellett kevés teljes értékű, friss hozzávalót található bennük, ezért tarthatóak el sokáig és egyszerű a fogyasztásuk is.

Szárítják, kivonják, dúsítják, kicserélik nem avasodóra, tartósítják... Ne együnk ilyet minden nap!Forrás: --

Amellett, hogy általában ezek az ételek rengeteg kalóriát, cukrot és sót tartalmaznak, nem biztosítják a szervezet számára a megfelelő mennyiségű élelmi rostot, vitaminokat és ásványi anyagokat sem - hívja fel a figyelmet cikkéban az egeszseg.hu.

Ha kis mennyiségben fogyasztjuk ezeket az élelmiszereket és étrendünket kiegészítjük friss és teljes értékű táplálékokkal (például teljes őrlésű lisztből készült pékáruval, halakkal, zöldségekkel, gyümölcsökkel), nagy kárt nem tehetnek egészségünkben. A gyártók érdekei azonban sajnos mást diktálnak – éppen ezért érdemes mindig nyitott szemmel járni a boltok polcai között.

Az ipari járvány gazdasági háttere

Az ipari járvány negatív hatásai elsősorban azokat az országokat érintik, melynek lakosai alacsony vagy közepes életszínvonalon élnek. A dohánytermékek, az alkohol és az „ultrafeldolgozott élelmiszerek" fogyasztása ezekben az országokban tovább növekedhet a következő öt évben az előrejelzések szerint.

Ezt a tendenciát a kereslet és a kínálat alakulása egyaránt magyarázhatja.

A keresletet a vásárlóerő, illetve a fejlődő országok gazdasági növekedése, a termékek elérhetőbbé válása és a vásárlók időhiánya határozza meg. A kínálat növekedése pedig elsősorban a gyártók agresszív marketing stratégiájának, a szabad piaci terjeszkedésnek és a hiányos, illetve nem központosított állami szabályozásnak köszönhető.