Alattomosan, némán lopakodó betegség: a hypertonia

2017.07.27. 11:09

Alattomos, mert kezdetben nem vevődik észre. Lappangva, némán, mintegy lopakodva kezdődik. Panaszt, tünetet kezdetben nem okoz. Később azonban gyilkossá válhat, mert akár tragédiába torkolló, halálos szövődményei alakulhatnak ki: szívinfarktus, agyi érbetegségek.

Ezek váratlanul, mintegy derült égből villámcsapásként jelentkezhetnek az addig magukat egészségeseknek vélőknél. Sokan tehát még nem is tudják hogy már ők is „betegek", hiszen a hypertonia betegség kezdeti szakaszában még nem jelentkeznek egyéb betegségre utaló jelek, "csupán" a magas vérnyomás.

Gyakori betegség-e hypertonia?

Igen, a leggyakoribb népbetegség!

Forrás: Dreamstime

A statisztikai adatok szerint a lakosság 20-30%-ánál (!) alakulhat ki magas vérnyomás, a hatvanöt év felettieknél pedig 50%-ban !

Mit tekintünk magas vérnyomásnak?

Magas vérnyomásnak tekintjük, ha három különböző alkalommal, legalább egy hetes időközben a nyugalomban mért vérnyomás értéke meghaladja a 140/90 higanymilliméteres értéket. (A felső, más néven szisztolés értéket a szív bal kamrájának vért kilökő összehúzódásakor, az alsó, úgynevezett diasztolés értéket a szív bal kamrájának ellazuláskor mérjük).

Mi a vérnyomás normális értéke?

Míg régen azt gondolták, hogy idős korban normálisan is magasabb lehet a vérnyomás, addig mai tudásunk szerint (sok ezer vizsgálati adat alapján: HOT – hypertonia optimális terápiája nevű, bizonyítékokon alapuló multicentrikus vizsgálat) ez már nem igaz.

Idős korban is (mint a fiataloknál), a normális vérnyomás elérése a cél.

A Magyar Hypertonia Társaság legújabb irányelvei alapján:

  • Optimális vérnyomás a 120/80 Hgmm alatti (széleskörű vizsgálatok szerint ez biztosítja a leghosszabb életet).
  • Normális vérnyomás a 120-130 Hgmm közötti szisztolés és 80-85 Hgmm közötti diasztolés értéknél (ennek elérését tűzzük ki célul a hypertoniás betegek vérnyomásának beállításakor)
  • Emelkedett normális vérnyomásnak nevezzük a 130-139 Hgmm közötti szisztolés, vagy 85- 89 Hgmm közötti diasztolés értékeket.
  • Kóros vérnyomás különböző fokozatairól beszélünk 140/90 Hgmm feletti értékeknél.

Ha valakinek magas a vérnyomása, időről időre felmerül benne a kérdés: nem lehetne pirula nélkül megúszni?

Igen, sőt kell is minden esetben, ha hypertonia áll fenn, ám gyógyszerszedés mellett! - hívja fel a figyelmet könyvében Dr. Szauder Ipoly kardiológus.

Bizonyos környezeti tényezők megváltoztatásával megelőzhetjük a hypertoniák egy részét.

A sófogyasztásra oda kell figyelni, ha valakinek magas a vérnyomása!Forrás: AFP/Hemis

Ilyen például a túlzott konyhasóbevitel és az alkoholfogyasztás. (Sok konyhasót tartalmaz a száraz hentesáru, a halkonzerv, a sajt, a kenyér).

Ajánlott a napi 6 gramm konyhasó alatti sóbevitel (összesítve, mindem táplálékra és italra értve).

A fizikai aktivitás hiánya, a dohányzás és az elhízás is emeli a vérnyomást. Persze, ha nincs lehetőségünk (vagy akaratunk) egészséges életmódot élni, akkor legalább méressük vagy mérjük gyakrabban a vérnyomásunkat, s ha ez három különböző időpontban is magasabb 140/90-nél, akkor vegyünk igénybe szakorvosi segítséget.

Meddig kell szednie a gyógyszert a hypertoniás betegnek?

Röviden: élete végéig.

Sajnos a hypertonia nem múlik el. Sokan abban tévhitben, hogy elmúlt a magas vérnyomásuk (mely a hatékony gyógyszeres kezelés következtében normalizálódott) abbahagyják a gyógyszer szedését. Ez káros, sőt veszélyes is lehet, mert bizonyos gyógyszerek elhagyásakor ún. visszacsapás (rebuond phenomen) alakul ki: igen magasra emelkedhet a vérnyomás, mely szervkárosító hatást is okozhat.

Megbetegíti-e a szívet a magas vérnyomás?

Igen. A hypertonia (magas vérnyomás) által leginkább veszélyeztetett szerv a szív. Könnyen belátható, ha a szívnek a magas vérnyomás miatt egy szűkebb, nagyobb ellenállású érrendszeren kell áthajtania a vért, ez terheli szívet.

Ezt a terhelést egy ideig maradandó károsodás nélkül viseli, de bizonyos idő után gátlódik szív elernyedése, s a szívben létrejött nyomásterhelés a szívizmot, esetleg a szívkoszorúereket is károsíthatja. Ez pedig akár szívinfarktushoz is vezethet.

Forrás: Flickr/brownpau

A szív állapotának felmérésére ma már az EKG-nál sokoldalúbb eszközzel rendelkezünk: ez a szívultrahang berendezés. Ennek segítségével a mozgásában kétdimenziós képen vizsgálható szív alaki eltérésein túl, egy ún. Doppler eljárással a szívben uralkodó áramlásokról, nyomásviszonyokról is adatokat kaphatunk. Ezekből lehet következtetni a hypertonia okozta szívkárosodás mértékére. Mivel a vizsgálat a beteget nem terheli, ismétlésével követhetjük a gyógyszeres kezelés során a szívkárosító hatás csökkenését vagy megszűnését.

Kezelhető-e a hypertonia okozta szívnagyobbodás?

Igen. Nagyrészt visszafordíthatóan. A vérnyomásterhelés következtében, ennek mintegy ellensúlyozására a bal kamra falának megvastagodása jön létre. Ez adja például a röntgennel észlelt szívnagyobbodás képét.
Ezt a szívultrahang vizsgálat megerősítheti: számszerűen mérhetőek a falak vastagságai, nyomásviszonyok, áramlások. Ha szívultrahanggal már hypertoniás szívkárosodás (hypertoniás szívbetegség) áll fenn, ez mindenképp gyógyszerrel kezelendő!
Ma már több olyan olyan korszerű gyógyszer-csoport van, mely a vérnyomás normalizálása mellett, részben ennek révén, részben más komplex kedvező hatások miatt képes visszafordítani a szívnagyobbodást, vagy megelőzni ennek kialakulását, illetve a szövődmények létrejöttét.