A testépítők szteroidhasználata növeli a szívkoszorúér-betegség és a kamrai elégtelenség, szívelégtelenség kockázatát

2017.07.06. 04:13

Amerikai kutatók szerint az anabolikus-androgén szteroidok hosszú távú, illegális használata csökkent kamrai funkcióhoz vezethet, amely még akkor is megmarad, amikor az illető már leállt a drogok használatával.

A balkamrai funkció a szteroidhasználók esetében sokkal gyengébb volt, mint azoknál, akik nem használtak teljesítményfokozó szereket – olvasható a Circulation című szaklap 2017. május 23-i számában publikált elemzésben.

A CT-arteriográfiával mért szívkoszorúér-elmeszesedés is nagyobb mértékű volt azoknál, akik szteroidokat használtak, és minél tovább éltek a résztvevők ilyen szerekkel életük során, a szívelégtelenség annál komolyabb kockázatával kellett szembenézniük.

A szteroidok rabja: Tizenéves kora óta mérgezi magát a testépítő, Rich PianaForrás: Instagram/Rich Piana

Az orvosnak rá kell kérdeznie

A szteroidok használatának kérdését mindenképp fel kell vetni azoknál a látszólag egészséges fiatal férfiaknál, akik a szívműködés zavarainak jeleit mutatják – véli Dr. Aaron L. Baggish, a bostoni Massachusetts General Hospital munkatársa, a kutatócsoport vezetője. Ezek az emberek általában alacsonyabb ejekciós frakcióval vagy korai szívkoszorúér-betegséggel kerülnek orvoshoz, ám az orvosok jó része nem ismeri fel, hogy a problémák egyik lehetséges oka a szteroidhasználat is lehet. Épp ezért az orvosoknak mindenképp kérdéseket kell feltenniük betegeiknek a drogok használatával kapcsolatban. A szteroidok illegális használata ugyanis nem korlátozódik a profi sportolók körére, ennél sokkal elterjedtebb, számos hobbisportoló is használja őket, elsősorban a testépítők - hívja fel a figyelmet a szakember.

Jelentős különbségek

A kutatók a vizsgálat során mérték a szisztolés és diasztolés balkamrai funkciót, valamint a szívkoszorúérben lerakódott plakkok mennyiségét. A vizsgálatban 140 tapasztalt, 34 és 54 év közötti férfi súlyemelő vett részt. A csoportból 54-en egyáltalán nem használtak anabolikus androgén szteroidot, 86-an viszont éltek ilyesmivel. Közülük 58-an a vizsgálat időpontjában is használtak teljesítménynövelő szereket, míg 28-as a vizsgálat előtt átlagosan 15 hónappal használtak ilyesmit, a kutatás időpontjában azonban nem.

Doppler-echocardiogramForrás: Flickr/brownpau

A vizsgálatok kezdetén viszonylag kevés volt a különbség a szteroidhasználók, és a szereket nem használók között: a szerhasználók átlagos testtömegindexe, és izomtömege jelentősen magasabb volt, mint a szereket nem használóké, de ez megfelel a szteroidhasználat jellemzőinek.
A szteroidot szedők balkamrai szisztolés funkciója azonban lényegesen alacsonyabb volt a szereket nem használókénál (52, ill. 63 százalék). A balkamrai diasztolés funkció szintén sokkal kisebb volt a szerhasználók esetében (9.3 cm/s ill. 11.1 cm/s), a szívkoszorúérben lerakódott plakkok mennyisége viszont átlagosan 0.46 köbmilliméterrel nagyobb volt.A kutatás során szerzett adatokat kor, etnikai hovatartozás, dohányzás vagy korábbi dohányzás, kokain- és alkoholfüggőség, az elmúlt 10 évben végzett heti aerob edzés-óraszám és a szívkoszorúér-betegség családi története alapján korrigálták.

Van, ami a leszokás után is megmarad

A kutatócsoport felfedezte, hogy a balkamrai szisztolés funkció 9.5 százalékkal kisebb azok esetében, akik még használják a drogokat, az azt korábban abbahagyókkal összehasonlítva. A balkamrai diasztolés funkcióban is volt különbség a két csoport között, bár ez kisebb, átlagosan 1.1 cm/s volt.
Az élet során elszenvedett teljes szteroidterhelés viszont erőteljes kapcsolatban állt a szívkoszorúér lerakódásaival, minden 10 éves szteroidhasználat 0.60 SD egységgel növelte meg a plakk mennyiségét. A kutatók szerint tehát a szterodiok egyes szív- és érrendszeri hatásai a droghasználat abbahagyásával enyhülnek, míg mások maradandónak, esetenként visszafordíthatatlannak tűnnek – ilyen például a balkamrai diasztolés funkció vagy az érelmeszesedés. Ez utóbbiakra különösen oda kell figyelniük az orvosoknak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK