Gyenge vérkeringés: artériabetegség, vérrög, elhízás is okozhatja

2017.07.16. 07:15

Testünk keringési rendszere a felelős a vér, az oxigén és a tápanyagok szervezetünkben való szállításáért. Ha testünk egyik területe felé csökken a véráram, az elégtelen vérkeringés tüneteit tapasztalhatjuk. Az elégtelen vérkeringés a végtagokban, a karokban és a lábakban a leggyakoribb.

A gyenge vérkeringés nem magától alakul ki, általában más egészségügyi okra vezethető vissza. Különböző állapotok okozhatnak gyenge vérkeringést. A legáltalánosabb ok az elhízás, a cukorbetegség, a szívbetegség és az érbetegség.

Az elégtelen keringés okai

1. Perifériás artériabetegség (Peripheral Artery Disease)
A perifériás artériabetegség elégtelen vérkeringést okozhat a lábunkban. A perifériás artériabetegség egy olyan keringési állapot, amely a véredények és az artériák szűkülését okozza. A csoportos előfordulását artherosclerosisnak hívják, ilyenkor az artériák megmerevednek az erekre és a véredényekre rárakódó plakkok miatt. Mindkét állapot csökkenti a végtagok felé a véráramot és fájdalmat okozhat.

Egy idő után a végtagok gyenge vérkeringése dermedtséget, zsibbadást, idegi sérülést és végső soron szövetkárosodást okoz. Végső soron a karotid artéria kezeletlenül hagyott gyenge vérkeringése és plakkosodása stroke-ot is eredményezhet. Ha a plakkosodás a szív artériáiban következik be, akkor rohamosan megnő a szívroham esélye.

Az ateroszklerotikus plakk kialakulása. A teljes folyamatábra a Magyar Nemzeti Szívalapítvány honlapján látható.Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány

A perifériás artériabetegség az 50 év fölötti felnőttek körében általános, de előfordulhat fiatalabbak körében is. A dohányosok körében sokkal nagyobb a perifériás artériabetegség kialakulásának a kockázata, mint a nem dohányzók esetében.

2. Vérrög
A vérrögök részlegesen vagy teljesen blokkolják a véráramot. Csaknem bárhol kialakulhatnak a szervezetünkben, és a karunkban vagy a lábunkban kialakuló véralvadék keringési problémákat okozhat.

A vérrögök különböző okok miatt alakulhatnak ki, és igen veszélyesek lehetnek. Ha egy ilyen alvad vércsomó a lábunkban elszabadul, eljuthat a szervezet más részeibe is, a szívünkbe és tüdőnkbe is.

Forrás: Origo

Ha ez megtörténik, akkor az komoly, akár halálos következményekkel járhat. Ha azelőtt fedezik fel, hogy komolyabb problémát okozna, akkor ezt a problémát általában eredményesen tudják kezelni.

3. Elhízás
A többletkilók hordozása megnövekedett terhet jelent a szervezet számára. Ezenkívül ha túlsúlyosak vagyunk, akkor az órákig tartó ülés vagy állás további vérkeringési problémákat okozhat.

Az elhízás vagy a túlsúlyosság növeli a kockázatát a különböző keringési megbetegedéseknek, mint például a visszértágulatnak és az érbetegségeknek.

A keringési elégtelenség az esetek egy részében a kiváltó ok megszüntetésével visszafordítható.