Keringési elégtelenség: visszértágulat, Raynaud-betegség és cukorbetegség is okozhatja

2017.08.07. 04:10

A keringési elégtelenség veszélyes, akár életveszélyes is lehet. Okozhatja például cukorbetegség, visszértágulat és Raynaud jelenség.

Ha testünk egyik területe felé csökken a véráramlás, akkor kialakul az elégtelen vérkeringés, mely a végtagokban, a karokban és a lábakban a leggyakoribb.

A gyenge vérkeringés nem magától alakul ki, általában már meglévő betegségek okozzák. 

Cukorbetegség

Úgy gondolhatnánk, hogy a cukorbetegség csak a vércukorszinttel van kapcsolatban, ám a szervezet különféle részeiben okozhat problémát.

A cukorbetegség okozta elégtelen vérkeringés görcsöt okozhat a lábunkban, valamint fájdalmas görcsöt okozhat a lábikránkban, térdünkben, farizmunkban. A görcsösödés akkor igazán kellemetlen, amikor fizikailag aktívak vagyunk. Az előrehaladott cukorbetegségben szenvedők nehezen tudják időben észlelni az elégtelen vérkeringés jeleit, mert a diabéteszes neuropátia (diabetic neuropathy) csökkent végtagi érzékenységet okozhat.

A cukorbetegségnek többféle szövődménye lehet.

Forrás: AFP

A cukorbetegség szív- és érrendszeri betegséget okozhat, és a cukorbetegeknél megnövekedik az arterioszklerózis, a magas vérnyomás és a szívbetegség kockázata.

Visszértágulat

A visszértágulat a vénák megnagyobbodása, amit az elégtelenül működő vénabillentyűk (venous valves) okoznak. A vénák csomósnak, eldugultnak tűnnek, leggyakrabban a láb hátsó részén láthatók. A károsodott vénák nem szállítják olyan hatékonyan a vért, mint a többi véna, így kialakulhat az elégtelen vérkeringés. Bár ritkán, de a visszértágulat véralvadékokat is kialakíthat.

A génállományunk nagyban meghatározza, hogy kialakulhat-e visszértágulatunk. Ha egy rokonunknak visszértágulata van, nagyobb a kockázatunk. A nőknél gyakrabban alakulhat ki, hasonlóképpen a túlsúlyosaknál és az elhízottaknál.

Raynaud jelenség

Azok, akik krónikusan azt tapasztalják, hogy hideg a kezük és a lábuk, Raynaud betegségben szenvedhetnek. Ez a betegség a kéz és a láb kis artériáinak a szűkületét okozza. A beszűkült artériák kevésbé alkalmasak a vér szállítására, így az elégtelen vérkeringés tüneteit tapasztalhatjuk. A Raynaud betegség tünetei különösen nyilvánvalóak, amikor hidegben tartózkodunk vagy szokatlanul nagy stressznek vagyunk kitéve.

Az ujjak hideggé, fagyossá válása is a keringési elégtelenség tünete lehet.

Forrás: Thinkstock

A kézujjakon és a lábujjakon kívül a szervezet egyéb részei is érintettek lehetnek. Néhány beteg a tüneteket az ajkán, az orrán, mellbimbóján és a fülén tapasztalja. A nőknél gyakrabban alakulhat ki a Raynaud betegség. Emellett még a hideg éghajlaton élőkben is valószínűbb a betegség kialakulása.

Az elégtelen vérkeringés tünetei

Az elégtelen vérkeringés legáltalánosabb tünetei a következők:

  • zsibbadás
  • dermedtség
  • szúró vagy lüktető fájdalom a végtagokban
  • fájdalom
  • izomgörcs

Minden potenciális állapot, amely elégtelen vérkeringéshez vezethet, egyedi tüneteket is okozhat. Például a perifériás artériabetegségben szenvedők erektilis diszfunkciót tapasztalhatnak a tipikus fájdalmak, dermedtség és zsibbadás mellett. A Raynaud betegség szúró érzést okozhat vagy az érintett végtag felmelegítésekor szúró fájdalomérzetet okozhat.

Segítség kérése

Beszéljük meg az elégtelen vérkeringés tüneteit az orvosunkkal, mivel azok betegségre utalhatnak. A tüdőbe jutó véralvadék például életveszélyes! Egyéb, kezeletlen állapotok súlyos komplikációkat okozhatnak. Az orvos ilyen esetben megkeresi az elégtelen vérkeringés okát, és kezeli azt.

Támogatóink
Sandoz
Merck
Egis
Most
Top 12 óra