Keringési elégtelenség: visszértágulat, Raynaud-betegség és cukorbetegség is okozhatja

2017.08.07. 04:10

A keringési elégtelenség veszélyes, akár életveszélyes is lehet. Okozhatja például cukorbetegség, visszértágulat és Raynaud jelenség.

Ha testünk egyik területe felé csökken a véráramlás, akkor kialakul az elégtelen vérkeringés, mely a végtagokban, a karokban és a lábakban a leggyakoribb.

A gyenge vérkeringés nem magától alakul ki, általában már meglévő betegségek okozzák. 

Cukorbetegség

Úgy gondolhatnánk, hogy a cukorbetegség csak a vércukorszinttel van kapcsolatban, ám a szervezet különféle részeiben okozhat problémát.

A cukorbetegség okozta elégtelen vérkeringés görcsöt okozhat a lábunkban, valamint fájdalmas görcsöt okozhat a lábikránkban, térdünkben, farizmunkban. A görcsösödés akkor igazán kellemetlen, amikor fizikailag aktívak vagyunk. Az előrehaladott cukorbetegségben szenvedők nehezen tudják időben észlelni az elégtelen vérkeringés jeleit, mert a diabéteszes neuropátia (diabetic neuropathy) csökkent végtagi érzékenységet okozhat.

A cukorbetegségnek többféle szövődménye lehet.Forrás: AFP

A cukorbetegség szív- és érrendszeri betegséget okozhat, és a cukorbetegeknél megnövekedik az arterioszklerózis, a magas vérnyomás és a szívbetegség kockázata.

Visszértágulat

A visszértágulat a vénák megnagyobbodása, amit az elégtelenül működő vénabillentyűk (venous valves) okoznak. A vénák csomósnak, eldugultnak tűnnek, leggyakrabban a láb hátsó részén láthatók. A károsodott vénák nem szállítják olyan hatékonyan a vért, mint a többi véna, így kialakulhat az elégtelen vérkeringés. Bár ritkán, de a visszértágulat véralvadékokat is kialakíthat.

A génállományunk nagyban meghatározza, hogy kialakulhat-e visszértágulatunk. Ha egy rokonunknak visszértágulata van, nagyobb a kockázatunk. A nőknél gyakrabban alakulhat ki, hasonlóképpen a túlsúlyosaknál és az elhízottaknál.

Raynaud jelenség

Azok, akik krónikusan azt tapasztalják, hogy hideg a kezük és a lábuk, Raynaud betegségben szenvedhetnek. Ez a betegség a kéz és a láb kis artériáinak a szűkületét okozza. A beszűkült artériák kevésbé alkalmasak a vér szállítására, így az elégtelen vérkeringés tüneteit tapasztalhatjuk. A Raynaud betegség tünetei különösen nyilvánvalóak, amikor hidegben tartózkodunk vagy szokatlanul nagy stressznek vagyunk kitéve.

Az ujjak hideggé, fagyossá válása is a keringési elégtelenség tünete lehet.Forrás: Thinkstock

A kézujjakon és a lábujjakon kívül a szervezet egyéb részei is érintettek lehetnek. Néhány beteg a tüneteket az ajkán, az orrán, mellbimbóján és a fülén tapasztalja. A nőknél gyakrabban alakulhat ki a Raynaud betegség. Emellett még a hideg éghajlaton élőkben is valószínűbb a betegség kialakulása.

Az elégtelen vérkeringés tünetei

Az elégtelen vérkeringés legáltalánosabb tünetei a következők:

  • zsibbadás
  • dermedtség
  • szúró vagy lüktető fájdalom a végtagokban
  • fájdalom
  • izomgörcs

Minden potenciális állapot, amely elégtelen vérkeringéshez vezethet, egyedi tüneteket is okozhat. Például a perifériás artériabetegségben szenvedők erektilis diszfunkciót tapasztalhatnak a tipikus fájdalmak, dermedtség és zsibbadás mellett. A Raynaud betegség szúró érzést okozhat vagy az érintett végtag felmelegítésekor szúró fájdalomérzetet okozhat.

Segítség kérése

Beszéljük meg az elégtelen vérkeringés tüneteit az orvosunkkal, mivel azok betegségre utalhatnak. A tüdőbe jutó véralvadék például életveszélyes! Egyéb, kezeletlen állapotok súlyos komplikációkat okozhatnak. Az orvos ilyen esetben megkeresi az elégtelen vérkeringés okát, és kezeli azt.