Biztonságos a szex a szívbetegeknek? Nem kapnak infarktust?

2017.07.20. 04:16

Attól, hogy valaki szívbeteg, még sokat gondolhat a szexre, ám a különböző keringési betegséggel élők közül sokan azon aggódnak, hogy a szex esetleg megölheti őket. Aztán - főleg a betegség elején - az is befészkeli magát az ember fejébe, hogy mi lesz a nemi vággyal, lesz-e még elég szenvedély?

Elsőként a legfontosabb tanács: ha a szívbetegségünk árnyat vet a szexuális életünkre, akkor forduljunk orvoshoz! Ez nem szégyen! A legtöbb szívbetegséggel élő ember teljes életet élhet, beleértve a szexuális életet is - írja dr. Chris Woolston.

Biztonságos a szex a szívbetegeknek?

Igen, időről időre bejárja a sajtót a hír, hogy valaki szívrohamot kapott szex közben. Ám néhányan akkor is szívrohamot kapnak, amikor éppen a boltba mennek, autót vezetnek, híradót néznek a tévében vagy éppen játszanak az unokájukkal. Ezeket a dolgokat mégsem vonjuk meg magunktól!
Szívroham bármikor előfordulhat, ráadásul a leggyakrabban mindenféle fizikai megerőltetés nélkül következik be. Egyszerűen beüt. Szívbetegséggel az élet kockázatosabbá válik - de attól még lehet teljes.

Forrás: AFP

Szerencsére, ha szexre kerül sor, elképesztően pici a kockázat. A szex a szívet ugyan fokozott pumpálásra késztetheti, de nem jobban, mint a háztömb körüli tempós séta, vagy két emelet megmászása. A legpontosabb becslések szerint a szeretkezés a szívrohamok kevesebb, mint 1 százalékát okozza! Ráadásul a szívbetegek körében annak az esélye, hogy szívrohamot kapnak a szexuális együttlétet követő két órán belül egy az ötvenezerhez. Ennél fogva jobban tesszük, ha inkább a villámcsapás miatt aggódunk.

Óvatosan a szerelmeskedéssel egyes tünetek esetén!

A betegek kis számának viszont a szex valós veszélyt jelenthet. Az American Journal of Cardiology jelentése szerint tartózkodnunk kell a szextől, ha az alábbi állapotok közül bármelyik előfordul.

  • Instabil angina. Az infarktus előszobájának nevezhetnénk. Az orvosok akkor használják ezt a kifejezést, ha az angina (mellkasi fájdalom) egyre kisebb terhelésre jelentkezik, a végén már nyugalomban is, és egyre gyakoribb, egyre erősebb.
  • Anginás roham (a szívbetegség okozta mellkasi fájdalom) alatt
  • Ellenőrizetlen magas vérnyomás esetén
  • Ha az elmúlt két hétben fordult elő szívroham
  • Bizonyos aritmiák esetén (abnormális szívritmus, különösen a szívkamrában)
  • Cardiomyopathia (gyenge szívizom) előfordulásakor.
  • Ezek közül bármelyik állapot növelheti a szexuális együttlét közben előforduló szívroham kockázatát, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy vége a szexuális életnek. Megfelelő kezeléssel, például a vérnyomást rendben tartó vagy az anginás rohamot megelőző gyógyszerek segítségével újra elég egészségesek lehetünk a szexhez.

Ugyan kisebb mértékben, de a szex akkor is kockázatos lehet, ha előfordult gyenge anginás fájdalmunk, kezdődő szívelégtelenségünk van, volt már stroke-unk, esetleg szívrohamunk volt az utóbbi két-hat hétben, vagy a szív- és érrendszeri megbetegedések legalább három rizikófaktorával rendelkezünk (elhízás, magas koleszterin, magas vérnyomás).

Forrás: Thinkstock

Ha bármilyen kérdés merül fel azzal kapcsolatban, hogy képesek vagyunk-e a szexuális együttlétre, az orvosunk megvizsgálja a szívünket és az általános egészségi állapotunkat. Előírhat egy stressz-tesztet, egy olyan vizsgálatot, amelynek folyamán a szívünk teljesítményét figyelik futópad- vagy szobabicikli-használat közben.

Mit tegyünk?

Orvosunk tanácsai segítségével teljes szexuális életet élhetünk.

Ámbár elfordulhat, hogy megelőző óvintézkedéseket kell tennünk, például kevésbé fárasztó pózokat alkalmazzunk, esetleg szívgyógyszert bevenni az együttlét előtt, de csak nagyon kevés embernek kell teljesen feladnia a szexuális életét; és a csókot, az ölelést és a simogatást mindenki élvezheti. Nincs ok arra, hogy a közelséget és az intimitást kizárjuk az életünkből!