Milyen vérnyomásmérőt használjunk és mikor?

2017.11.07. 04:33

Akinek magas a vérnyomása vagy a családjában van hipertóniás, annak különösen fontos lenne rendszeresen mérnie a vérnyomását. Ebben nyújtunk segítséget!

Milyen vérnyomásmérőt használjunk otthon?

Európai és amerikai ajánlások szerint ma a 24 órás ambuláns vérnyomás monitorozás adatain kívül az otthon mért vérnyomásértékek alapján állítják be a vérnyomást - hívja fel könyvében a figyelmet dr. Szauder Ipoly kardiológus.

Célszerű otthonra olyan készüléket választani, amely a karon mér, és a számértéket kiírja (digitális típus). Nemzetközileg ugyanis a felkaron a könyökhajlatban futó verőéren (az ún. arteria brachialison) mért vérnyomásérték az elfogadott, összehasonlítható.

A csuklón mérő készülék nem ugyanazt mutatja, hiszen itt egy vékonyabb artéria fut. Vékonyságán kívül ez merevebb lehet is lehet (minél periferiásabb egy artéria, annál hamarabb kezdődhet ennek mezsesedése-sclerosisa). Ezért nagyobb ellenállással kell összenyomnia a vérnyomásmérő mandzsettának, s így magasabb értéket mutat mint a felkar esetében.

Forrás: PhotoAlto/Eric Audras

A digitális (számjelzést kiíró) készülékek általában könnyen kezelhetőek, megbízhatóak. Az általuk kiírt első szám a szisztolés, a második a diasztolés vérnyomás értéke higanymilliméterben. Harmadikként a monitoron általában a pulzusszám jelenik meg.

Az adott beteg számára az adott készülékkel mért adatok önmagukhoz való viszonyítása, változása a fontos. Érdemes tehát a mért értékeket az időpontokkal együtt feljegyezni, s ezen eredményekkel konzultálni kezelőorvosunkkal.

Mikor mérjük a vérnyomást?

Több napszakban, legfontosabb felébredés után, reggel, azonnal. Ha éjszakás műszakban dolgozik, vagy éjszakázós típus, akkor az éjszaka folyamán többször is, majd a nappali alvás utáni felébredéskor is. Fontos volna a vérnyomásmérésre a megfelelő körülmények megteremtése. A páciens mérés előtt egy órával ne igyon kávét (bár a kávé a közhittel ellentétben csak csekély mértékben emeli a vérnyomást, ezért napi 2-3 kávéjáról nem kell lemondania a hypertoniás betegnek sem).

Legalább tizenöt perccel előbb hagyja abba a dohányzást, öt percig üljön vagy feküdjön. Célszerű, ha a hypertoniás beteg ezeket a körülményeket otthoni mérések alkalmával megteremti.

Forrás: Dreamstime

Mi az a fehérköpeny hatás?

Fehérköpeny hatásnak nevezik azt a jelenséget, amikor az orvos által a rendelőben mért vérnyomás magasabb a beteg által otthon mértnél. Ennek oka az orvosi vizsgálat idegi reakciót kiváltó vérnyomásemelkedést okozó tényezői. Mai felfogásunk szerint ez a fehérköpeny hypertonia is állandósulhat, átalakulhat valódi, szövődményeket okozóvá.

Emlékeztetőül

  • Optimális vérnyomás a 120/80 Hgmm alatti (széleskörű vizsgálatok szerint ez biztosítja a leghosszabb életet).
  • Normális vérnyomás a 120-130 Hgmm közötti szisztolés és 80-85 Hgmm közötti diasztolés értéknél (ennek elérését tűzzük ki célul a hypertoniás betegek vérnyomásának beállításakor)
  • Emelkedett normális vérnyomásnak nevezzük a 130-139 Hgmm közötti szisztolés, vagy 85- 89 Hgmm közötti diasztolés értékeket.
  • Kóros vérnyomás különböző fokozatairól beszélünk 140/90 Hgmm feletti értékeknél.