A kevés alvás akár az életet is veszélyeztetheti!

2017.07.17. 04:21

A szív- és érrendszeri, valamint az agyi érrendszeri eredetű halálozás nagyobb kockázatának van kitéve az a felnőtt, aki naponta hat óránál kevesebbet alszik – ezt mutatja egy új vizsgálat.

Dr. Julio Fernandez-Mendoza, az amerikai Penn State University Sleep Research & Treatment Center munkatársa szerint a túl kevés alvás erőteljesen növeli a szív- és érrendszeri betegségeket vagy stroke-ot átélt emberek halálozási kockázatát. A kutató szerint túl kell lépni azon, hogy az alvás és a szív- és érrendszeri betegségek kockázata kapcsán a kutatók csak az alvási apnoéra, vagy légzéskimaradásra koncentráljanak. Sok szív- és érrendszeri betegségben szenvedő, vagy stroke-ot átélt beteg nem szenved alvási apnoéban, mégis rossz minőségű alvásra vagy krónikus álmatlanságra panaszkodik, ez pedig rontja a kilátásait.

Objektív adatok

A túl kevés alvást már eddig is kapcsolatba hozták a szív- és érrendszeri, valamint az agyi érrendszeri eredetű megbetegedésekkel és halálozással, az eddigi kutatások alapja azonban az önbevallás volt, így az alvási szokások valós szerepe tisztázatlan maradt.

Forrás: SCANPIX/Anna Molander

Dr. Fernandez-Mendoza és kollégái poliszomnográfiás adatokra támaszkodtak. A Penn State Adult Cohort elnevezésű vizsgálatban részt vett 1741 férfi és nő adatait elemezték, akiket a kutatók több mint 16 évig követtek. A szív- és érrendszeri betegség meghatározása szerint az illetők kórtörténetében előfordult szívbetegség, magas vérnyomás vagy cukorbetegség, az agyi érrendszeri betegség pedig a kórtörténetben előfordult stroke-ot jelentette. A 6 órányi vagy több, poliszomnográffal mért alvásidő normálisnak, a 6 óránál kevesebb kevésnek számított a kutatásban, amely arányos modellek szerint mérte fel az alvás mennyisége, a szív- és érrendszeri, valamint az agyi érrendszeri betegségek és a halálozás kapcsolatát.

További vizsgálatokra van szükség

A kutatás vezetője szerint a szív- és érrendszeri eredetű halálozás kockázata az 1.8-szorosára, míg a stroke-kal kapcsolatos halálozás kockázata a 2.4-szeresére nőtt a keveset alvók körében. Azoknál viszont, akik 6 óránál többet aludtak naponta, nem emelkedett jelentősen a halálozás kockázata.

Forrás: AFP/Carl de Souza

Egy másik kutatásban, amelynek során szintén a Penn State Adult Cohort vizsgálat eredményeit használták fel a tudósok, arra a következtetésre jutottak, hogy a metabolikus szindrómával összefüggő halálozás kockázata is magasabb a keveset alvó betegeknél. A kutatók szerint a szív- és érrendszeri betegségen vagy stroke-on átesett betegek esetében az autonóm idegrendszer és az anyagcsere működési zavaraihoz vezethet a kevés alvás. Ahhoz azonban további klinikai vizsgálatokra van szükség, hogy kiderüljön, vajon az alvásidő meghosszabbítása javítja-e a szív- és érrendszeri betegségben vagy metabolikus szindrómában szenvedő, illetve stroke-ot átélt betegek hosszú távú kilátásait.

Dr. Steven Feinsilver, a New York-i Lenox Hill Hospital alvásterápiás központjának vezetője, a kutatás bírálója szerint azonban nagyon nehéz pontos információhoz jutni azzal kapcsolatban, mennyit alszik valaki. Az önbevallás például nagyon pontatlan, az emberek általában túl- vagy alulbecsülik az alvással töltött időt. Épp ezért az objektív adatokra alapozó kutatások nagyon fontosak, ám az alvás pontos szerepét még nem sikerült teljesen tisztázni.