A kevés alvás akár az életet is veszélyeztetheti!

2017.07.17. 04:21

A szív- és érrendszeri, valamint az agyi érrendszeri eredetű halálozás nagyobb kockázatának van kitéve az a felnőtt, aki naponta hat óránál kevesebbet alszik – ezt mutatja egy új vizsgálat.

Dr. Julio Fernandez-Mendoza, az amerikai Penn State University Sleep Research & Treatment Center munkatársa szerint a túl kevés alvás erőteljesen növeli a szív- és érrendszeri betegségeket vagy stroke-ot átélt emberek halálozási kockázatát. A kutató szerint túl kell lépni azon, hogy az alvás és a szív- és érrendszeri betegségek kockázata kapcsán a kutatók csak az alvási apnoéra, vagy légzéskimaradásra koncentráljanak. Sok szív- és érrendszeri betegségben szenvedő, vagy stroke-ot átélt beteg nem szenved alvási apnoéban, mégis rossz minőségű alvásra vagy krónikus álmatlanságra panaszkodik, ez pedig rontja a kilátásait.

Objektív adatok

A túl kevés alvást már eddig is kapcsolatba hozták a szív- és érrendszeri, valamint az agyi érrendszeri eredetű megbetegedésekkel és halálozással, az eddigi kutatások alapja azonban az önbevallás volt, így az alvási szokások valós szerepe tisztázatlan maradt.

Forrás: SCANPIX/Anna Molander

Dr. Fernandez-Mendoza és kollégái poliszomnográfiás adatokra támaszkodtak. A Penn State Adult Cohort elnevezésű vizsgálatban részt vett 1741 férfi és nő adatait elemezték, akiket a kutatók több mint 16 évig követtek. A szív- és érrendszeri betegség meghatározása szerint az illetők kórtörténetében előfordult szívbetegség, magas vérnyomás vagy cukorbetegség, az agyi érrendszeri betegség pedig a kórtörténetben előfordult stroke-ot jelentette. A 6 órányi vagy több, poliszomnográffal mért alvásidő normálisnak, a 6 óránál kevesebb kevésnek számított a kutatásban, amely arányos modellek szerint mérte fel az alvás mennyisége, a szív- és érrendszeri, valamint az agyi érrendszeri betegségek és a halálozás kapcsolatát.

További vizsgálatokra van szükség

A kutatás vezetője szerint a szív- és érrendszeri eredetű halálozás kockázata az 1.8-szorosára, míg a stroke-kal kapcsolatos halálozás kockázata a 2.4-szeresére nőtt a keveset alvók körében. Azoknál viszont, akik 6 óránál többet aludtak naponta, nem emelkedett jelentősen a halálozás kockázata.

Forrás: AFP/Carl de Souza

Egy másik kutatásban, amelynek során szintén a Penn State Adult Cohort vizsgálat eredményeit használták fel a tudósok, arra a következtetésre jutottak, hogy a metabolikus szindrómával összefüggő halálozás kockázata is magasabb a keveset alvó betegeknél. A kutatók szerint a szív- és érrendszeri betegségen vagy stroke-on átesett betegek esetében az autonóm idegrendszer és az anyagcsere működési zavaraihoz vezethet a kevés alvás. Ahhoz azonban további klinikai vizsgálatokra van szükség, hogy kiderüljön, vajon az alvásidő meghosszabbítása javítja-e a szív- és érrendszeri betegségben vagy metabolikus szindrómában szenvedő, illetve stroke-ot átélt betegek hosszú távú kilátásait.

Dr. Steven Feinsilver, a New York-i Lenox Hill Hospital alvásterápiás központjának vezetője, a kutatás bírálója szerint azonban nagyon nehéz pontos információhoz jutni azzal kapcsolatban, mennyit alszik valaki. Az önbevallás például nagyon pontatlan, az emberek általában túl- vagy alulbecsülik az alvással töltött időt. Épp ezért az objektív adatokra alapozó kutatások nagyon fontosak, ám az alvás pontos szerepét még nem sikerült teljesen tisztázni.

Merck
Sandoz
Egis
Most
Top 12 óra