Az alkohol növeli a legjobban a stroke kockázatát

2017.07.30. 07:15

Ha egy középkorú ember naponta két alkoholos italánál többet fogyaszt el, az jobban növeli a kora-időskori stroke kockázatát a hagyományos rizikófaktoroknál, mint például a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség – állítja egy tanulmány.

A kutatásban megállapították, hogy akik naponta több mint két italt fogyasztottak el középkorukban, azoknak kétszer akkora az esélyük arra, hogy 60 és 75 éves koruk között stroke-ot kapnak azokhoz képest, akik átlagosan csak a felét fogyasztották ennek a mennyiségnek.

Az italozás agyvérzéshez vezethet

Egy hasonló kutatás - amely a stroke kockázat és a magas vérnyomás, illetve a cukorbetegség kapcsolatát vizsgálta - arra jutott, hogy a középkorú évek során rendszeresen folytatott ivászat a legfontosabb rizikófaktora a 75 éves életkor előtt előforduló stroke-nak. A 75 éves életkor utáni agyvérzés kialakulására viszont a cukorbetegség és a magas vérnyomás nagyobb hatással van, mint a korábbi évek során folytatott erős alkoholizálás.

Már korábbi kutatások is kimutatták, hogy az alkohol hatással van a stroke kockázatra, de ez az első olyan kutatás, amely az életkori csoportokhoz köti a különbségeket – jegyzik meg a szerzők.
Kadlecová a Medcsape Medical Newsnak adott kommentárjában kijelenti: azok a személyek, akik naponta több mint két 2 pohárnyi alkoholos italt fogyasztanak, szignifikánsan kiemelkedő stroke-kockázatnak teszik ki magukat, különösen a korai idős korukban, amikor még mindig aktívnak és produktívnak kellene lenniük.

Orvosok: kérdezzenek az alkoholfogyasztásról

„Az orvosoknak ugyanakkora figyelmet kell fordítaniuk a középkorú páciensek alkoholfogyasztására, mint a magas vérnyomásra vagy a cukorbetegségre, amelyek jól ismert módon emelik az agyvérzés kockázatát" – tette hozzá a szerző.

A kevés nem árt!Forrás: Thinkstock

A vizsgálat során a kutatók egy 1886 és 1925 között született svéd ikrekből álló nagy adatbázist elemeztek. Az összesen 11 644 főből álló adatbázis tagjainak a 45 és 55 éves koruk közötti alkoholfogyasztási szokásairól szóló adatokat értékelték ki a kutatók. Ezek alapján négy csoportba sorolták az alanyokat: alkohol alig fogyasztó, mérsékelt, nagyivó vagy alkoholt egyáltalán nem fogyasztó.

Forrás: Dreamstime

A stroke bekövetkezését - ami a résztvevők csaknem 30%-át érintette - kórházi jelentésekből, és hivatalos haláloki nyilvántartásokból regisztrálták egy 43 évig tartó, nyomonkövetéses vizsgálat során.
A vizsgálat során a kiinduláskori életkor, a nem, a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a stressz, a depresszió, a testtömegindex, a dohányzás és a testmozgás agyvérzéssel való összefüggéseit vizsgálták, és megállapították, hogy a stroke elfordulása a nagyon kevés alkoholt fogyasztók körében volt a legalacsonyabb, tehát azok körében, akik naponta fél pohárnál kevesebb alkoholos italt fogyasztanak.

Ehhez a csoporthoz képest a nagyivók körében – akik naponta átlagosan két pohárnál több italt fogyasztottak – 34%-kal emelkedett meg a stroke kockázata a teljes vizsgálati időszak során. Továbbá ebben a csoportban megduplázódott a kora időskori (60-75 éves kor közötti) agyvérzés kockázata.
Érdekes módon az alkoholt egyáltalán nem ivók körében egy kicsit megemelkedett a stroke bekövetkezésének a kockázata az alkoholt alig fogyasztókéhoz képest.