Az anyát is védi a szoptatás - ma van az anyatejes táplálás világnapja

2017.08.01. 04:13

Nemcsak a babának, hanem a mamának is komoly hasznot hoz a szoptatás: a testsúly, a zsíranyagcsere egyensúlya és az anyai cukorháztartás egyaránt hasznát látja, ha a csecsemő a legtermészetesebb táplálékot kapja.

Kezdjük a szoptatás egyik legnyilvánvalóbb pozitívumával: a tejtermelés energiát igényel, naponta akár 200-500 kalóriát is „elvesz". Épp ezért – bár ez nem törvényszerű - sok szoptató anya könnyebben visszanyeri a szülés előtti súlyát.

A cukorháztartás is profitál a szoptatásból: a szoptatás időtartama alatt az anya vércukorértékei alacsonyabbak – ezt számos kutatás igazolja. Ez a vércukorszint-csökkenés olyan mértékű is lehet, hogy az 1. típusú cukorbetegségben szenvedő anyák inzulinadagját ebben az időszakban csökkenteni lehet, persze csakis szigorú orvosi felügyelet mellett.

Az édesanya egészségét is védi, ha szoptatja kisbabáját.Forrás: AFP

A terhességi diabéteszben szenvedő anyukák vércukorszintje is könnyebben áll vissza a normál értékre, ha szoptatnak. Az egyébként egészséges anyukákat pedig egyszerűen kevésbé fenyegeti a vércukorszint-emelkedés és a cukorbetegség veszélye, mint nem szoptató társaikat.

Idős korban is egészséges

Egy 2009-es amerikai kutatás során, amelyben 139 681 amerikai, menopauza után levő hölgyet vizsgáltak, kiderült, hogy azokat, akik gyermekeik csecsemőkorában 12 hónapnál hosszabb ideig szoptattak, jóval kisebb mértékben fenyegetik később a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a magas vérzsírszint és a magas vérnyomás. Dr. Eleanor Schwarz, a Pittsburgh-i Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője szerint például a szív- és érrendszeri problémák esélye akár 10 százalékkal is kevesebb lehet a hosszan szoptató nőknél. A hosszabban szoptató anyák vérnyomása hosszú távon is alacsonyabb marad, mint azoké a hölgyeké, akik nem szoptattak.

Nemcsak meghitt pillanatok, hanem valószínűleg egészségesebben eltöltött évek várnak az édesanyára, ha szoptat.Forrás: Dreamstime

Dr. Scwarz egy másik, 2010-es vizsgálata pedig arra a következtetésre jutott, hogy az érelmeszesedés, amely a stroke, a szívroham és más szív- és érrendszeri komplikációk egyik legfőbb kockázati tényezője, szintén ritkábban fordul elő később azoknál az anyáknál, akik legalább 3 hónapig szoptatták csecsemőjüket.

Azonnali hatások

A szoptatásnak azonban nemcsak hosszú távú, hanem azonnali jó hatását is tapasztalhatják az anyák.
Orvosi körökben köztudott, hogy a terhesség alatt természetes módon 10-50 százalékkal emelkedik a koleszterinszint, ez azonban nem feltétlenül ártalmas, mivel a növekedés gyakran a „jó", HDL koleszterin szintjének emelkedéséből ered. A kétféle, „jó" és „rossz" koleszterin aránya tehát kedvező irányban tolódik el ebben az időszakban. A szülés után 3-6 hónappal a koleszterinszint a terhesség előtti értékre tér vissza.

Megfigyelték azonban, hogy a szoptató anyák „jó", HDL koleszterinszintje a szoptatás időtartama alatt továbbra is magasabb marad. Triglicerinszintjük pedig körülbelül 3 hónappal hamarabb tér vissza a várandósság előtti szintre, mint a nem szoptatóké.