Koleszterin, vérnyomás, vércukorszint - lehet normális értékű, ha valaki elhízott?

2017.08.11. 04:18

Két évtizeddel ezelőtt Nagy-Britanniában a lakosok több mint a fele az „egészséges elhízott" kategóriába tartozott, ám mostanra már romlott az anyagcsere-állapotuk, és ma már inkább a nem egészséges elhízott csoportba tartoznak - derült ki a Whitehall II kutatás adatainak elemzése során.

Az egészséges elhízott felnőttek csaknem nyolcszoros valószínűséggel váltak egészségtelen elhízottakká 20 év alatt az egészséges nem elhízottakhoz képest, és ezek a személyek következetesen nagyobb valószínűséggel kerülnek bele ebbe a folyamatba, mint a nem egészséges és nem is elhízott felnőttek" – írja Joshua Bell (University College London, UK) és kollégái.

Azok közül az elhízott személyek közül, akiket anyagcsere-állapotuk szempontjából egészségesnek minősítettek a felmérés kezdetekor, csak a 10 százalékuk adott le súlyt a vizsgálat 20 éve alatt.

A kezdeti egészséges határok között mozgó laboreredmények egy idő után a betegségre jellemző értékekre rosszabbodtak.Forrás: AFP

A vizsgálatukba azokat vonták be anyagcsere-állapotuk szempontjából egészségesnek számítva, akik a következő rizikófaktorokból csak kevesebb, mint kettővel rendelkeznek:

  • HDL koleszterin <1.03 mmol/L a férfiak esetén és <1.29 mmol/L a nők esetében,
  • a vérnyomásértékük > 130/85 Hgmm vagy vérnyomáscsökkentőt szednek,
  • az éhomi vércukorszintjük >5.6 mmol/L vagy cukorbetegség elleni szert szednek,
  • a triglicerid szint >1.7 mmol/L,
  • az inzulin rezisztenciát jellemzõ ún. HOMA-indexe >2.87.

A vizsgálat indulásakor 2561-an vettek részt, 39-62 év közöttiek. Közülük csak 66 volt elhízott és anyagcsere-állapotuk szempontjából egészséges. A vizsgálat 5., 10., 15. és 20. évében 21, 27, 23 és 34 személy maradt elhízott, ámromlott a kardiometabolikus profiljuk, így őket már nem egészségesnek minősítették.

Összehasonlításképpen: azoknak az egészséges elhízott személyeknek az aránya, akik súlyt adtak le és egészségesek maradtak 5, 10, 15 és 20 év után 6,1%, 4,5% 6,1% és 10,6% volt.

Forrás: AFP

A hosszútávú nyomon követéses vizsgálatból a kutatók levonták azt a következtetést, hogy

az egészséges elhízás természetes folyamat eredményeképpen az anyagcsere-állapotuk a romlás irányába változik.

A jelenlegi egészséges elhízással foglalkozó kutatások – beleértve a most bemutatott vizsgálatot is – igazolják, hogy ezeknek a személyeknek szignifikánsan magasabb a kockázatuk, hogy mindezekbe az okokba belehaljanak, illetve szív- és érrendszeri betegséget szerezzenek, mint az egészséges és nem elhízottak.További kutatások kimutatták, hogy a metabolikusan egészséges, de elhízott személyek esetében megállapítható a tünetekkel még alig (vagy nem) járó érszűkület, míg más vizsgálatok szerint magas kockázatuk van a cukorbetegségre.