Libidócsökkenés, erektilis diszfunkció - a szívbetegség velejárói?

2017.10.07. 07:08

A legtöbb szívbetegnek biztonságos a szex, de nem mindig kielégítő és élvezetes. Egy kutatás, amelyet 500 olyan férfin és nőn végeztek, akik szívrohamot éltek túl, úgy találta, hogy mind a szex gyakorisága, mind a kielégülés mértéke szignifikánsan csökkent a szívrohamot követő néhány hónapban. Ám nem kell ennek így lennie!

Miért nem kívánom a szexet?

A szívbetegek körében a libidó leginkább a depresszió miatt csökken, ami háromból egy szívrohamból felépülő betegnél előfordul. Ez az állapot gyakran gyengíti a szexuális vágyat, és a férfiak körében hozzájárul az erektilis diszfunkcióhoz.

Hova tűnik a női szexuális vágy?Forrás: AFP

A legtöbb embernél az idő a legjobb gyógyszer. Néhány hónap után a hangulatunk javulni fog, és a vágyunk is visszatér. Néhány betegnek azonban tanácsadásra vagy gyógyszerre van szüksége, hogy kitörjön a depressziójából. Tartsuk figyelembe, hogy néhány antidepresszáns, mint a fluoxatin elfojthatja a szexuális késztetést. Ha túljutott a depresszión, és még mindig nem érez szexuális vágyat, konzultájon az orvosával, hogy váltsanak gyógyszert vagy csökkentsék az adagot.

A szívgyógyszerek beavatkozhatnak a szexuális életbe?

A sors iróniája, hogy azok a gyógyszerek, amelyek jók a szívünknek, rosszat tehetnek a szexuális életünknek. Sok vérnyomásgyógyszer, beleértve a vízhajtókat, a béta-blokkolókat, elfojthatják mind a nők, mind a férfiak szexuális vágyát, és erekció problémákat okozhatnak a férfiaknál. A digoxinnak, amit szívelégtelenség és bizonyos aritmiák kezelésére használnak, hasonló hatása lehet.

Csökkenthetjük a szexuális mellékhatásokat, ha a gyógyszereket pontosan az orvos által előírtaknak megfelelően szedjük.

Kérjünk segítséget az orvostól, hogy optimális legyen a gyógyszerszedés!Forrás: Thinkstock

Csökkentheti az orvosunk az adagunkat vagy gyógyszert válthat annak érdekében, hogy a kezelés kevésbé akadályozza a szexuális életünket. Az ACE inhibitorok, mint a captopril vagy a enalapril csökkenti a vérnyomást, de néha előfordul szexuális jellegű mellékhatás. A valsartan, az ACE inhibitorokhoz hasonló vérnyomáscsökkentő jó alternatíva lehet.

Az American Journal of Hypertension folyóiratban 2001 februárjában publikált 120 emberen elvégzett kutatás szerint ez a szer már néhány hónapon belül javította a páciensek szexuális életét.
Végül az a legfontosabb, hogy aktívak maradjunk. A testmozgás nemcsak a szívünk állapotát javíthatja, hanem a szexuális életünket is.