A túlsúly miatt kevesebb évet tölthetünk el az életünkből egészségesen

2017.12.05. 04:14

Az erősen elhízott fiatalok egy új kutatás becslései szerint közel 20 évet töltenek majd úgy el az életükből, hogy közben cukorbetegséggel, valamint szív- és érrendszeri betegségekkel küzdenek, ráadásul normál súlyú társaiknál 8 évvel lehet rövidebb az életük.

Számítógépes modell segítségével igyekeztek előre jelezni a kutatók annak a valószínűségét, hogy egy adott évben a bizonyos kockázati tényezőkkel (pl. magas vérnyomással és magas vércukorszinttel) együtt élőknél milyen eséllyel fejlődik ki 2-es típusú cukorbetegség, illetve szív- és érrendszeri betegségek.

Kis változásokkal is nagy lehet az eredmény

Dr. Steven A. Grover, a kanadai McGill University kutatója és kollégái több, korábbi tanulmány adatait felhasználva felmérték annak a kockázatát, hogy a 20 és 79 év közötti felnőtteknél 2-es típusú cukorbetegség vagy szív- és érrendszeri betegségek alakulnak ki, és azt is elemezték, hogyan járul hozzá a túlsúly és az elhízás ahhoz, hogy az illető kevesebb évet töltsön életéből egészségesen, sőt ahhoz, hogy akár életéveket is elveszítsen.

Bár az életkor előre haladtával a túlsúly káros hatása kevésbé volt jelentős, még azoknak az idősebb embereknek is kevesebb egészséges év jutott, akik csak túlsúlyosak, és nem elhízottak voltak – annak ellenére, hogy a halálozás tekintetében kis, vagy elhanyagolható mértékben jobbak voltak a kilátásaik, mint a túlsúlyos fiataloknak.

Forrás: AFP

Grover a Medscape Medical News oldalnak adott interjúban elmondta: a számítógépes modellt azzal a céllal dolgozták ki, hogy segítségével olyan eszközt adjanak az orvosok kezébe, amellyel bemutathatják pácienseiknek, hogy már viszonylag enyhe életmódbeli változások és a megváltoztatható kockázati tényezők csökkentése is milyen komoly mértékben javíthatja az egészségi állapotukat. A minta teljesen világos: minél nagyobb az egyén testsúlya, és minél fiatalabb az illető, annál komolyabban befolyásolja a túlsúly az egészségi állapotát – jegyzik meg a kutatók tanulmányukban, amelyet a Lancet Diabetes & Endocrinology című szaklapban publikáltak.

Kor és testtömegindex szerint becsülték fel a betegségeknek az esélyét – az alapadatokat a 2003-2010-es NHANES adatbázisból szerezték, amelyben 2011 fehér, 20 és 79 év közötti férfi, és 1981 ugyanebbe a csoportba tartozó nő szerepel.

A kísérletben résztvevő személyeket 3 korcsoportba (20-39 év, 40-59 év és 60-75 év), valamint négy testsúly-kategóriába ( normál súlyú – 18,5 – 25 BMI, túlsúlyos – 25 – 30 BMI, elhízott – 30-35 BMI és súlyosan elhízott 35 fölötti BMI) osztották. A kutatók a számítógépes modellezéssel arra az eredményre jutottak, hogy a legfiatalabb és leginkább elhízott emberek nagy valószínűséggel rövidebb élettartamra számíthatnak.

A túlsúly minden csoportban csökkentette a várható élettartamot, de a hatása az évek előre haladtával kevésbé volt jelentős.

Nézze csak!

Grover szerint a kockázatbecslést az orvosok arra is használhatják, hogy motiválják a pácienseiket:ha valaki túlsúlyos, és magas a vérzsírszintje, a vérnyomása és a vércukorszintje, elég csak körülbelül 5 kilót fogynia, és a hét legtöbb napján 30 percet mozognia – ezzel a becslések szerint körülbelül 60 százalékkal képes csökkenteni a cukorbetegség esélyét – magyarázza a kutató.

Forrás: AFP

Egy másik, amerikai kollégája, az Egyesült Államok Járványügyi és Betegségmegelőzési Központjának (Centers for Disease Control and Prevention) munkatársa, Dr. Edward Gregg azonban a kutatási eredményekhez fűzött megjegyzésében feltette a kérdést: vajon motiválhatóak-e a fiatalok arra, hogy a mostani életmódjukban végrehajtott változtatásokkal javítsanak későbbi egészségi állapotukon?

Azt azonban a kritikus is elismeri, hogy a tanulmány rendkívül fontos, mivel élethossziglani becsléseket és rálátást nyújt a betegségek kockázatára, így pedig segít az orvosok és a döntéshozók tájékoztatásában.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK