Az elváltakat jobban fenyegeti a stroke

2017.08.15. 08:17

Az elváltak a stroke nagyobb kockázatával néznek szembe, mint a házasságban élők, vagy az egyedülállók (akár özvegyek). Ráadásul ez a jelenség a férfiak esetében kifejezettebb.

A dán kutatás, amelynek eredményeit nemrég hozták nyilvánosságra az Európai Stroke-Szervezetek 3. Konferenciáján (ESOC, European Stroke Organisation Conference), arról tanúskodik, hogy a házasság, az egyedülálló státusz vagy épp az özvegység nem befolyásolja komolyabban a stroke kockázatát – ám az elváltak, különösen a férfiak esetében jelentősen nő a kockázat.

A férfiakra rosszabbul hat a válás

Számos korábbi tanulmány igazolta már, hogy a házasság kapcsolatban áll a stroke és egyéb egészségügyi problémák alacsonyabb kockázatával, de más családi állapotok, például az egyedülálló státusz, az özvegység vagy a válás hatását eddig nem vizsgálták.Dr Tom Skyhøj Olsen, a koppenhágai Bispebjerg University Hospital munkatársa, a tanulmány társszerzője szerint az adatok azt mutatják, hogy nem sokat számít, hogy valaki házasságban vagy egyedül él, esetleg megözvegyült – a stroke kockázatát a válás növeli a legnagyobb mértékben, különösen a férfiaknál.

Ezt részben az is magyarázhatja, hogy a válás hátrányos hatással van az életmódra, és számos anyagi és érzelmi természetű problémát vet fel, ez pedig növelheti a dohányzás és az alkoholfogyasztás esélyét.

A válásban (egészségügyi szempontból) általában a férfiak sérülnek meg jobban.Forrás: Thinkstock

A házasok ezzel szemben általában egészségesebb életet élnek, kevésbé jellemző rájuk a dohányzás és az alkoholfogyasztás. A nemek közti különbség Dr. Olsen szerint annak köszönhető, hogy a nők valószínűleg jobban alkalmazkodnak a válás okozta változásokhoz.

A lényeg a harmónia

Dr. Olsen szerint a kutatás arról tanúskodik, hogy a lényeg, hogy harmóniában éljünk – egyedül, vagy házasságban. Az adatok szerint nem önmagában az egyedüllét növelheti a kockázatot, hanem a válás okozta diszharmónia.

Aki átesett már egy váláson, az valószínűleg megerősíti ugyanis, hogy életének ez az időszaka minden volt, csak nem harmonikus. Épp ezért fontos, hogy a zűrös időkben többet törődjünk az egészségünkkel, még akkor is, ha ilyenkor ez a szempont meglehetősen háttérbe szorul a többi elintéznivaló mögött.
A kutatók egyébként csak a stroke előtti egy év családi állapotát vizsgálták, arra nem fordítottak figyelmet, mennyi ideje volt elvált az illető a stroke előtt.

Így készült a kutatás

A kutatók vizsgálatukban a dán hatósági nyilvántartás adatait vették alapul a nem, a családi állapot, az iskolai végzettség és a jövedelmi helyzet meghatározásához. Ezt vetették össze a dán stroke-adatbázis adataival, amely a Dániában akut stroke-kal kórházba került személyek adatait tartalmazza.

Az egyedülálló férfiak kockázata 1,07, az özvegyeké 1,02 volt, míg az elvált férfiak esetében ez a szám 1,23-ra emelkedett.Forrás: AFP

A 2003-2012 között stroke-on átesett 40 év fölötti betegek családi állapotát vetették össze a dán népesség adataival, és eszerint becsülték meg családi állapot szerint a stroke relatív kockázatát. Az adatokat kor, nem, naptári év, a háztartás bevétele és iskolai végzettség szerint is korrigálták.

A kutatásban 58 807 beteg adatai vettek részt: 52 százalékuk házas volt, 9 százalékuk egyedülálló, 13 százalékuk elvált és 26 százalékuk özvegy. A korrigált adatok szerint a házasok, az egyedülállók és az özvegyek stroke-kockázata szinte azonos volt.

A férfiaknál a házas férfiak kockázatát 1-nek véve az egyedülállók kockázata 1,07, az özvegyeké 1,02 volt, míg az elvált férfiak esetében ez a szám 1,23-ra emelkedett.

A nőknél szintén 1-nek véve a házasok kockázatát, az egyedülállók kockázata 0,97, míg az özvegyeké szintén 1 volt, az elváltak esetében viszont 1,11-re emelkedett a kockázat mutatója.