Okozhat-e merevedési zavart a magas vérnyomás?

2017.09.21. 04:19

Ha az embernél magasvérnyomás-betegséget diagnosztizálnak, rengeteg kérdése lesz hirtelen. Például az, hogy szabad-e sportolni, illetve okozhatja-e a hipertónia, illetve a szívbetegség az ágybéli problémákat. Hát, nincsenek annyira jó híreink!

Okozhat-e merevedési zavart a hipertonia?

Az 50 év feletti hypertoniás betegeknél mintegy 30%-ban mutattak ki merevedési zavart. Ennek oka részben az úgynevezett arterioszklerotikus (érelmeszesedéses) érbetegség, melynek egyik tényezője maga hipertónia. Tehát a magas vérnyomás kezelésével javítható az állapot. A helyzet azonban nem ilyen egyszerű, ugyanis a hipertónia kezelésére alkalmazott gyógyszerek is okozhatnak merevedési zavart - hívja fel a figyelmet könyvében Dr. Szauder Ipoly kardiológus.

Tehát ha merevedési zavar a magas vérnyomás gyógyszeres kezelése kapcsán lép fel, úgy mielőbb érdemes kezelőorvosunkkal tanácskozni, mert lehet más gyógyszerre váltani.

Oda vissza is létezik a kapcsolat a magas vérnyomás és a merevedési zavar között.Forrás: Science Photo Library/Tek Image

Szakirodalmi adatok szerint, merevedési zavart okozhatnak a következő, magas vérnyomás kezelésére használt gyógyszercsoportok (ezek igen sokfél gyári néven kaphatóak ezért hatástani, illetve vegyi nevüket jelöltük meg):

  • Béta receptor blokkolók (elsősorban proparolol, oxprenolol, pindolol, metoprolol).
  • Calcium csatorna blokkolók közül a verapamil típusúak.
  • A vízhajtók közül a thiazidok, a spironolactonok, és a karboanhidráz gátlók.
  • Az ún. centrális alfa2 receptor agonisták.

Cukorbetegek veszélyben!

Világszerte érvényes adatok szerint a cukorbeteg férfiak átlagosan 52,5 százaléka tapasztal merevedési zavart, és a merevedési zavar a 2-es típusú cukorbetegség korai jele is lehet.

Épp ezért rendkívül fontos, hogy a középkorú, szexuális zavarokkal küzdő férfiakat a cukorbetegség szempontjából is megvizsgálják.

A cukorbetegek egy része impotenciával küzd - már csak ezért is érdemes megelőzni a 2-es típusú, életmóddal járó diabétesz kialakulását!/ BSIP/Tirot

A nem diagnosztizált szív- és érrendszeri, valamint anyagcserével kapcsolatos kockázati tényezők szűrése ugyanis megkönnyíti a betegségek korai felismerését, és hatékony kezelését.

A potenciazavar a korai érelmeszesedést is jelezheti, amely szintén a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezője.

A szex veszélyes?

A hipertónia, szívbetegségek és szexualitás témájában a másik fontos kérdés, ami rendre felmerül a betegekbem: tényleg szívinfarktust lehet kapni szex közben?

A kardiológusok válasza az, hogy szívroham bármikor előfordulhat, ráadásul a leggyakrabban mindenféle fizikai megerőltetés nélkül következik be. Egyszerűen beüt. Szívbetegséggel az élet kockázatosabbá válik - de attól még lehet teljes.

Nem fokozza a szívroham kockázatát az együttlét!Forrás: AFP

A szex a szívet ugyan fokozott pumpálásra késztetheti, de nem jobban, mint a háztömb körüli tempós séta, vagy két emelet megmászása. A legpontosabb becslések szerint a szeretkezés a szívrohamok kevesebb, mint 1 százalékát okozza!

Magas vérnyomásos betegek fizikai aktivitása

De nem csupán a szex - sőt főleg nem a szex - tekinthető fizikai aktivitásnak. A magas vérnyomással, szívbetegséggel élők számára is nélkülözhetetlen a testmozgás.

Nemcsak hogy szabad, kifejezetten ajánlott hetente 3-5 alkalommal 20-40 percnyi olyan testmozgás, mely növeli a szívverésszámot (kocogás, kerékpározás, labdajátékok).

Cukorbetegség, magas vérnyomás, érbetegségek ingyenes szűrése vasárnap!
A teljesen ingyenes, egész napos rendezvényen szűrésekkel, tanácsadással, előadásokkal, érdekes és szórakoztató programokkal, sportolási és ételkóstolási lehetőséggel várják az érdeklődőket. A Magyar Kardiológusok Társasága által szervezett rendezvény a Millenáris Parkban lesz, szeptember 24-én, vasárnap. A programokat ide kattintva találja meg!

Részben kedvezően áthangolják a vegetatív idegrendszert, részben csökkentik a testsúlyt is.

A rendszeres dinamikus tréning hatására az enyhe magas vérnyomás normalizálódhat is, a szív állapota javulhat. Nem ajánlottak azonban a statikus gyakorlatok, mint például a súlyemelés, mert ezek vérnyomásemelő hatásúak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK