Így kellene élnie a szívelégtelenségben szenvedőknek

2017.08.23. 04:20

Csak úgy képzelhető el a betegek megfelelő, hosszú évekig tartó együttműködése, ha ismerik a szívelégtelenség lényegét, tüneteit, kórjóslatát. Nagyon sok minden múlik a betegek hozzáállásán!

Szívelégtelenségről akkor beszélünk, ha a szívből percenként pumpált vér mennyisége (perctérfogata) nem elegendő a szervezet oxigén- és tápanyagszükségletének biztosítására.

Gyógyszerszedési ismeretek

Értse meg a szívelégtelenségre ható gyógyszerek hatását, tudnia kell a helyes adagolást, ismernie kell a gyakori mellékhatásokat, azok elhárításának módját!
Érdemes a javasolt gyógyszereket és adagolásukat egy lapon összesíteni. A betegnek ismernie kell, hogy a kezelés jótékony hatásai esetleg késhetnek. Hetek, sőt hónapok telhetnek el, amíg a gyógyszerek a megfelelő hatást kifejtik. Ne tápláljon túlzott reményeket a kezdeti, gyors javulást illetően.

Pontosan követni kell az orvos előírásait!Forrás: Dreamstime

Meg kell tanulni az állapot rosszabbodására utaló jelek felismerését, mikor kell módosítani a vízhajtó kezelésen, illetve értesíteni a kezelőorvost.

Testsúly rendszeres ellenőrzése, figyelése

Napi rendszerességgel ajánlott a testsúlymérés, a gyors súlygyarapodás a vizenyőképződésre hívhatja fel a figyelmet még a tünetek jelentkezése előtt. Három napon belüli váratlan testsúlygyarapodás (2 kg-ot meghaladó) esetén a vízhajtó gyógyszer adagját emelni szükséges.

Étrend

Az elhízás megnöveli a szív terhelését, ezért a helyes testsúly megtartása kötelező. A zsírfogyasztás csökkentése az érrendszeri kockázat csökkenését eredményezi. A sófogyasztás csökkentendő, mert a bevitt só a szervezetben a vizenyők növekedését okozhatja. A napi sóbevitel a 5 grammot ne haladja meg. Az ételek külön sózását kerülni kell.

Folyadékbevitel

Az újabb kutatási eredmények alapján a folyadékfogyasztást ésszerű keretek között nem szükséges korlátozni. A napi ajánlott folyadékbevitel egészségesekben 2 liter, ez irányadó szívelégtelenségben is. Egyes meleg nyári napokon vagy lázas betegség, hasmenés esetén ennél magasabb folyadékfogyasztás szükséges. Súlyos szívelégtelenség esetén napi 1,5 - 2 liter folyadékbevitel ajánlott legfeljebb. Enyhe, vagy középsúlyos esetekben nem szükséges a folyadékbevitel korlátozása.

A súlyos szívelégtelenségben szenvedőknek már nem szabad túl sok folyadékot inniuk.Forrás: PhotoAlto/James Hardy


Hasznos tippek a folyadékbevitel korlátozására:

  • használjon kis csészét nagy bögre helyett,
  • próbáljon inni hideg vagy forró folyadékot - ez hosszabb időt vesz igénybe,
  • ha nagyon meleg van; láza van vagy hasmenése, akkor további 100-300 ml-t fogyasszon.

Hasznos tippek, ha szomjas:

  • szopogasson el egy jégkockát,
  • korlátozza koffeintartalmú italokat (kávé, tea és egyes szénsavas italok, kóla),
  • korlátozza az alkoholtartalmú italokat,
  • rágjon rágógumit,
  • egyen fagyasztott gyümölcsöt,
  • adjon citromlevet a teához vagy ásványvízhez.

Alkoholfogyasztás

Az alkohol károsíthatja a szívizomzatot, ezért enyhébb esetben az alkoholfogyasztás szigorú megszorítása ajánlott, ez napi 10-20 g mennyiséget jelent (ami megfelel 1 pohár bornak). Súlyosabb esetben teljes tilalma ajánlott. Az esetleg elfogyasztott alkoholt is be kell számítani az előírt napi folyadékmennyiségbe.

Testmozgás

A szívelégtelenség heveny formájában vagy megbomlott keringési egyensúlyú (dekompenzált) betegek kezelésében fontos az ágynyugalom.

Mozgásra, fizikai aktivitásra - az orvos előírásainak megfelelően - szüksége van az jó állapotú betegeknek!Forrás: Dreamstime

Az egyensúlyi (stabil) állapotban lévő betegeken a testreszabott, mérsékelt fizikai aktivitás, torna előnyös lehet. Rendszeres testmozgás esetén javul a halálozás és csökken a kórházi felvételek száma, a beteg terhelhetősége, életminősége is javul. Testmozgásként ajánlható séta, kerékpározás, úszás, kertészkedés olyan ütemben, ami nem megterhelő a betegnek. Minden betegnek javasoljuk, hogy kérje ki kezelőorvosa, illetve kardiológusa tanácsát az ajánlott mozgásmennyiségre vonatkozólag.

További információkat a szívelégtelenségben szenvedők szexuális aktivitásáról, az utazásról, az alvászavarokról, a hangulatzavarokról a Magyar Nemzeti Szívalapítvány oldalán olvashatnak!