Két év alatt alábbhagy a gyógyszerszedési hajlandóság

2017.08.25. 04:14

Egy amerikai tanulmány szerint az akut miokardiális infarktus miatt kórházi ápolásra szorult betegek esetében a kórházból való elbocsátást követően 2 év alatt komolyan alábbhagy a nagy intenzitású sztatinok szedésére való hajlandóság.

A Dr. Lisandro D. Colantonio, az University of Alabama munkatársa által vezetett kutatócsoport szerint a magas szívkoszorúér-kockázat ellenére mindkét vizsgált korcsoportban csak a betegek körülbelül 40 százaléka szedte a felírt nagy intenzitású sztatinokat a Medicare állami egészségbiztosítás által fedezett napok legalább 80 százalékában.

A vizsgálatban 57 898 Medicare által biztosított beteg adatait elemezték: 29 932 beteg 76 évnél fiatalabb volt, 27 956 pedig 76 éves, vagy annál idősebb. A betegek 2007 és 2011 között kerültek kórházba infarktussal, és egy hónapon belül kiváltották a Medicare által fedezett recepteket. A kutatók szerint mindez azt sugallja, hogy a betegeket tájékoztatni kell róla, hogy esetükben a nagy intenzitású sztatinok szedése számít a normának, és minél több szív- és érrendszeri rizikófaktorral rendelkeznek, annál inkább követniük kell az orvos javaslatait.

Egyre többen térnek el az előírástól

A 66-75 éves korcsoportban például az infarktus után 6 hónappal a betegek 58,9 százaléka szedte a nagy intenzitású sztatinokat a napok legalább 80 százalékában. Két év után ez a szám már csak 41.6 százalék volt. 6 hónap után a betegek 8.7 százaléka váltott alacsony vagy közepes intenzitású sztatinra a biztosítás által fedezett napok legalább 80 százalékában, 2 év után már 13.4 százalékuk tette ugyanezt. Bármilyen intenzitású sztatinnak a biztosító által fedezett napok 80 százalékánál kevesebb ideig történő szedése 6 hónap után a betegek 17.3 százalékánál fordult elő, míg két év után ez a szám 19.1 százalék volt.

Forrás: PhotoAlto/Frédéric Cirou

6 hónap után a betegek 12.4 százaléka nem szedett sztatinokat a követés utolsó 60 napjában, míg 2 év után mindez már 18.8 százalékukra volt jellemző. Az eredmények a 75 évesnél idősebb korcsoportban is hasonlóak voltak – pedig a nagy intenzitású sztatinok legalább felével csökkentik a "rossz" LDL koleszterin szintjét.

A 75 évesnél idősebb betegek számára az Amerikai Kardiológiai Kollégium és az American Heart Association a sztatinok teljes adagját javasolja. A szívkoszorúér-betegséggel élő 75 évesnél idősebb páciensek esetében az irányelvek általában közepes intenzitású sztatinokat írnak elő, egyes betegek esetében pedig megfontolandó a nagy intenzitású sztatinok adása.

Mi tesz hajlamosabbá a kitartó gyógyszerszedésre?

A kutatók azt is megállapították, milyen feltételek mellett ragaszkodnak általában az emberek a nagy intenzitású sztatinok szedéséhez. A Medicare és a Medicaid által is biztosítottak, azok, akik gyakrabban járnak kardiológushoz, vagy kardiológiai rehabilitációban vesznek részt, illetve a kórházból való elbocsátást követően a gyógyszereiket azonnal fedezi a biztosítás, jellemzőbben ragaszkodnak az előírásokhoz. Az afrikai-amerikai és a latin-amerikai származásúak viszont hajlamosabbak voltak kevésbé ragaszkodni a gyógyszerszedéshez.

Forrás: Thinkstock

Az már korábbi vizsgálatokból is kiderült, hogy a kardiológiai rehabilitációban résztvevő betegek esetében kevesebb a visszatérő szív- és érrendszeri esemény, és a túlélési esélyek is jobbak – most az is világossá vált, hogy a gyógyszerek kitartó szedését is segíti ez a rendszer. A kutatók szerint épp ezért rá kell venni a betegeket a rehabilitációs programokban való részvételre.

Forrás: Origo
A Szívderítő rovat további cikkei
Szeretne többet tudni a szív- és érrendszeri betegségek kezeléséről, megelőzéséről, a táplálkozás, a mozgás, a stressz szerepéről? Érdeklik a magas vérnyomással, a magas koleszterinszinttel, elhízással, diabétesszel kapcsolatos legújabb hírek, kutatások? A rovat további cikkeit ide kattintva éri el!

A nagy intenzitású sztatinokat nem csak koleszterinszint-csökkentő, hanem gyulladásgátló és plakk-stabilizáló hatásuk miatt is ajánlani szokták. Az alacsonyabb intenzitású sztatinokra való átváltás, vagy a gyógyszerszedés abbahagyása veszélynek teszi ki a betegeket, ilyenkor könnyebben előfordulhat még egy szív- és érrendszeri esemény, és megtörténhet, hogy újabb érpótló eljáráson kell átesniük.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK