Hirtelen jön az erős lehűlés, és ez nagyon rosszat tesz a betegeknek

2017.08.20. 07:16

A hidegfront-betöréseknél, mint amilyen most is van, hirtelen megemelkedik a vérnyomás, így ez az időjárási helyzet kedvez a különböző szívritmuszavarok kialakulásának.

Van, akinek a meleg, másnak a hideg a mumusa, szívbetegeknek pedig a kettő közötti átmenet, a front is problémákat okozhat. De miért?

Hirtelen rosszullétek

Hidegfrontbetörésnél hirtelen megemelkedik a vérnyomás, és bár idősebb betegeknél gyakori az infarktus, ez az időjárás leginkább a különböző ritmuszavarok, főként a pitvarfibrilláció kialakulásának kedvez.

A lehűlés, hidegfront általában fokozza a görcskészséget. Akik magasvérnyomás-betegségben szenvednek, azok figyeljenek arra, hogy éreznek-e fejfájást, általános rosszullétet. A fokozott görcskészség miatt is érezhetnek, és szívtáji szorító fájdalmat (angina pectorist), továbbá aki vesekövességre hajlamos, annál előfordulhat vesegörcs. A hidegfrontot kísérheti fejfájás, és gyakoribbá válnak a szülések is.

Drasztikus lehűlés jön, hirtelen akár 15 fokot is eshet a hőmérséklet!Forrás: MTI/Varga György

Szívbetegeknél (és persze egészségeseknél is, csak náluk ez nem gond) a hideg hatására az erek összehúzódnak, a szívizom kevesebb vért kap, mint amennyire szüksége volna. Emiatt növekszik a keringési elégtelenség veszélye és az előfordulhat, hogy valamelyik koszorúér elzáródik, és szívinfarktus alakul ki.

A szívbillentyű-betegek is rosszul reagálnak: náluk fulladás, lábdagadás, látszólag indokolatlan fáradtság jelentkezik, ezek mind a fokozódó szívgyengeség tünetei. A szívbetegeknél gyakoribbá válik a ritmuszavar is.

Ha valaki tünetei súlyosbodását észleli, akkor beszéljen orvosával, hogy szükséges-e a gyógyszerelését változtatni. Esetenként több vérnyomáscsökkentőre vagy görcsoldóra lehet szükség. Átmeneti agyi keringési zavar is kialakulhat, stroke, vérnyomáskiugrás is felléphet.

Melegfront

A nagy meleg - és főleg a melegedés kezdete - általában a szívinfarktus kialakulásának kedvez, főleg a fiataloknál. Ilyenkor az ér belhártyájára felrakódott plakkok megrepednek és ez okozza az infarktust.A tartós nagy meleg leginkább a folyadékháztartást érinti. Az idősek kevesebb folyadékot isznak, náluk alacsony vérnyomás alakulhat ki, emiatt kitágulnak az erek, csökken a keringő vér mennyisége, ezért ájulások, eszméletvesztések következnek be.

Forrás: MTI/Kallos Bea

Szívinfarktus akkor következik be, ha a szívbe vezető véráram akadályba ütközik. Az elzáródott artéria megakadályozza, hogy az oxigénben dús vér eljusson a szívbe. Ha az elzáródott artéria nem szabadul fel gyorsan, akkor az a szívterület, amelyet az elzáródott artéria ellátna vérrel, elkezd elhalni - ez pedig életveszélyes állapot.